Supermarkten stunten minder met vlees, maar Plus doet er schepje bovenop
Koken & EtenHet aantal vleesaanbiedingen daalde in 2022 voor het eerst sinds het begin van de metingen in in 2015. Dat blijkt uit de jaarlijkse foldermonitor van Wakker Dier. Volgens de organisatie waren er afgelopen jaar 6 procent minder aanbiedingen met vlees. Bij supermarkt Plus steeg dit aantal juist fors.
Het aantal vleesaanbiedingen van twaalf supermarktketens daalde in 2022 van 19.530 naar 18.345. Daarmee was het aantal stunts afgelopen jaar ook kleiner dan in 2020: 250 minder, om precies te zijn. Voor de monitor bekeek Wakker Dier alle wekelijkse folderaanbiedingen van de supermarkten, extra folders zoals de paas-, voorjaars-, kerstfolder, maandaanbiedingen en kortlopende weekend- en dagaanbiedingen.
Kiloknallers
Een aantal supermarkten had afgelopen jaar een stuk minder de vleesaanbiedingen: Albert Heijn, Lidl en Dirk schrapten elk ongeveer 20 procent. Spar kende de sterkste daling: meer dan 30 procent. Het aantal kiloknallers van de Spar steeg echter juist met 38, meldt Wakker Dier. De organisatie maakt in haar overzicht een onderscheid tussen aanbiedingen van vlees met een dierenwelzijnskeurmerk, en vlees zonder - de ‘kiloknallers’. ,,Een slechte keuze”, noemt Anne Hilhorst van Wakker Dier de toename. ,,Spar zet de spotlight op het grootste dierenleed.”
Ook Plus en en Vomar hadden meer aanbiedingen met kiloknallers: respectievelijk 195 en 82 meer. Bij alle overige supermarkten daalde dat aantal juist - in totaal waren er 15 procent minder. Het aantal aanbiedingen voor vlees mét dierenwelzijnskeurmerk steeg juist met bijna 3 procent.
Forse stijging bij Plus
De Plus kende niet alleen meer kiloknallers. Waar de meeste supers minder stunten met vlees, deed Plus dat juist veel vaker: 412 keer vaker dan vorig jaar, een stijging van 20 procent. Ook bij Aldi en Vomar was er een toename, maar die lag bij beiden onder de 5 procent. Vomar telt bovendien het meeste vleesaanbiedingen van allemaal - net iets meer dan Plus. Bij Jumbo bleef het aantal stunts nagenoeg gelijk (+1 procent).
,,Het schaamteloos opstuwen van de vleesconsumptie past niet bij een supermarkt met een verantwoord imago", stelt Hilhorst. ,,Steeds meer mensen willen bewust minder vlees eten. Door te blijven stunten met goedkoop vlees, werkt Plus deze verandering actief tegen.”
De super benadrukt in een reactie dat het vorig jaar meer vleesartikelen met het Beter Leven keurmerk in de aanbieding had, net als vleesvervangers. Ook stelt het bedrijf dat het toe wil werken ‘naar een consumptiepatroon dat uit een balans bestaat van 50 procent plantaardige en 50 procent dierlijke eiwitten’. In 2022 heeft Plus naar eigen zeggen ‘bijna tweehonderd plantaardige alternatieven’ geïntroduceerd.
Picnic ook in monitor
Wakker Dier houdt sinds 2015 het aantal vleesaanbiedingen bij van twaalf supermarktconcerns. Op dit moment zijn dat Albert Heijn, Aldi, Coop, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Picnic, Plus, Spar en Vomar. Online supermarkt Picnic loopt mee sinds medio 2021, en kon daarom niet meegenomen worden in de vergelijking tussen 2021 en 2022.
Verschillende varianten van een product tellen elk apart mee in de cijfers: ‘gehakt, 250 of 500 gram’ telt dus als twee aanbiedingen. Zowel aanbiedingen met vlees als met vleeswaren zijn meegenomen. Aanbiedingen met echt wild - dat dus in het wild opgroeide, en niet uit de vleesindustrie komt, zoals dat bijvoorbeeld bij eend of konijn vaker het geval is - wordt niet meegeteld in de monitor.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Kunnen wij mensen wel zonder vlees? Is het wel gezond? Robbyn Jansen zocht het uit:
Bekijk onze video's op het gebied van koken en eten in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Beter Eten
Kun je een supermarkt-ei uitbroeden? ‘Na zo’n drie weken hoor ik gepiep’
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Deze week: kun je een ei uit de supermarkt uitbroeden? -
PREMIUM
Leon wil eerste kweekvleesboer van Nederland worden: ‘Fantastisch als we dieren niet meer hoeven te slachten’
De eerste kweekvleesboerderij van Nederland is een stap dichterbij. Een groep bedrijven en wetenschappers werkt aan een ontwerp. Samen hebben ze bijna een miljoen euro opgehaald voor onderzoek. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Thaise groene curry met tilapiafilet
Groene curry dankt zijn naam aan de groene pepers die erin verwerkt zijn. Thaise groene curry is ontzettend populair dankzij de gebalanceerde, licht pittige smaak. -
PREMIUM
Rijsttafel halen bij Mei Wah in Eindhoven is verleden tijd: ‘Het voelt toch alsof we gasten in de steek laten’
EINDHOVEN – Na 57 jaar gaat Chinees restaurant Mei Wah eind maart stoppen met afhaal- en bezorgmaaltijden. Ook neemt het restaurant afscheid van menu’s met klassiekers naar de geheime recepten van de familie Yuen. Het team in de keuken richt zich voortaan op authentiek Chinees eten met een eigentijdse twist.Eindhoven
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer