Stokbroodoorlog: Franse bakkers boos over stunt van supermarktketen
Franse bakkers zijn woedend op supermarktketen Leclerc, die reclame maakt met stokbroodprijzen die de inflatie zouden bestrijden. De supermarkt meldt trots de winst op een baguette te verlagen om de consumenten in deze moeilijke tijden van dienst te zijn.
De baguette van Leclerc wordt aangeboden voor 29 cent, tot verbijstering van de bakkers. Die zeggen dat de productie van zo’n stokbrood door de hogere kosten van meel, energie en arbeid op 90 cent ligt.
Verenigingen van bakkers krijgen steun van boeren en molenaars. Ze stellen dat Leclerc ‘demagogie bedrijft’, dus onwaarheden rondstrooit en een prijsbeleid voert dat haaks staat op het voornemen van de regering om de boeren een eerlijke prijs voor hun producten te geven. Het is ze een raadsel hoe het winkelbedrijf deze stuntprijs voor elkaar krijgt. De voorzitter van de boerenbond FNSEA, Christiane Lambert, vraagt zich af hoeveel Leclerc dan aan de bakkers betaalt voor een baguette.
Jean-François Loiseau van molenaarsvereniging ANMF noemt de opstelling van Leclerc schandelijk. De echte baguette is bovendien cultureel erfgoed volgens UNESCO en volgens Loiseau ,,proberen we de kwaliteit (van de baguette) en banen te behouden, en dat heeft een prijs”.
De baas van Leclerc, Michel-Edouard Lecerc, vindt de kritiek niet steekhoudend. Een baguette kost volgens hem al meer dan een jaar rond de 30 cent in zijn winkels. ,,En wij willen beklemtonen dat Leclerc de prijzen afstemt om ze betaalbaar voor consumenten te houden in een tijd dat de prijzen blijven stijgen. Andere partijen moeten beseffen dat alleen Leclerc over zijn relatie met klanten gaat.”
Tips, trucs en nieuws over koken en eten vind je in de video hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Merel en Judith doen aan ‘omdrinken’: ‘Stop niet met drinken als je het niet wilt’
Merel Braakman (47) en Judith Renard (46) zijn oprichters van No Wine Today, een programma om bewuster te leren omgaan met drank, niet alleen tijdens Dry January. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMKoken & Eten
Italiaanse misstanden achter blikje tomatenpuree: Nederlandse winkels grijpen in
Hoe pak je de treurigmakende industrie achter de tomatenteelt in Italië aan? Om de belabberde arbeidsomstandigheden van de (vaak illegale) tomatenplukkers te verbeteren, slaan Nederlandse supermarkten en vakbond FNV de handen ineen. -
Koken & Eten
Zo zorg je ervoor dat vis niet aan de pan blijft plakken tijdens het bakken
In de keuken moet het zeker niet altijd ingewikkeld zijn. Soms word je al gelukkig van gewoon een lekker stukje gebakken vis met wat aardappelen en groenten. Toch blijft die vis soms plakken aan de pan of valt hij uit elkaar. Hoe voorkom je dat? Chef-kok Sean Uytterhaegen van het Antwerpse visrestaurant Marineau gidst je naar de lekkerste versie op je bord.
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta met kip en rode pesto
Pasta pesto doet het altijd goed. Maar gebruik jij ook wel eens rode pesto in plaats de klassieke groene? Deze variant met zongedroogde tomaat smaakt heerlijk in combinatie met ricotta, Parmigiano Reggiano, gerookte kip en natuurlijk fusillipasta. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprikasoep met geroosterde cashewnoten
Dit is een heerlijke soep met geroosterde groenten, die ook nog eens gemakkelijk is om te maken, want de oven doet het meeste werk voor je. De soep krijgt een lekkere romige smaak door de geroosterde cashewnootjes. Kortom: een verrassend gerecht om te serveren.