Supermarkten willen dat ze 's nachts door kunnen gaan met het leveren van vracht bij de winkels. Dit moet lege schappen voorkomen. Nederlanders zijn sinds een week flink aan het hamsteren.
Volledig scherm
Supermarkten willen dat ze 's nachts door kunnen gaan met het leveren van vracht bij de winkels. Dit moet lege schappen voorkomen. Nederlanders zijn sinds een week flink aan het hamsteren. © ANP

Strijd tegen lege schappen: supermarkten mogen 's nachts bevoorraden

Om het probleem van de lege schappen op te lossen, mogen gemeenten noodvergunningen afgeven om supermarkten ook 's nachts te bevoorraden. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Alle gemeenten krijgen morgen een brief van de VNG met het dringende verzoek in deze crisistijd over te gaan op soepeler laad- en lostijden.

Hiermee komen de gemeenten tegemoet aan een dringende oproep van de supermarkten om flexibeler om te gaan met de regels voor bevoorrading van de winkels. Normaal gesproken zijn winkels gebonden aan vaste laad- en lostijden, maar die worden nu losgelaten.

Het CBL, de branchevereniging van de supermarkten, pleitte woensdag in een brandbrief aan het kabinet onder meer voor deze tijdelijke maatregel. ,,Wij steunen de oproep van de supermarkten en vragen onze gemeenten noodvergunningen af te geven om bevoorrading in de nachtelijke uren mogelijk te maken’’, aldus een VNG-woordvoerster.

Ook Ton van Veen, financieel topman van supermarktconcern Jumbo, vindt het van essentieel belang dat de schappen in de winkels continu kunnen worden bijgevuld. ,,De vraag is in deze tijd gemiddeld twee keer zo groot dan normaal. Sinds een week wordt er gehamsterd. Maar de goederenstroom stokt doordat de vrachtwagens in de nachtelijke uren niet mogen lossen bij de supermarkten.’’ 

File

,,Ik zag het vandaag weer in ons distributiecentrum in Woerden. In de hal staat een file aan rolcontainers, tjokvol levensmiddelen. Die spullen moeten de vrachtwagens in, maar die kunnen vanwege wettelijke regels ‘s nachts niet rijden, laden en lossen. Dat is nu een grote bottleneck in het logistieke systeem, want op een gegeven moment is er in de hal geen plaats meer voor nog meer containers en kun je niks meer doen. De doorstroming stokt. Terwijl onze supermarkten al sinds vorige week donderdag een veel hogere vraag naar producten hebben. Dat maakt het knap lastig om elke winkel goed te blijven voorzien’’, aldus Van Veen.

De supermarkten blijven benadrukken dat er voldoende producten zijn om de winkels mee te bevoorraden. ,,Alleen is het logistiek gezien een enorme klus om de spullen van A naar B te krijgen. Het helpt ons enorm als we straks 24/7 door kunnen blijven werken. Dat geeft ons veel meer lucht’’, vindt Van Veen. 

Om de druk op de winkels te verlichten, zijn vanaf donderdag ook groothandels als Sligro en Makro voor particulieren geopend. Hier maakten meteen al veel mensen gebruik van. 

Kijk hier naar onze video's over corona:

Mensen doen boodschappen bij de Sligro in Veghel. De groothandels Makro en Sligro hebben aangekondigd ook particulieren boodschappen te laten doen.
Volledig scherm
Mensen doen boodschappen bij de Sligro in Veghel. De groothandels Makro en Sligro hebben aangekondigd ook particulieren boodschappen te laten doen. © ANP