The Guardian prijst speculoos als ‘de kersttrend voor dit jaar’
Tarwebloem, suiker, plantaardige oliën, kandijstroop, rijsmiddel, sojabloem, zout en kaneel. Dat is de bescheiden ingrediëntenlijst van speculoos. Toch is het koekje waanzinnig populair. Vooral in het Verenigd Koninkrijk zijn ze er verzot op: The Guardian noemt het zelfs dé kersttrend voor dit jaar.
Ze bestaan al bijna een eeuw, de speculooskoekjes van Lotus, en doorheen de jaren lijken ze alleen maar beter gesmaakt te worden: in 1932 was het een simpel koekje dat verkocht werd in een bakker in Lembeke in België. Ondertussen is het wereldwijd een gewoonte om speculoos te dopen in een dampende kop koffie.
De populariteit gaat zelfs zo ver dat de gerenommeerde Britse krant The Guardian er een artikel aan wijdde. Al spreken ze daar niet over speculoos - dat zou in het Verenigd Koninkrijk nogal een tongtwister zijn. Wel over Biscoff. Die merknaam wordt internationaal gebruikt en is een samentrekking van ‘biscuit’ en ‘coffee’.
Climax met kerst
De journalist van het artikel in kwestie noemt speculoos ‘de trend van het moment’. Dat heeft te maken met de pandemie. Het afgelopen jaar zijn verschillende mensen namelijk aan het bakken geslagen, en zij maakten nogal graag desserts met de koekjes van Lotus in de hoofdrol. Sindsdien heeft de lekkernij een vaste plek in de voorraadkast gekregen.
Omdat speculaas en ginger bread traditiegetrouw gelinkt worden aan kerst, voorspelt The Guardian dat werkelijk iedereen de komende maanden gaat zwichten voor speculoos. De Britse supermarkten spelen daar in ieder geval al op in. Zowel Aldi als Lidl en Tesco verkopen cakes, taarten en desserts gemaakt met ‘Biscoff’.
TikTok is mee
Sociale media wakkeren de trend nog verder aan. Zowel op Instagram als op TikTok scoort de hashtag #Biscoff. ,,De koekjes bestaan al een hele tijd, maar beleven een revival dankzij vele TikTok-foodies”, staat verder nog te lezen in het stuk van The Guardian.
(Lees verder onder de foto’s.)
Een ding is zeker: het succes legt het bedrijf Lotus geen windeieren. Biscoff is hun goudmijn en het op zeven na populairste koffiekoekje ter wereld. De ambitie: de derde plaats halen, na Oreo en Chips Ahoy. Lotus is in ieder geval goed op weg. In de eerste zes maanden van het jaar groeide de omzet met dertien procent, het snelste groeitempo ooit.
Zin om ook te bakken (of te snoepen)? Met deze simpele video’s en recepten van TikTok kan je aan de slag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Courgette fritters met romesco dip
-
Wat Eten We Vandaag: Citroen-cheesecakejes met mangosaus
Heerlijk zoet én fris, dat zijn deze cheesecakejes met citroen en mangosaus. De bodem is lekker knapperig door de kandijkoek en de cheesecake is heerlijk romig van smaak. Ideaal om mee te nemen. -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUMKoken & eten
Negen producten waar ‘stiekeme suikers’ inzitten
Wie komende week mee wil doen aan de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds om een week suikervrij te eten staat voor een flinke uitdaging. Suiker zit namelijk vaak in producten waar je het niet verwacht, zoals in deze negen. -
Receptenwedstrijd
Gevulde tomaat van La Dolce Vita
Het recept voor deze week is van La Dolce Vita aan de Dommelstraat. Dit Italiaanse restaurant was een van de eerste restaurants dat zich liet uitdagen een vegan gerecht op de traditionele Italiaanse kaart te zetten. De gevulde tomaat.
-
Wat Eten We Vandaag: Klassieke quiche Lorraine
-
-
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
PREMIUM1
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”