Pubs in Engeland mogen eindelijk weer open: ‘We hebben 300 ton aan biervaten klaarstaan’
De pubs in Engeland mogen morgen hun deuren openen. Kroegbazen, werknemers en vaste klanten kunnen niet wachten tot het eerste biertje uit de tap stroomt.
Met een blikje speciaalbier in de hand blaast Brad Levy onder één van de twee tenten voor de ingang van The Bay Horse Tavern aan Thomas Street uit in de zon. Sinds vrijdag werkt de 27-jarige barman aan één stuk door om de Victoriaanse kroeg in het hart van het Northern Quarter in Manchester op tijd gereed te maken. Maandag om klokslag 12.00 uur ‘s middags gaan de deuren open.
Uitbater James Cooper ziet er na drie tropendagen tot hilariteit van zijn staf zo verlopen uit, dat hij niet op de foto wil. Hun humeur leidt er niet onder. Na een jaar thuiszitten kunnen ze eindelijk weer aan de slag. ,,Vrijdag kwam een levering van 300 ton binnen”, vertelt Cooper van wiens T-shirt je soep kan koken. In zijn baard zitten splinters en stof. ,,Alleen maar bier. We gaan ervan uit, dat het meteen heel druk wordt.”
Uit hun schulp
The Bay Horse Tavern, al jaren in de top-50 van beste pubs in Engeland, trekt klanten vanuit de hele regio. ,,Op een enkel bericht op Instagram na, heb ik de laatste twaalf maanden van niemand iets gehoord”, zegt Cooper. ,,Vreemd? Ik maak me geen zorgen. Zodra we opengaan, zullen ze vanzelf wel komen.” Levy beaamt dit. ,,De lockdown heeft iedereen afgestompt. De kroeg trekt de mensen vanzelf uit hun schulp.”
Op straat deelt Adam Webster (33) deze observatie, terwijl hij zijn dreinende dochtertje een stuk pizza probeert te voeren. Zichtbaar opgetogen maakt hij met zijn vrouw een tocht langs de kroegen waar de werknemer van een liefdadigheidswinkel voor de pandemie neerstreek. ,,Het mag als een cliché klinken, maar pubs zijn de huiskamers van de Engelse samenleving. Aan de toog onderhoud je je sociale contacten.”
Webster wijst verlekkerd in de richting van The Bay Horse Tavern. ,,Donderdag lunchen met collega’s. Vrijdagmiddag borrelen.” Als zijn vrouw hem argwanend aankijkt, lacht hij. ,,Oké, misschien begin ik rustig.” Bij Flok aan Stevenson Square kunnen dorstige stamgasten alvast voorproeven. Landlord Martin Henning serveert koffie en verkoopt blikken bier die buiten opgedronken moeten worden.
,,Heb je het druk?” vraagt een klant die een beleefd praatje probeert aan te knopen. ,,Wel, voor jij binnenkwam, was het heerlijk rustig”, antwoordt Hennin sarcastisch. ,,Bedankt, hè.” Een chique geklede Italiaan krijgt bij binnenkomst te horen: ,,Ben je daar nu alweer? Word je niet doodmoe van al die espresso?” Een lachsalvo maakt duidelijk dat het tweetal elkaar goed kent.
Rumoer
Hennin, een verdienstelijk muzikant, ontsnapte tijdens de eerste lockdown aan de strikte regels door cocktails en bier in kartonnen bekers te verkopen. ,,Mijn twaalf personeelsleden zaten thuis, maar zo kon ik de boel draaiende houden. Ik was de enige in de stad. Tot er een verbod op kwam.” Zijn dochter, die ecologie studeert aan de Universiteit van Lancaster, heeft hem aangespoord om bij de heropening het milieu te sparen.
,,Geen flessen wijn meer, maar hervulbare vaten”, geeft Hennin aan. Als hij doorkrijgt, dat klanten aandachtig meeluisteren, zegt hij: ,,Op een gegeven moment besef je dat je kinderen veel slimmer zijn dan jij. Ik ben maar een domme sukkel.” Zijn gehoor barst in schaterlachen uit. Het rumoer trekt nieuwe klandizie aan, onder wie Tom en Jenny Wood. Het jonge stel begroet Hennin hartelijk.
Ouwehoeren
Tom, een wiskundeleraar, heeft zijn agenda al vrijgemaakt. ,,Dinsdag en woensdag kom ik zeker langs”, belooft hij. ,,Misschien maandag al.” Zijn vrouw Jenny kan evenmin wachten. ,,Ik heb een jaar lang bijna geen mensen gezien. Heerlijk, om straks hier voor de deur bij te praten met vrienden.” Binnen zitten mag tot minimaal eind juni nog niet. Hennin: ,,Ik kan het halve plein gebruiken om tafels neer te zetten. Verkeer is gestremd.”
Bij The Bay Horse Tavern wrijft Brad Levy zich in de handen. ,,Ik verwacht rijen tot om de hoek. Heerlijk om straks weer pints te schenken en te ouwehoeren met mensen die je al een jaar niet meer hebt gezien. Het wordt een soort reünie.”
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Pasta met kip en rode pesto
Pasta pesto doet het altijd goed. Maar gebruik jij ook wel eens rode pesto in plaats de klassieke groene? Deze variant met zongedroogde tomaat smaakt heerlijk in combinatie met ricotta, Parmigiano Reggiano, gerookte kip en natuurlijk fusillipasta. -
Koken&Eten
Van tomatensaus tot kruidenboter: vijf bekende recepten maar dan met minder zout
Eet je te veel zout? Je bent niet de enige: 85 procent van de Nederlanders krijgt dagelijks te veel zout binnen. De Nierstichting lanceert vandaag een campagne om daar aandacht voor te vragen en deelt zoutbewuste recepten. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’
-
Koken & Eten
Maaltijdboxen: zoveel ben je jaarlijks per persoon echt kwijt
HelloFresh, Marley Spoon of Ekomenu: in Nederland bestellen we steeds vaker een maaltijdbox. Toch is het een serieuze kostenpost: uit onderzoek van Foodboxen.nl, een onafhankelijke foodboxvergelijker, blijkt dat de gemiddelde prijs voor een gezin van vier personen op 2477 euro per jaar ligt, bij een abonnement van drie maaltijden per week. -
PREMIUM
Bijna 90.000 mensen verlieten in coronatijd de horeca: wie bakt straks je varkenshaasje?
Tijdens de coronacrisis hebben duizenden horecamedewerkers de branche verlaten. Ook voor de opleidingen lijkt minder animo. Wie staat er straks in de keuken als de horeca opent? -
Koken & Eten
Deze populaire snack in het vliegtuig verkopen vrijwel alle maatschappijen
Maaltijden smaken anders op grote hoogte en de piepkleine galley (de keuken) is niet uitgerust voor grote gerechten. Maar vliegtuigvoedsel bepaalt voor een groot deel onze beleving van de vliegreis. Zeven handige weetjes op een rij.