Schoonmaken van je tong helpt bij slechte adem maar yoghurt en zuurkool mogelijk ook
Beter EtenIn de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Deze week: hoe yoghurt en zuurkool je van een slechte adem af kunnen helpen.
Yoghurt, zuurdesembrood, zuurkool en misosoep kunnen helpen tegen een slechte adem. Gassen die een nare mondgeur kunnen veroorzaken, kunnen door bacteriën in gefermenteerde voeding worden geneutraliseerd, concluderen Chinese onderzoekers. Het onderzoek verscheen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Open.
Iedereen heeft weleens een slechte adem. ’s Ochtends bij het wakker worden, na het drinken van koffie of na het eten van knoflook. Maar sommige mensen hebben altijd een slechte adem; dan is er sprake van halitose. Volgens de Chinese onderzoekers staat een slechte adem in de top drie van klachten waarmee mensen bij de tandarts aankloppen.
Op dit moment is de meest effectieve methode om het achterste deel van de tong te schrapen en te gorgelen met een chloorhexidine spoelmiddel
Het zijn cijfers die Casper Bots herkent. Volgens de tandarts-epidemioloog heeft 10 tot 30 procent van de Nederlanders last van een slechte adem. ,,Ook bij het speciale speekselspreekuur van het Nederlands Speekselcentrum zie ik met regelmaat mensen met een sterke mondgeur. Veel mensen schamen zich ervoor, daarom rust er toch wel een taboe op mondgeur. Het staat vooral sociaal contact in de weg.”
De boosdoener is volgens het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) de witgele of bruine aanslag op de tong. Dat laagje bestaat volgens Bots uit allerlei eiwitten, bacteriën en celresten, die onderling ook weer invloed op elkaar hebben. ,,Op dit moment is de meest effectieve methode om het achterste deel van de tong te schrapen en te gorgelen met een chloorhexidine spoelmiddel.”
Volgens de Chinese onderzoekers is er een nieuw middel in de strijd tegen een slechte adem: probiotische bacteriën. Deze bacteriën neutraliseren onaangenaam ruikende zwavelgassen in de mond. Probiotische bacteriestammen die dat kunnen, zijn onder andere Lactobacillus salivarius en Lactobacillus reuteri.
Hoeveel goede bacteriën zitten er in yoghurt?
Probiotische bacteriën zitten onder andere in yoghurt. Bij melkzuurfermentatie zetten bacteriën suiker om in melkzuur. Als melkzuurbacteriën lactose (melksuiker) omzetten in melkzuur, dan ontstaat yoghurt, kefir of zuurkool. Een deel van die melkzuurbacteriën is probiotisch, stelt Eddy Smid. Volgens de hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University zijn we in de loop der jaren minder levende bacteriën gaan eten. ,,Voedsel is behandeld en verhit.” En daardoor gaan bacteriën, dus ook de probiotische, dood.
Hebben probiotische voedingssupplementen hetzelfde effect als yoghurt en zuurkool? Dat kunnen de onderzoekers niet zeggen, al wordt er door deskundigen wel over gespeculeerd. De een is terughoudend, de ander zegt dat supplementen het proberen waard zijn. Belangrijk is wel dat een supplement bacteriestammen bevat die door de Chinese onderzoekers als effectief zijn aangemerkt.
Geen garantie
Of die specifieke stammen in jouw schaaltje yoghurt zitten, is lastig te zeggen. En als ze erin zitten, weet je niet hoeveel van die bacteriën erin zitten. Daarom is het volgens tandarts Bots lastig te zeggen of een schaaltje yoghurt voor de omgeving van iemand met een slechte adem daadwerkelijk merkbaar is.
,,Yoghurt of zuurkool eten is geen garantie voor het uitblijven van mondgeur”, concludeert Bots. We moeten daarom verder kijken dan een schaaltje yoghurt. ,,Zelf eet ik zoveel mogelijk producten die niet zijn bewerkt en heel veel groenten. Kortom: voedsel waar je darmbacteriën blij van worden.”
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM
Zo herken je ‘foute’ eitjes uit de Oekraïense legbatterij: ‘Kijk op het etiket’
Kijk goed op het etiket van koekjes en mayonaise om te voorkomen dat je ongemerkt ‘foute’ eieren eet. Daarvoor waarschuwen Milieu Centraal en de Dierenbescherming, nu duidelijk is geworden dat op grote schaal eieren uit Oekraïense legbatterijen in de Europese Unie belanden. -
Wat Eten We Vandaag: Thaise groene curry met tilapiafilet
Groene curry dankt zijn naam aan de groene pepers die erin verwerkt zijn. Thaise groene curry is ontzettend populair dankzij de gebalanceerde, licht pittige smaak. -
PREMIUM
Een pizza uit een automaat, smaakt dat een beetje? ‘Te zacht, te zout en te duur’
EINDHOVEN - Het is midden in de nacht en je hebt zin in een warme pizza? Een nieuwe automaat aan de Aalsterweg in Eindhoven biedt uitkomst. Bij de Resto’Clock pizzakiosk kun je kiezen uit vier smaken. Maar is het een beetje te eten?Eindhoven -
Wat Eten We Vandaag: Winterse tomatensoep met tortelloni
Tijd voor een kom dampende tomatensoep: deze variant met tortelloni, ricotta en spinazie volstaat zeker weten als avondmaaltijd.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUM
Insecten op het menu: ‘Ik gooi weleens krekelballetjes in de oven als borrelhap. Net een bitterbal’
Ze worden het voedsel van de toekomst genoemd, maar we lopen nog niet echt warm voor een gebakken eitje met meelwormen of salade met gefrituurde sprinkhaan. Toch kunnen we er maar beter aan wennen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer