Staat jouw kerstboom nog? Maak er iets lekkers van voor je hem op straat zet
koken&wetenIn de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is je kerstboom eetbaar?
Delen per e-mail
Op 6 januari gaat bij veel Nederlanders de kerstboom de deur uit. Maar zet de boom niet meteen langs de weg. De keuken is een onbekende, maar heel gezonde tussenstop. ,,Dennenbomen zijn een uitstekende bron van vitamine C”, weet natuurkok en wildplukker Daniëlle Berghmans. ,,Dat is ook bekend in de survivalwereld.”
Dennennaalden worden veel gebruikt voor thee. ,,Gebruik voor dennenthee water dat net van de kook af is en laat de naalden een kwartiertje trekken”, adviseert Berghmans. De lekkerste thee maak je van jonge dennentoppen die in het voorjaar groeien, maar ook van de kerstboom is uitstekende thee te maken.”
Heiligschennis
Van de grove den wordt vaak hoestsiroop gemaakt
Om te voorkomen dat alle naalden al op grond liggen voordat je er thee van kunt maken, mag je de boom gerust eerder dan 6 januari weghalen. Je boom voor Driekoningen aan de weg zetten is geen heiligschennis, stelt Peter Jan Margry, hoogleraar Europese etnologie. ,,De katholieke kerk beschouwde de kerstboom sowieso maar als een heidens relict”, weet Margry.
De boom is ‘gekerstend’ door de kerststal toe te voegen. ,,In dat verhaal hoort ook de komst van de drie koningen op 6 januari” zegt Margry. ,,Dat betekende dus dat de stal met boom minimaal tot die dag moest blijven staan om de komst van de drie koningen te visualiseren. Terwijl de meeste mensen de drie koningen er meteen al bij zetten, net zoals het kindje er voor 25 december al vaak in ligt.”
Superfood
De meeste kerstbomen zijn fijnsparren, die oorspronkelijk helemaal niet uit Nederland komen. Nederland kent drie inheemse soorten naaldbomen: de grove den, de taxus en de jeneverbes. Om te eten zijn de zogenoemde douglasspar (dus niet inheems in Nederland) en de grove den favoriet bij natuurkok Berghmans. De mogelijkheden zijn eindeloos: het stuifmeel van de grove den als superfood in je smoothie. Jonge scheuten fermenteren tot dennenwijn.
,,Van de grove den wordt vaak hoestsiroop gemaakt”, zegt Berghmans, die met haar bedrijf De Natuurkok workshops wildplukken geeft. ,,Je doet in een pot een laagje suiker, dan om en om laagjes jonge dennentoppen en suiker en afsluiten met een laagje suiker. Je kunt het medicinaal gebruiken tegen luchtwegklachten, maar ook culinair. Als je voorkomt dat de suiker siroop wordt, na ongeveer een maand, heb je gearomatiseerde suiker. Daar kun je heerlijke taarten mee bakken.”
Giftig
Van alle naaldbomen is alleen de taxus giftig. ,,De taxus lijkt het meest op de douglas. Het twijgje van de taxus is altijd groen, dat van de douglas bruin. De naalden van de douglas hebben aan de onderkant twee duidelijke grijze strepen aan weerszijde van de nerf. En als je de naalden doorscheurt, ruik je een citrusgeur. Sommige restaurants gebruiken de douglas als er geen citroenen zijn.”
Wie zijn kerstboom gaat opeten, doet er goed aan te checken of de boom bespoten is. ,,Sommige bomen zijn vanwege brandveiligheid geïmpregneerd”, zegt Berghmans. Daarom adviseert de natuurkok biologische kerstbomen. ,,Het is net als met viooltjes. Je kunt de bloemen eten, maar die uit het tuincentrum zou ik laten staan.”
Het oordeel
Kerstbomen zijn heel gezond. Naaldbomen bevatten bijvoorbeeld veel vitamine C. Je kunt er thee van maken of hoestsiroop. Als je je kerstboom wilt opeten, is het wel belangrijk om zeker te weten dat je een onbespoten (biologische) boom hebt.
Lowlander maakt bier met dennennaalden. Ze hebben nu ook een pakket vol tips, tools, recepten en botanisch bier om van jouw eigen kerstboom een heerlijk viergangendiner te maken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dit sterrenrestaurant gooit na corona de deuren in het weekend dicht
Ze speelden al langer met de gedachte maar de tweede lockdown heeft Tabitha en Rik Jansma van Basiliek in Harderwijk het laatste zetje gegeven. Na coronatijd gooien ze de deuren van hun sterrenrestaurant in het weekend dicht. De Jansma’s hebben het afgelopen jaar een rijker sociaal leven ontdekt en willen dat niet meer kwijt. -
PREMIUMKoken & eten
Gezond restaurant van Robbe en Laura: gasten moeten hun lengte en gewicht doorgeven bij het bestellen
Voor veel mensen staat gezond eten gelijk aan weinig eten, maar niet voor Robbe Vandenhoucke (28). Samen met zijn vriendin Laura De Meyer (26) opent hij eind januari een nieuw restaurant in het Belgische Gent waar je voeding op maat kan krijgen. Je geeft als klant je geslacht, gewicht en lengte door, waarop zij zeggen hoeveel en wat je moet eten om je doel te behalen: vermageren, aankomen of hetzelfde blijven. -
Koken & eten
2020 was jaar van thuis uit eten: we maakten zelf sushi, aten meer oesters en zetten sloten vol koffie
Menig Nederlander begon afgelopen jaar met online boodschappen bestellen. Doordat we niet uit eten konden en zoveel mogelijk thuis moesten blijven, ontdekten we dat we thuis ook ‘uit eten’ kunnen. Uit de jaarlijkse analyse van onlinesupermarkt Picnic blijkt dat we in 2020 aanzienlijk meer luxe vlees en vis aten dan voorheen. -
update
Terrassenprotest grotendeels ludiek: ‘Maar we sluiten niet uit dat er echt terrassen opengaan’
De meesten van de duizenden horeca-ondernemers die morgen hun terrassen openen, zoeken de confrontatie niet op en zetten enkel stoelen en tafels buiten. Toch sluit de organisatie niet uit dat een deel van de terrassen écht opengaat. -
Wat Eten We Vandaag: Pink Moon Milk
Kun jij wel wat ontspanning gebruiken? Maak dan je eigen Pink Moon Milk. De Pink Moon Milk is perfect om te drinken voordat je naar bed gaat, zodat je heerlijk slaapt.
-
PREMIUM
De állerbeste broodbakker ter wereld opent eigen zaak (en verkoopt brood met zeealgen en inktvisinkt)
Brood bakken zit Peter Bienefelt in de genen. De 46-jarige bakkerszoon uit Barendrecht schopte het al tot beste broodbakker van de wereld. Toch had hij nooit een eigen zaak. Midden in de coronacrisis waagt hij nu de stap: vandaag opende hij zijn eigen desembakkerij in Rhoon. -
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
Deze kleine onlinesupermarkt heeft nu al honderdduizenden fans
De jonge onlinesupermarkt Crisp heeft in een nieuwe financieringsronde 30 miljoen euro opgehaald en kan hierdoor verder groeien. Investeerders in Crisp zijn onder meer de oprichters van Just Eat Takeaway (moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl), Adyen en het Duitse techbedrijf Target Global.