Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Koken & EtenTijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen.
,,Kruisbesmetting ontstaat doordat ziekmakende bacteriën van besmette producten op ander voedsel komen”, vertelt Babs van der Staak, woordvoerder van de Consumentenbond. ,,Bijvoorbeeld als je met een vork in rauw vlees prikt en daarna in gaar eten of groenten die je rauw eet. Daardoor kun je een voedselinfectie oplopen.”
,,Er zit veel lacune in de kennis over kruisbesmetting”, merkt Henk Groenendijk, voedselveiligheidstrainer en keurmerkbeheerder bij Eurofins Bureau de Wit, controle- en adviesbureau op het gebied van voedselveiligheid en legionellapreventie. ,,Micro-organismen zijn de grootste veroorzakers van de ellende. Omdat we ze niet kunnen zien zijn we nog wel eens geneigd om ze te vergeten, maar ze zijn er wel degelijk. Juist in de keuken, waar we niet veel ruimte hebben, kun je erop wachten.”
Niet alleen verse vis en vlees kan zorgen voor kruisbesmetting, het kan ook door groente ontstaan. ,,Sla en groente komt van de koude grond of uit een kas, dus dat zit van nature vol met micro-organismen door de meststoffen”, legt Groenendijk uit. ,,Als je je groente wast of snijdt, je handen daarna niet goed wast en vervolgens hamburgers met de hand gaat draaien, dan is dat een risicofactor. De bacteriën komen namelijk op het vlees en dat kan uitgroeien op het moment dat je die hamburger niet goed doorbakt. Vooral salmonella is dol op kruisbesmetting.”
Reinig je keukengerei goed
Volgens Groenendijk ontstaat kruisbesmetting in de keuken doordat we snijplanken of messen niet goed reinigen. ,,Veel mensen maken slechts gebruik van één en dezelfde snijplank. Ze snijden eerst de groente, dan de kip en ze leggen die kip er ook weer terug op als hij gaar is, met alle gevolgen van dien. Gebruik altijd gekleurde en gescheiden snijplanken en doe dit ook met messen.”
Was ook altijd goed je handen na contact met rauw vlees of rauwe vis, kruisbesmetting kan namelijk ook plaatsvinden via je handen
,,Om kruisbesmetting te voorkomen is het belangrijk om rauw vlees, vis en groenten op aparte snijplanken en met aparte messen te snijden”, zegt ook Van der Staak. ,,Houd rauw en gaar eten ook altijd gescheiden en gebruik daarvoor apart bestek. Gekleurde vorken of verschillende plakkertjes maken dat makkelijk.”
Voordat je je snijplanken en messen opnieuw gebruikt is het belangrijk om ze eerst goed af te wassen. ,,Doe dat met heet water en afwasmiddel, of doe ze in de vaatwasser”, zegt Lolkje de Vries, woordvoerder van het Voedingscentrum. ,,Was ook altijd goed je handen na contact met rauw vlees of rauwe vis, kruisbesmetting kan namelijk ook plaatsvinden via je handen.”
,,Zorg ervoor dat alles schoon is, want je gaat alles snel kruisbesmetten”, waarschuwt Groenendijk. ,,Van vijftien individuele salmonellabacteriën kan je al ziek worden, dus dat kan heel snel gaan.”
Ook tussentijdse reiniging is belangrijk. ,,Ik heb zelf een bloedhekel aan die microvezeldoekjes en wil iedereen in Nederland aanraden om daarmee te stoppen. Ga er maar vanuit dat alle groeivoorwaarden voor bacteriën aanwezig zijn in die microvezeldoekjes: vocht en voeding in de vorm van vuil, dus dat wil wel. In de juiste omstandigheden gaat ieder micro-organisme zich iedere twintig minuten vermenigvuldigen. Na acht uur heb je dus 16 miljoen exemplaren, dat is nogal wat.”
Je houten snijplank goed schoon houden? VT Wonen legt uit hoe je dat doet in dit artikel.
Meer video's van het Voedingscentrum vind je hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM
Imke houdt van dieren maar eet ze ook op en wil weten hoe dat werkt in ons brein
Hoe kan het dat ik zo veel van dieren houd en ze ook opeet? Het dilemma houdt Imke de Boer, hoogleraar dieren en duurzame voedselsystemen, al vanaf haar jeugd bezig. In het boek ‘Past het dier nog op ons bord?’ zoekt ze antwoord. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMVideo
Dit is dé rage van deze zomer: drinkflesje Air up dat iets met je hersens doet
Air up, de ‘fles die speelt met je hersens’ verovert de schoolpleinen. Basisschooljuf Miranda Baartse telt er in haar klaslokaal maar liefst twintig. Stijn (11): ,,Eerst dronk ik veel prik. Nu alleen nog maar water.”
-
koken&eten
Cola zit vol met suiker, maar zijn de light-varianten dan een gezondere keuze?
Van light tot zero en van ‘normale’ cola tot cola’s met smaken als vanille of cherry: de schappen in supermarkten liggen vol met allerlei soorten cola. Maar welke cola kun je het beste drinken als je wilt gaan voor de minst ongezonde optie? En maakt het nog uit of je voor Pepsi, Coca-Cola of gewoon een huismerk kiest? -
Koken & Eten
Is het echt nodig om 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag?
Minstens 1,5 of zelfs 2 liter water per dag drinken, die aanbevelingen hoor je geregeld. Maar waarop is dat idee gebaseerd en hebben we écht minimaal 2 liter water per dag nodig om voldoende gehydrateerd te blijven? Wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit. -
Wat Eten We Vandaag: Komkommerrolletjes met rosbief, groene asperge en truffelmayonaise
Deze koolhydraatarme komkommerrolletjes zijn een leuke verrassing op de borrelplank. De variaties voor de vulling zijn eindeloos en ze zijn snel en makkelijk te maken. Wij vullen de rolletjes met rosbief, radijsjes, truffelmayonaise en groene aspergetips.