Sexy, een beetje ordinair maar toch stijlvol: deze koks trekken hun kleren uit voor goed doel
VideoTwaalf Nederlandse chef-koks en horecaondernemers trekken hun kleren uit voor een goed doel: hun collega's. Aan de blootkalender werkt ook de bekende kok Freek van Noortwijk mee. ,,Op deze unieke manier halen we geld op.”
Delen per e-mail
‘Bloot voor Brood’ heet de kalender voor 2021 die de horeca een steuntje in de rug moet geven. Van de opbrengst van de kalender, waarvan 4000 exemplaren worden gedrukt, willen de initiatiefnemers een potje maken voor horecaondernemingen in nood. Na aftrek van de kosten gaat de hele opbrengst naar de bedrijven die zich kunnen aanmelden op de site.
Freek van Noortwijk poseerde met ontbloot bovenlijf in zijn eigen restaurant Guts in Amsterdam. ,,Op deze unieke manier halen we geld op voor de horeca”, legt hij uit. Hij liet het zich geen twee keer zeggen, toen hij de kans kreeg om mee te doen. ,,Ik ga uit de kleren, maar niet geheel. Volgens mij wordt het allemaal niet te vulgair of ordinair maar wel stijlvol. Dat past natuurlijk perfect bij mij.” Nuancerend. ,,Een klein beetje ordinair. Maar wel stijlvol.”
Tekst gaat verder onder foto.
,,Bloot met een knipoog”, noemt Van Noortwijks collega Estée Strooker de kalender. De chef-kok van Restaurant ’t Amusement in Arnhem zegt ‘nooit zo preuts’ te zijn geweest, maar kan zich vinden in de keuze van de initiatiefnemers om het vooral ‘verleidelijk en sexy’ te houden. ,,Ik doe mee omdat ik het leuk vind. Ik sport veel, ben trots op mijn lijf en sta graag voor de camera.”
Erik van Loo van tweesterrenrestaurant Parkheuvel is een van de Rotterdamse topkoks die voor het goede doel zijn koksbuis verruilt voor een adamskostuum. In zijn kielzog volgen tegelijk Fred Mustert van Fred, Mario de Ridder van Joelia en Jos Grootscholten van Perceel met wie Van Loo samen de Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior runt.
Hoe de mannen straks precies op de foto gaan, wisten zij vanochtend nog niet. Van Loo: ,,De fotoshoot moet nog plaatsvinden. De enige voorkennis die ik heb, is dat we vooraf onze schoen- en confectiemaat moesten doorgeven. Dus helemaal bloot gaan we wellicht niet. Misschien maar goed ook, want onze lijven kunnen zich moeilijk meten met het voorbeeld waarmee de maker ons over de streep trok: de eerder uitgebrachte ‘blootkalender’ van het afgetrainde Korps Mariniers.”
Tekst gaat verder onder foto.
Desondanks gingen de sterrenkoks, ‘met gezonde tegenzin', akkoord. ,,Laaiend enthousiast waren de mannen aanvankelijk niet", zegt Van Loo. ,,Maar nu het langzaam duidelijk wordt dat de horeca zijn deuren ook in de - normaal zo drukke - decembermaand gesloten moet houden, vonden we dat we de sector best een handje konden helpen. Met of zonder kleren. Al moet ik zeggen dat het een van de vreemdere verzoekjes was die dit jaar binnenkwam.”
Strooker, in 2011 op 20-jarige leeftijd de allereerste winnaar van MasterChef Nederland, vindt het wel een mooie kans. Ze kan nu mooi even laten zien dat er ook vrouwen zijn die in de keuken de scepter zwaaien. ,,Vrouwen in de rol van chef, dat zie je maar weinig in restaurants. Terwijl de chef heel goed een vrouw kan zijn. Mits je hard wil werken. Om iets te bereiken, moet je er volle bak voor gaan. En een grote bek, die kan je ook helpen. Haantjesgedrag hoort erbij. Ik doe daar zelf aan mee.”
