Pizzafestival moet van de hoofdstad eventjes Napels maken: ‘Wij gunnen mensen goede, authentieke pizza's’
Dit jaar is de eerste editie van het Amsterdam Pizza Festival. De organisatie laat weten Amsterdam het Napels van Nederland te willen maken, met als start dit Italiaanse festijn in het Rembrandtpark.
Eigenlijk zou de eerste editie vorig jaar al zijn, vertelt mede-organisator Florean Veldhuisen. ,,Wij kregen pas laat te horen over bepaalde vergunningen en toen hebben we besloten het een jaartje uit te stellen. Dit jaar zijn we er helemaal klaar voor. Wij gunnen mensen goede, authentieke pizza's. Je ziet dat mensen pizza toch een beetje zien als go-to fastfood en wij willen eigenlijk het beeld van pizza veranderen naar een culinair stuk.”
Moet je voor een pizzafestival niet in Italië zijn?
,,Ja, als je het grootste pizzafestival ter wereld wil hebben moet je inderdaad naar Napels. Daar hebben ze over een aantal dagen verspreid duizenden mensen in een soort pizzastraat, waarbij je het allerbeste kunt proeven. Onze visie is een beetje om Amsterdam het Napels van Nederland te maken. We willen dit volgend jaar, mits het dit jaar goed gaat, een stuk groter aanpakken.”
Wat is dan nog groter?
,,Nou, we zitten nu op zo’n 5000 man. We zijn toch wel aan het kijken of we richting de 8000 kunnen gaan. Ook nog naar een winterconcept, maar goed, dat staat nog niet vast.”
Dan gaat het nu wel al goed met de kaartverkoop, als jullie dit zeggen voordat de eerste editie is geweest.
,,Ja dat gaat redelijk goed. We hebben er enorm veel vertrouwen in. Je ziet met foodfestivals dat in de laatste maand het allemaal los gaat lopen. Wij zijn er van overtuigd dat er veel mensen onze pizza's zullen komen eten.”
Op de site noemen jullie het een ‘écht Italiaanse festijn’, wat maakt het écht Italiaans?
,,Onze pizzabakkers zijn Italiaans, we hebben één Amerikaans-Italiaanse stijl, dat is meer een New York-stijl. We hebben een zesdelige documentaire gemaakt over pizza. Daar zie je onze eigen pizzabakkers praten over de traditie, geschiedenis, het deeg en de ingrediënten. We willen de ambacht erachter laten zien.”
Dus de ingrediënten die jullie gebruiken komen uit Italië?
,,Ja, onze pizzabakkers importeren hun producten zelf uit Italië. De wijnen die worden geserveerd komen ook uit Italië.”
Zijn ze net zo lekker als in Napels?
,,Ik durf dat niet met zekerheid te zeggen. Ik ben wel eens in Napels geweest maar mijn referentiekader is niet zo groot. Ik was toen namelijk 12. Maar als ik mijn Italiaanse collega’s moet geloven hebben wij de beste kwaliteit pizza’s.”
Hoeveel pizza’s verwachten jullie dat er worden gegeten?
,,Wij zijn er vanuit gegaan dat iedereen ongeveer een halve pizza eet. Maar goed, de hoop is natuurlijk dat iedereen veel proeft. Je kan pizzapunten of hele pizza’s halen en deze ook nog combineren met wijn.”
In Napels is vorig jaar de langste gefrituurde pizza ooit gemaakt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Weten
Leontien overwon haar visfobie: ‘Thuis huilde ik hard van opluchting en ongeloof’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je bang zijn voor voeding en hoe kom je daarvan af? -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Koken & eten
Gouden tip voor wijnkenners in de dop: trek meerdere flessen tegelijk open
Wijn: sommigen hebben er een passie voor, anderen willen erover kunnen opscheppen en menigeen raakt in de stress als het om meer gaat dan alleen de keuze tussen rood of wit. Over wijn valt ontzettend veel te leren. Deze tips maken het wat makkelijker. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Koken & eten
Alles wat je moet weten over ‘de koningin onder de groenten‘
Ze liggen weer in de supermarkt en op de markt: asperges! Het aspergeseizoen, dat loopt van april tot eind juni, is losgebarsten. Hier lees je alles wat je moet weten over deze ‘koningin onder de groenten‘.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Koken & Eten
Anna’s dochter (3) weigert warm avondeten: ‘Na een lange strijd eet ze nu brood voor de tv’
Anna Guldemonds dochter (3) weigert om warm te eten. Na een lange strijd – en op advies van een consultatiebureau – hebben zij en haar man dat geaccepteerd. Het dochtertje eet nu iedere avond een broodje voor de tv, terwijl haar ouders aan tafel weer rustig van hun maaltijd kunnen genieten. Want: ‘Wie bepaalt wat normaal is?’ Een vraag die volgens Anna vaker gesteld mag worden. Oók in het bedrijfsleven, en dus deelt ze haar verhaal op LinkedIn. -
PREMIUM
Waarom de stad Utrecht al bijna 10 jaar geen Michelinster heeft
Amsterdam: 21 restaurants met een Michelinster, Rotterdam: 9. Den Haag: 1. Utrecht: 0. Sinds Grand Hotel Karel V in 2013 haar Michelinster verloor, telt de stad geen sterrenrestaurant meer. Alweer bijna tien jaar, dus. Volgende week worden de sterren weer uitgereikt. Maakt Utrecht kans?