Volledig scherm
© Shutterstock

Tieners bemoeien zich graag met het eten

Tieners denken gemiddeld 135 uur per jaar aan eten, blijkt uit onderzoek. De onderzoekers zien dat jongeren steeds gepassioneerder en uitgesproken worden over voedsel en meer interesse krijgen in familiediners.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Farm Rich, een bedrijf dat bevroren snacks verkoopt. Er werden ruim tweeduizend Amerikaanse gezinnen aan de tand gevoeld over hun etenspatronen en -filosofie. Hieruit kwam naar buiten dat tieners gemiddeld 135 uur per jaar aan eten denken, tussen hun 13de en 19de denken tieners dus ruim 39 dagen aan eten. Maar de tieners denken niet alleen veel aan eten, 45 procent van de ouderen gaf aan dat hun kinderen zich actief bemoeien met de wekelijkse boodschappen.

De interesse in voedsel wordt vooral opgewekt door kookprogramma's op tv, terwijl ook de ouders een grote rol kunnen spelen. Shannon Gilreath, directeur marketing van Farm Rich, heeft er ook een andere verklaring voor. ,,Er is een enorme hoeveelheid informatie beschikbaar voor tieners. Daardoor heeft deze generatie veel meer kennis van en interesse in voedsel.'' Dit betekent niet dat de tieners zich alleen met gezond eten bezighouden. Gemiddeld snacken ze namelijk 2 à 3 keer per dag en dan zijn chips, fruit en pizza de meest populaire tussendoortjes.

Waar de tieners zich steeds meer bezighouden met eten, hebben de ouders vaak nog werk te doen. Van de ondervraagden gaf de helft van de tieners aan dat ouders geregeld maaltijden prepareren die niet aansluiten bij hun voorkeuren en dieetwensen. Volgens het onderzoek halen tieners zelfs gemiddeld vier keer per maand hun neus op voor de maaltijden die thuis worden geserveerd.

,,De ouder-kindrelatie zal altijd uitdagend zijn, maar het betrekken van tieners bij het plannen van maaltijden is een simpele manier om hen te laten weten dat ze gehoord worden'', aldus Gilreath. ,,Genieten van lekker eten is een universele taal en het speelt een belangrijke rol in het samenzijn met familie, zelfs tijdens de tumultueuze tienerjaren.''

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.