Ronald heeft een zwak voor Thaise massaman
Na een paar jaar als verslaafde heeft Ronald Giphart nog steeds een zwak voor massaman. Onbegrijpelijk dat deze curry nog niet is doorgedrongen in ons land.
Een tijdschrift vroeg me een selfie te maken met ‘het allerlekkerste gerecht aller tijden’. Voor een selfie is mijn selfiehaat te groot en natuurlijk is het idee onzinnig dat één gerecht het allerlekkerst zou zijn, want het ene moment zou ik vol-au-vent noemen, tien minuten later ramen (Japanse noedelsoep) en direct daarna Chinees buikspek of toch echt massaman. Massaman? Aan die laatste schotel ben ik een paar jaar verslaafd geweest en nog steeds eet ik dit Thaise gerecht regelmatig. In
Nederland is de curry niet echt doorgedrongen en dat is onbegrijpelijk.
Mijn hunkering ontstond in de jaren dat ik op tournee was met een bandje, The Hank Five voor wie het per se weten wil. Er is weinig zo lekker als toeren met wat versterkers en gitaren door het land. Of het zou massaman moeten zijn.
Voedselhistorici denken dat massaman zo wordt genoemd omdat de curry oorspronkelijk uit Perzië zou komen
De naam ‘massaman’ is van oorsprong niet Thais en waarschijnlijk een afgeleide van ‘muselman’, een oude vorm van moslim (in Frankrijk is de omschrijving nog steeds gangbaar). Voedselhistorici denken dat massaman zo wordt genoemd omdat de curry oorspronkelijk uit Perzië zou komen. Daarom zit er in principe geen varkensvlees in (anderen zeggen overigens juist weer dat de naam van een Maleis woord is afgeleid). Hoe het ook zij: het gerecht komt al heel lang in Thailand voor en er zitten ingrediënten in die je niet meteen met het land zou associëren, zoals aardappelen.
Op tournee door Nederland bezochten The Hank Five, de technicus en ik zoveel mogelijk Thaise restaurants, om maar vooral niet te hoeven schaften bij laffe Italiaanse of Chinese vreetschuren. Altijd koos ik massaman en zodoende leerde ik het gerecht tot in alle uithoeken kennen.
Nederig heb ik hem -namens de lezers van deze krant - om de receptuur gevraagd
Een tijdje terug at ik in Utrecht bij restaurant Concours, waar chef Alex Zeelenberg net terug was van vakantie in Thailand. Ook hij was gegrepen door de smaken en de ingrediënten van het land. In mijn gretigheid riep ik: ‘massaman!’, waarop Alex vertelde dat hij in Bangkok als toerist een kookklasje ‘massaman’ had gevolgd. Het recept dat hij daar leerde was anders dan de massamannen bij ons, maar niet minder overweldigend, een explosie van smaak.
Nederig heb ik hem -namens de lezers van deze krant - om de receptuur gevraagd. Het gaat om aardig wat ingrediënten, maar zoals Alex zei: met een uurtje langs goeie toko’s heb je die zo bij elkaar. Vandaar voor vandaag my all time favorite, het gerecht der gerechten: massaman!
Afgelopen donderdag verscheen Smakelijk!, een bundeling van de verhalen en recepten van Ronald Giphart voor dit magazine.
Massaman-curry voor 4 tot 6 personen
10 rode pepers rawits (kleine pepers), verwijder de pitjes
1 eetlepel zout
6 tenen knoflook
8 sjalotten
150 g pinda’s (rooster 50 g)
2 stelen citroengras
halve wortel laos
kokosolie om in te bakken
1 kurkumaworteltje, fijngehakt
2 el komijnzaad
2 el komijnpoeder
half blokje trassi
2 el korianderzaad
2 el kerriepoeder
500 ml kokosmelk
100 g santen
4 laurierbladeren
4 kaneelstokjes
4 kardemompeulen
4 steranijs-vruchten
60 ml vissaus
8 limoenblaadjes
4 tot 6 aardappels
400 tot 600 g biefstuk
Dit is naar een recept van chef-kok Alex Zeelenberg. Fruit in kokosolie knoflook, sjalotten, 100 gram pinda’s, citroengras en laos. Rooster op laag vuur kurkumawortel, komijnpoeder, trassi, korianderzaad en kerriepoeder. Voeg alles samen en vijzel dit met de rode pepers tot een currypasta. Pasta aanfruiten in een koekenpan en afblussen met kokosmelk tot-ie indikt. Santen, laurier, kaneel, kardemom, steranijs, vissaus en limoenblad toevoegen en op een klein vuur een uur zachtjes laten trekken (limoenbladeren mogen niet te hard koken). De saus daarna op een warme plek met keukenfolie wegzetten. Kook aardappels en braad het vlees 5 tot 10 minuten in een hete pan met olie. Doe de biefstukreepjes en in stukken gesneden aardappels bij de massamancurry en laat een kwartier zachtjes trekken. Serveer de curry op een kom rijst en besprenkel met overgebleven geroosterde pinda’s. Maak er een selfie mee.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Giphart maakt snoep voor oude mensen
Geloof het of niet, maar voordat Ronald Giphart schrijver, huisvader en culinair alleskunner was, bewoog hij zich door het leven als hardcore dealer van ‘sweet stuff’. -
Koken & Eten
Jumbo maakt slechte beurt met verkeerde info over melktekort: ‘Dit deugt niet’
Jumbo kampt al een paar dagen met lege melkschappen. Verschillende Jumbo-supermarkten hebben briefjes opgehangen waarin het probleem wordt uitgelegd, maar ze lijken hier allemaal hun eigen draai aan te geven. Dit zorgt voor verwarring en verontwaardiging bij verschillende partijen. ,,Wat mij betreft winnen ze de prijs voor onhandigheid van de maand.” -
Ronald Giphart maakt gevulde tomaten met ei en bieslook
Weet u nog? Zes weken geleden riep Ronald Giphart de grote ve-tsin challenge in het leven. Het werd geen onverdeeld succes. -
Wat Eten We Vandaag: Visrolletjes met groene asperges en aardappeltjes
Deze visrolletjes met tomatentapenade zijn een leuke twist op de alledaagse scholfilet. Wij serveren ze met aardappeltjes en asperges uit de airfryer. Probeer ook eens met pesto in plaats van tomatentapenade of vervang de spinazie door basilicum.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMMet video
Foodtrucks steeds populairder: ‘Deze trend zal nog twintig jaar duren’
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Waarom blijven mensen ervan smullen? En komt er een einde aan de groei nu corona voorbij is? Wij spreken drie enthousiaste foodtruckers over hun succes en toekomst. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?