Te dik maar toch tevreden: Nederlander heeft geen last van extra kilo's
Meer dan de helft van de Nederlanders met overgewicht is tevreden met zijn gewicht, ondanks de extra kilo's. Mensen met ernstig overgewicht (obesitas) zijn iets minder vaak ingenomen met hun teveel aan kilo's, maar nog steeds noemt meer dan 20 procent zichzelf tevreden.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit nieuwe cijfers over de periode 2015 tot en met 2017 die het CBS vandaag publiceert. Gemiddeld genomen is 65 procent van alle Nederlanders boven de 18 jaar tevreden met het gewicht dat de weegschaal aangeeft. Mannen blijken vaker tevreden dan vrouwen (70 tegen 60 procent).
Mensen met een normaal gewicht (dat past bij hun lengte en leeftijd) zijn het vaakst in hun sas met hun gewicht: 84 procent geeft aan tevreden te zijn en nog eens 12 procent is niet uitgesproken tevreden of ontevreden. Slechts 4 procent van deze groep wordt niet vrolijk als hij of zij op de weegschaal gaat staan.
Mensen met ondergewicht zijn vaker ontevreden dan gemiddeld: 19 procent geeft aan niet blij te zijn, tegenover het gemiddelde van 12 procent bij de totale bevolking. Toch zijn ze over het algemeen nog net iets blijer dan mensen met overgewicht.
Bijna de halve bevolking van ons land sjouwt te veel vet mee, zo blijkt uit de Gezondheidsenquête en Leefstijlmonitor van het CBS en het RIVM die deze zomer verscheen. In Nederland lijden ruim honderdduizend 20-plussers aan de meest ernstige vorm van zwaarlijvigheid.
In totaal lijdt 14 procent van de Nederlanders in 2017 aan een vorm van obesitas, waarbij 1 procent de meest zware variant heeft. Daar bovenop heeft nog eens 36 procent van de volwassenen matig overgewicht.
We worden steeds dikker: begin jaren tachtig kampte nog 33 procent van de bevolking met overgewicht. Nu is dat 50 procent.
Op zoek naar een lekkere salade? Dit is het favoriete recept van Olcay Gulsen:
Verder in het nieuws
-
Restaurantsite Iens gaat verder als TheFork
Restaurant- en reserveringssite Iens gaat verder onder een andere naam. Het reserveringssysteem dat is gekoppeld aan de sites van restaurants heet voortaan TheFork. -
PREMIUM
Koken & eten Topchef leert hoe je zelf pizza maakt: ‘Ananas hoort absoluut niet op een pizza’
Er wordt in de versafdeling van de supermarkt steeds meer verse pizza aangeboden, toch is het niet al te lastig om zelf een lekkere pizza te maken. Topchef Peppe Giacomazza deelt daarom zijn geheimen om zelf lekkere pizza te maken. -
Klacht over vanillevla zonder vanille terecht
Optimel vanillevla van FrieslandCampina is misleidend en daarmee in strijd met de wet, heeft de Reclame Code Commissie bepaald. -
PREMIUM
Koken & Eten Topvinoloog: ‘Stop met die supermarktwijn’
De allerbeste neus van Nederland, die is van Arjen van Sluijs uit Boxtel. Dit jaar in elk geval, want zolang mag hij de titel Vinoloog van het Jaar voeren. Zijn missie: iedereen naar de wijnwinkel. -
Wat Eten We Vandaag: Courgetti met spinazie gehaktballetjes
Courgetti, oftewel spaghetti van courgette, maakt het een stuk eenvoudiger om je kinderen voldoende groente te laten eten. Maar ook als je geen kinderen hebt is het aan te raden, want het is gezond, makkelijk te maken en heel lekker!
-
Koken & Eten Waarom een eetdagboek helpt als je wilt afvallen
Een eetdagboek kan een krachtig hulpmiddel zijn om je eetgewoontes te veranderen. Hoe werkt het? Werkt het überhaupt? Een expert en twee ervaringsdeskundigen vertellen. -
Koken & Eten ‘Iedereen met stuk land kan een voedselbos beginnen’
Met een voedselbos produceer je je eigen biologische planten, fruit en kruiden, die je thuis in de keuken kunt gebruiken. Madelon Oostwoud schreef een boek over het fenomeen. -
Wat Eten We Vandaag: Milkshake & chocolate chip cookies
Morgen begint de werkweek alweer, maar gelukkig kun je vandaag nog even genieten van het weekend. Dat gaat een stuk gemakkelijker met deze milkshake en chocolate chip cookies.