Slimme doos houdt je pizza langer warm
Een nieuwe pizzadoos moet de ergernis van elke pizzaliefhebber voorkomen. Door een ingenieus systeem met een luikje blijft de pizza langer warm.
Delen per e-mail
Bedenker Ton Kooiman (65) knipte een luikje in een reguliere pizzadoos, die daardoor dus niet meer helemaal open hoefde. ,,Toen bleef-ie warmer, maar moest je nog steeds telkens de doos opendoen om de pizza te draaien”, vertelt Kooiman tegen deze site. Daarom kwam hij op het idee om een draaischijf in de pizzadoos te plaatsen, zodat de pizza kan worden gedraaid en het gewenste stuk kan worden gepakt. Zo hoeft de doos niet elke keer open als er een punt wordt gepakt en behoudt het eten zijn warmte.
Uitvinder Kooiman, die in zijn dagelijks leven muziekinstrumenten maakt en restaureert, kwam enkele jaren geleden op het idee toen hij in de winter in zijn werkplaats druk bezig was. ,,Het was koud en ik wilde wat langer genieten van mijn pizza, dus knipte ik een luikje in mijn doos. Vele ontwerpen later heb ik nu de ‘Cartonney Box’.”
Minuten extra
Je hebt gewoon een paar minuten extra om te genieten van een warme pizza
De pizza's in de nieuwe dozen blijven langer warm dan in reguliere dozen. ,,We hebben het getest en blind getest. Ook zijn we met thermometers in de weer gegaan en het resultaat is dat de pizza langer warm blijft. Je hebt gewoon een paar minuten extra om te genieten van een warme pizza”, aldus Kooiman.
De pizzadozen worden niet door Kooiman zelf gemaakt. ,,Ik verkoop het ontwerp en daarvoor ontvang ik een licentievergoeding. Er zijn al enkele grote partijen geïnteresseerd, waaronder groothandels die produceren voor kleine pizzatenten.” Kooiman wilde nog niet kwijt welke partijen dit zijn, maar wie het ook wordt: ,,De consument is de grote winnaar als het op de markt komt”, vindt hij.
Recyclebaar
Er is nog een voordeel, volgens Kooiman. Waar normale pizzadozen niet bij het oud papier mogen worden gedumpt (omdat er etensresten aan zitten) kan de Cartonney Box voor het grootste deel hier wel bij. ,,Ik wist nooit dat die dozen helemaal niet bij het oud papier mochten, maar met dit ontwerp blijft de doos een stuk schoner. De draaischijf vangt het vet en de etensresten op, waardoor alleen dat deel van de doos moet worden weggegooid. Het is dus veel beter te recyclen.” Zo kan twaalf miljoen vierkante meter papier worden bespaard, claimt Kooiman.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten Zo smaakt je kop koffie nóg beter volgens experts
Er gaat weinig boven een stomende kop koffie ’s ochtends. We drinken nu eenmaal graag een lekkere kop van het zwarte goud. Goed nieuws: de wetenschap kan je helpen de omstandigheden voor je koffie te verbeteren voor de beste smaak. -
Wat Eten We Vandaag: Cookies & cream trifle
Knapperige cookie kruimels vergezeld door romige, luchtige laagjes en een cookie crème. Klinkt goed, toch? Het leuke is dat de trifle geserveerd in glaasjes erg feestelijk en indrukwekkend eruit ziet, maar supersimpel is om te maken. Weinig werk, groots resultaat! Je moet deze romige trifle absoluut een keer hebben geprobeerd. -
VIDEO Met deze bijzondere tip maak je de perfecte nasi goreng
In onze videoserie Indo Food dompelen koks Job en Perry zich onder in de Indonesische cultuur en keuken. In deze laatste aflevering leren Job en Perry over het ontstaan van nasi goreng. -
Wat Eten We Vandaag: Varkensfilet in mosterdkorst met geroosterde pompoen
Een varkensfiletlapje is op het eerste gezicht niet zo’n spannend stukje vlees, maar in dit recept komt de smaken perfect tot zijn recht door de zelfgemaakte mosterdkorst. De varkensfiletlapjes worden geserveerd met geroosterde pompoen uit de oven; een heerlijke maaltijd die binnen een uur op tafel staat. -
Geen deurbeleid bij supermarkten, wel ‘hou afstand-hesjes’ voor vakkenvullers
Supermarkten gaan nog niet over tot het toelaten van een maximum aantal klanten per winkel. Volgens brancheorganisatie CBL heeft het invoeren van een deurbeleid grote gevolgen. Als de overheid deze maatregel toch oplegt, vraagt het CBL om steun uit Den Haag. ,,Dan hebben we hulp nodig, bijvoorbeeld in de vorm van voldoende handhavers bij de ingang.’’
-
Wat Eten We Vandaag: Rijkgevulde lasagne met boerenkool en kip
De traditionele lasagne wordt vaak gemaakt met een tomatensaus en rundergehakt, maar wij gaan voor een winterse variatie. Deze lasagne wordt rijkelijk gevuld met boerenkool, roerbakgroenten en kipgehakt. De lasagne serveren wij met een frisse komkommersalade. -
PREMIUM
Aantal horecazaken stijgt: 2670 nieuwe ondernemingen sinds eerste lockdown
Ondanks de coronacrisis stijgt het aantal horecaondernemingen. Sinds de eerste lockdown in maart zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. ,,Slechter dan nu kan het niet, dus dan kan het alleen maar beter gaan.” -
PREMIUM
Voor jou getest Dit zijn de lekkerste broodjes bapao uit de supermarkt
Broodjes bapao mogen best wat klef zijn, maar het gestoomde broodje moet vooral niet tegen je gehemelte blijven plakken. Ons panel zette de tanden in zes broodjes bapao met rundvlees.