Plaagdier of lekkernij? Rivierkreeftvisser Jan vist ze met kilo's tegelijk
De Amerikaanse rivierkreeft is de nieuwe vijand van waterschappen. Het beestje hoort niet in Nederland maar vindt het er zo fijn dat ze zich explosief vermenigvuldigd hebben en ondertussen oevers slopen en inheemse flora en fauna oppeuzelen. Rivierkreeftenvisser Jan de Waard probeert er zoveel mogelijk te vangen. Hij verkoopt ze levend aan groothandels en restaurants.
De toptijd om ze te vangen zijn de zomermaanden. Dan loopt de 61-jarige De Waard twee keer per week langs zijn fuiken in de Krimpenerwaard. ,,Om de kreeften eruit te halen voor het te vol wordt en er veel doodgaan. Ook kan ik dan vissen die ook in de fuik terecht zijn gekomen er nog levend uitgooien.’’
Dertig kilo
Nu het kouder wordt, zijn de rivierkreeften minder actief. Toch heeft hij thuis in Lekkerkerk twee grote vierkante bakken en een emmer vol levende kreeftjes staan. Dertig kilo in totaal. De meeste beestjes hebben een warm rode kleur. Dat zijn Amerikaanse rode rivierkreeften. Maar er zijn er ook in een groengrijze tint. ,,Geknobbelde Amerikaanse rivierkreeften’', weet de beroepsbinnenvisser. ,,Die zitten hier ook, net als gevlekte en gestreepte variant.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
Wat Eten We Vandaag: Traditionele moussaka
Moussaka is een traditionele Griekse ovenschotel op basis van aubergines, aardappel en gehakt in kruidige tomatensaus, afgetopt met bechamelsaus. Voor het ontstaan ervan gaan we terug naar het begin van de twintigste eeuw, toen een Griekse chef naar verluidt Franse invloeden introduceerde in de Griekse keuken, waaronder bechamelsaus. -
Wat Eten We Vandaag: Witte asperges met varkenshaas en doperwtencrème
Het seizoen van het witte goud gaat van start. Tijd om de seizoensgroenten in huis te halen en aan de slag te gaan met witte asperges. In dit recept serveren we de asperges op een frisse doperwtencrème. Maak de stapel verder af met malse varkenshaas en een kervelsaus. -
Wat Eten We Vandaag: Vegetarische empanadas met kastanjechampignons
Empanadas zijn pasteitjes uit de Argentijnse keuken die zowel met een hartige als zoete vulling worden gemaakt. Empanadas kun je gemakkelijk zelf maken met kant-en-klaar bladerdeeg. Over het algemeen worden ze gevuld met gehakt, maar wij gaan voor een vegetarische vulling en dat is net zo lekker.
-
PREMIUM
Allemaal aan de rivierkreeft in de strijd tegen invasieve exoten: ‘Ideaal hapje van de barbecue’
-
-
-
Receptenwedstrijd
Gevulde tomaat van La Dolce Vita
Het recept voor deze week is van La Dolce Vita aan de Dommelstraat. Dit Italiaanse restaurant was een van de eerste restaurants dat zich liet uitdagen een vegan gerecht op de traditionele Italiaanse kaart te zetten. De gevulde tomaat. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.