Plantaardige versie KitKat met vezels en calcium: 'We voegen aan cola toch ook geen vitamine C toe?’
En IS HET WAT?Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordelen experts producten en wordt antwoord gegeven op de vraag: Is het wat? Ditmaal testen diëtist Joris Brand en chocolatier Kees Raat de allernieuwste Kitkat.
Nee maar, er is weer een nieuwe KitKat op de markt, en in beperkte oplage beschikbaar bij de XL-vestigingen van AH en Jumbo. Bij groot succes wordt de KitKat Vegan - het nieuwe chocoladewafeltje van Nestle zónder zuivel - standaard opgenomen in het assortiment.
Joris Brand, eigenaar van diëtistenpraktijk Nijmegen, noemt het opvallend dat de nieuwe KitKat zoveel vezels bevat. ,,Het product mag zelfs de claim vezelrijk op de verpakking zetten. Minstens net zo bijzonder is dat de KitKat, net zoals vegetarische en veganistische vervangers, is voorzien van extra vitaminen en mineralen. Calcium, vitamine B3 en ijzer’’, somt hij op. ,,Sinds wanneer is KitKat bedoeld als ‘gezonde’ basisvoeding?’’
Waarom die toevoeging - Brand weet het echt niet. ,,Best mooi, maar ik kan wel gezondere voeding bedenken die deze voedingswaarden leveren. We gaan toch ook niet ineens vitamine C aan cola toevoegen? Maar goed, het kan geen kwaad.’’ Dit nieuwtje is trouwens geen vrijbrief om de reep als gezond tussendoortje te gebruiken, benadrukt hij, want het is en blijft snoepgoed. In plaats van eiwitten bestaat KitKat Vegan voornamelijk uit tarwemeel, wat trouwens wel 24 procent minder suiker oplevert.
Classic versus vegan
Dan nu hetgeen KitKat-liefhebbers het allerliefst willen weten: hoe zit het met de smaak? Brand vindt de smaak sterk doen denken aan de originele variant, maar wel wat scherp-zoet, in negatieve zin.
Chocolatier Kees Raat, tevens auteur van de Chocoladebijbel, proeft wel degelijk verschil, en denkt dat fans dat ook zullen doen. ,,Ik heb de nieuwe KitKat vegan getest naast de classic en gold-variant.’’ Alle drie de reepjes zijn zoet, wat volgens Raat tekenend is voor KitKat. Van de drie noemt hij de classic zijn favoriet, want deze nootachtig en heeft een warme, volle smaak. ,,Langzaam komt de suiker bovendrijven, maar dit is niet irritant, door de donkere tonen die blijven hangen.’’
De vegan daarentegen heeft een goede crunch, maar de smaak is minder intens. ,,Als eerste komt een weeïge smaak van lichte melkchocolade tegemoet. Dat weeïge gaat snel over in een vrij penetrante suikerbom.’’ Dat roept bij Raat de vraag op: waarom komen de makers van KitKat niet met een geheel nieuwe, verbeterde reep op de markt? Bijvoorbeeld iets met meer cacao en een snufje zout in plaats van suiker.
Zijn conclusie: ,,Misschien pakt de marketing van een nieuw product veel duurder uit en zit de rekenkamer van KitKat daar niet per se op te wachten. Dus why bother..? Maar misschien draaf ik nu door.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rijsttafel halen bij Mei Wah in Eindhoven is verleden tijd: ‘Het voelt toch alsof we gasten in de steek laten’
EINDHOVEN – Na 57 jaar gaat Chinees restaurant Mei Wah eind maart stoppen met afhaal- en bezorgmaaltijden. Ook neemt het restaurant afscheid van menu’s met klassiekers naar de geheime recepten van de familie Yuen. Het team in de keuken richt zich voortaan op authentiek Chinees eten met een eigentijdse twist.Eindhoven -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMKoken & Eten
Dit was 158 jaar geleden het eerste terras van Nederland (waar je alleen welkom was als je rijk was)
Mannen die een deftige hoed dragen. Met in de hand een wandelstok, serieus kijkend in de camera. Zittend op het eerste terras van Nederland op het Plein in Den Haag. Tegenwoordig een alledaags tafereel, maar vroeger was horeca voor de rijken. Voor de Haagse kak. Het Haags Gemeentearchief brengt een ode aan de hotels, restaurants en cafés in de stad.
-
PREMIUMweek zonder vlees
Is het voor mannen moeilijker om hun stukje vlees links te laten liggen?
Eet jij deze week vegetarisch? Vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. De initiatiefnemers merken op dat vrouwen tot nu toe actiever bij de campagne betrokken lijken te zijn dan mannen. Klopt het dat mannelijk Nederland nog wel een stapje harder kan lopen wat minder vlees eten betreft? -
-
-
Koken & Eten
Suiker is boosdoener in westerse voeding: afkicken is moeilijk maar minderen is echt nodig
Het beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: Heel Holland bakt met Jansen & Jansen. -
Beter Eten
Chocolade is niet gezond en dat ligt niet alleen aan de zware metalen die er soms in zitten
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Deze week: Amerikaanse onderzoekers troffen zware metalen aan in chocolade die ook in Nederland wordt verkocht. Niet goed, maar er zijn belangrijkere redenen om niet te veel chocolade te eten.