Pizzafestival moet van de hoofdstad eventjes Napels maken: ‘Wij gunnen mensen goede, authentieke pizza's’
Dit jaar is de eerste editie van het Amsterdam Pizza Festival. De organisatie laat weten Amsterdam het Napels van Nederland te willen maken, met als start dit Italiaanse festijn in het Rembrandtpark.
Eigenlijk zou de eerste editie vorig jaar al zijn, vertelt mede-organisator Florean Veldhuisen. ,,Wij kregen pas laat te horen over bepaalde vergunningen en toen hebben we besloten het een jaartje uit te stellen. Dit jaar zijn we er helemaal klaar voor. Wij gunnen mensen goede, authentieke pizza's. Je ziet dat mensen pizza toch een beetje zien als go-to fastfood en wij willen eigenlijk het beeld van pizza veranderen naar een culinair stuk.”
Moet je voor een pizzafestival niet in Italië zijn?
,,Ja, als je het grootste pizzafestival ter wereld wil hebben moet je inderdaad naar Napels. Daar hebben ze over een aantal dagen verspreid duizenden mensen in een soort pizzastraat, waarbij je het allerbeste kunt proeven. Onze visie is een beetje om Amsterdam het Napels van Nederland te maken. We willen dit volgend jaar, mits het dit jaar goed gaat, een stuk groter aanpakken.”
Wat is dan nog groter?
,,Nou, we zitten nu op zo’n 5000 man. We zijn toch wel aan het kijken of we richting de 8000 kunnen gaan. Ook nog naar een winterconcept, maar goed, dat staat nog niet vast.”
Dan gaat het nu wel al goed met de kaartverkoop, als jullie dit zeggen voordat de eerste editie is geweest.
,,Ja dat gaat redelijk goed. We hebben er enorm veel vertrouwen in. Je ziet met foodfestivals dat in de laatste maand het allemaal los gaat lopen. Wij zijn er van overtuigd dat er veel mensen onze pizza's zullen komen eten.”
Op de site noemen jullie het een ‘écht Italiaanse festijn’, wat maakt het écht Italiaans?
,,Onze pizzabakkers zijn Italiaans, we hebben één Amerikaans-Italiaanse stijl, dat is meer een New York-stijl. We hebben een zesdelige documentaire gemaakt over pizza. Daar zie je onze eigen pizzabakkers praten over de traditie, geschiedenis, het deeg en de ingrediënten. We willen de ambacht erachter laten zien.”
Dus de ingrediënten die jullie gebruiken komen uit Italië?
,,Ja, onze pizzabakkers importeren hun producten zelf uit Italië. De wijnen die worden geserveerd komen ook uit Italië.”
Zijn ze net zo lekker als in Napels?
,,Ik durf dat niet met zekerheid te zeggen. Ik ben wel eens in Napels geweest maar mijn referentiekader is niet zo groot. Ik was toen namelijk 12. Maar als ik mijn Italiaanse collega’s moet geloven hebben wij de beste kwaliteit pizza’s.”
Hoeveel pizza’s verwachten jullie dat er worden gegeten?
,,Wij zijn er vanuit gegaan dat iedereen ongeveer een halve pizza eet. Maar goed, de hoop is natuurlijk dat iedereen veel proeft. Je kan pizzapunten of hele pizza’s halen en deze ook nog combineren met wijn.”
In Napels is vorig jaar de langste gefrituurde pizza ooit gemaakt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Gouden tip voor wijnkenners in de dop: trek meerdere flessen tegelijk open
-
PREMIUM2
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Koken & eten
Alles wat je moet weten over ‘de koningin onder de groenten‘
Ze liggen weer in de supermarkt en op de markt: asperges! Het aspergeseizoen, dat loopt van april tot eind juni, is losgebarsten. Hier lees je alles wat je moet weten over deze ‘koningin onder de groenten‘.
-
Wat Eten We Vandaag: Chocoladecake met hazelnoten
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Piri piri drumsticks met gegrilde paprika
Zo’n gerecht dat vrijwel iedereen lust: piri piri drumsticks. We bakken de drumsticks eerst kort aan, zodat ze een mooi, bruin kleurtje krijgen. Vervolgens garen we ze met de paprika én zelfgemaakte marinade in de oven. De marinade krijgt door de rode rawit peper een lekker pitje. -
Wat Eten We Vandaag: Mexicaans garnalenpannetje
De Mexicaanse keuken, wie is er niet dol op? Vandaag gaan we voor een Mexicaans visgerecht. Een garnalenpannetje met veel groenten, geserveerd met tortillawraps.