Dit zijn alle maanden van het jaar:
1. PONG - Kees (eigenaar), Daan, Kai, Sieb
2. Five Brothers Fat - Stan, Jules, Mick (medewerkers)
3. Guts - Freek van Noortwijk
4. Gebrouwen Door Vrouwen -Tessel (eigenaresse), Do (eigenaresse), Ghislaine, Joske, Arlene
5. Bar BAUT - Michiel van der Eerde (chef en eigenaar)
6. Just Rotterdam - Justin Niessen (chef en eigenaar)
7. Chefs Table on Tour - Chefs Fred Mustert (twee sterren), Erik van Loo (twee sterren), Mario Ridder (een ster) en Jos Grootscholten (een ster)
8. Fico - vrouwelijke medewerkster
9. WT Urban Kitchen - Menno van der Pol (chef en eigenaar) en Norbert Zunnebeld (bedrijfsleider en eigenaar)
10. The Streetfood Club - Dolly (medewerkster)
11. Cali - Leonne (eigenaresse)
12. Restaurant ’t Amusement - Estee Strooker
De kalender, een initiatief van voedingsmarktplaats Foodl, is niet op tijd voor de Sint, maar wordt op 14 december geleverd dus ruim op tijd voor Kerst.
Twee jaar geleden ging Freek van Noortwijk met zijn vrouw naar Kenia voor haar bedrijf Return to Sender:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
risico's onderschat
Bijna 60 procent denkt onterecht dat in een fles wijn zes glazen alcohol zitten
Nederlanders onderschatten de gevaren van alcohol. Risico’s zoals dementie en kanker zijn veelal onbekend. Vooral mensen die veel drinken hebben niet goed door welk effect drank op hun gezondheid kan hebben. Ook vinden zij het erg moeilijk een drankje te weigeren als hun vrienden wel drinken. -
Koken & eten
Deze zes vegarestaurants hebben nog geen Michelin-ster, maar verdienen er wel een
In Frankrijk heeft voor het eerst een veganistisch restaurant een Michelin-ster gekregen. Of een vegan- of vegarestaurant in Nederland dit jaar óók een ster zal krijgen? Als het aan de Vegetariërsbond ligt zijn er zeker kanshebbers. -
Marktplaats dwarsboomt handel in materiaal bezorgdiensten voor omzeilen avondklok
De mogelijke invoering van een corona-avondklok door het kabinet, heeft een levendige handel in kleding en tassen van bezorgdiensten op gang gebracht. Op Marktplaats.nl worden er tientallen aangeboden voor prijzen variërend van 25 tot 200 euro ‘om de avondklok te omzeilen’. Het online-verkoopplatform is druk bezig om de advertenties te verwijderen, zegt een woordvoerder tegen deze site. -
PREMIUM
Boer Matthijs wil de witte motor weer sexy maken: ‘Dit is de ‘single malt’ onder de melk’
Hij werd voor gek verklaard, stuitte op onbegrip van boeren en de banken stonden nou niet meteen te trappelen. Toch liggen anderhalf jaar na de lancering van ElkeMelk de schappen van Albert Heijn dagelijks vol met flessen van Metha 101, Geertje 72 en van zo’n 100 andere koeien uit zijn stal in Molenaarsgraaf. En het buitenland lonkt. ,,Melk moet weer sexy worden’’, zegt ondernemer Matthijs Baan (40). -
Koken & eten
De bakkende mannen gaan aan kop bij Heel Holland Bakt
In de vierde aflevering van Heel Holland Bakt - die werd bekeken door 3,1 miljoen kijkers - beoordeelden juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden de baksels van zeven overgebleven kandidaten. Ze maakten - gewoon in de tent - een rondje door Europa. Opvallend is dat vrouwen het tegen de mannen afleggen.
-
Koken & eten
Ontslag McDonald's-medewerkster - die paar nuggets at na haar werk - was onterecht
Een medewerkster van een McDonald's-restaurant in Maastricht diende afgelopen zomer zelf haar ontslag in toen ze kipnuggets had gegeten na werktijd. Na een rechtszaak moet het fastfoodbedrijf de vrouw echter weer aan het werk laten gaan en haar compenseren voor de maanden die ze niet heeft gewerkt. -
Koken & eten
IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Beter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan. -
Wat Eten We Vandaag: Pompoen-plaattaart met chipolataworstjes
Een plaattaart is supersnel klaar en je kan er van alles op doen wat je lekker vindt. Een handig gerecht om je restjes in te verwerken! Wij kiezen deze keer voor pompoen en chipolataworstjes. Dit recept is niet alleen lekker als avondmaaltijd, maar ook heerlijk als borrelhapje.