Tientallen vleesverwerkers beboet voor gebruik van verboden sulfiet
Vleesverwerkers gebruiken nog steeds het verboden sulfiet om vlees een rode kleur te geven. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 21 bedrijven beboet vanwege het verboden gebruik van sulfiet in vlees.
De helft van de 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat ze sulfiet hadden afgenomen van een leverancier in additieven, bleek sulfiet toe te voegen aan vlees. NVWA voerde deze inspecties uit. Mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen milde, maar ook heftige reacties zoals hartkloppingen en huiduitslag krijgen als zij levensmiddelen met toegevoegd sulfiet eten.
Vleesverwerkers gebruiken sulfiet om het vlees rood te kleuren. Consumenten beoordelen rood vlees als aantrekkelijk. Het mag volgens de additievenwetgeving alleen niet aan vlees worden toegevoegd. Alle bedrijven die deze overtreding hebben begaan, hebben een boete gekregen.
De voedselautoriteit voerde in een risicogerichte actie bij 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen), controle uit op het gebruik van het additief sulfiet in rundergehakt, hamburgers, saucijzen, tartaar, poulet en andere vleesbereidingen, zo meldt NVWA op de eigen site. De selectie van de bedrijven gebeurde op basis van afnemerslijsten van handelaars in sulfiet. Zes slagers gaven al direct bij de inspectie toe dat zij sulfiet gebruikten.
Het is niet de eerste keer dat grootschalig gebruik van sulfiet is aangetoond. Vorig jaar bleek al bij een soortgelijke gerichte actie dat 13 van de 21 slagerijen het verboden sulfiet gebruikten in vlees. Ook toen ging het om een gerichte controle bij slagerijen die sulfiet hadden aangekocht.
Inspecteurs
De NVWA nam nu per bedrijf een of meer monsters die werden geanalyseerd in het eigen laboratorium. Bij de 42 bedrijven namen de inspecteurs in totaal 134 monsters van rundergehakt en ‘gehaktachtige’ vleesbereidingen. In 52 van de genomen monsters, afkomstig van 21 afzonderlijke bedrijven, is de aanwezigheid van sulfiet aangetoond. Sulfiet kan van nature in voedingsmiddelen voorkomen als gevolg van fermentatie of als conserveermiddel zijn toegevoegd (E-nummers E-220 t/m E-228), zo valt op de site van het Voedingscentrum te lezen.
Het zit vaak in fruit, vruchtensap, gedroogde groenten en aardappelen, rozijnen, tomatenpuree, suiker, glucosestroop, zuurkool, champignons, bouillon, jus, soep en sauzen. In deze producten kan meer dan 50 milligram per kilo sulfiet zitten. Gedroogde vruchten, citroensap, wijn en melasse bevatten vaak zeer veel sulfiet (meer dan 100 milligram per kilo). De vleesproducten die de NVWA aantrof bevatten in sommige gevallen tot aangetroffen tot 4.000 mg per kilo, oftewel tot 40 keer zoveel.
Sulfiet is één van de 14 allergenen die volgens de etiketteringsregels duidelijk moeten worden vermeld als ze aan een levensmiddel zijn toegevoegd.
Teleurgesteld
Goed dat NVWA dit aanpakt
De NVWA roept de branchevereniging Koninklijke Slagers Nederland (KNS) en de Vereniging van Keurslagers op om haar leden aan te spreken op het niet toegestane gebruik van sulfiet. Directeur Marianne Lemsom laat weten dat wanneer het bewust wordt toegevoegd, dat niet is toegestaan volgens de wet. ,,Wij willen uiteraard dat onze leden zich minimaal aan de wet houden en zijn, ondanks onze informatie, teleurgesteld dat dit bij een aantal niet gebeurt. Het kan zijn dat het nog gaat om niet correct etiketteren.”
Lemsom meldt niet te te weten om welke bedrijven het bij deze controle gaat, waardoor direct aanspreken lastig is. ,,Deze informatie hebben wij wel opgevraagd.” Lemsom meldt verder dat het natuurlijk ‘prima’ is dat overtreders beboet worden. ,,We weten alleen niet of het om onze leden gaat.” Zo'n 80 procent van de vleesverwerkende bedrijven is aangesloten bij de branchevereniging, aldus Lemsom.
Worsten
De controles vallen in goede aarde bij Foodwatch. ,,Goed dat NVWA dit aanpakt", meldt Sjoerd van de Wouw desgevraagd. ,,Met sulfiet laat je oud vlees weer vers eruit zien, pure consumentenmisleiding dus.”
Daarnaast, benadrukt Van de Wouw, is het middel omstreden en kan het heftige allergische reacties oproepen. ,,Het stiekem gebruiken van sulfiet kan dus echt gevaarlijk zijn. Het is goed dat NVWA dit doet maar we vragen ons ook af of het niet het topje van de ijsberg is. De vleesbranche hobbelt van schandaal naar schandaal en blijkt keer op keer een rommeltje. Dat nota bene de baas van de toezichthouder NVWA Harry Paul in het Financiële Dagblad aangaf terughoudend te zijn geworden met het eten van gemengde vleesproducten als worsten, was veelzeggend.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Verbluffende manier om knoflook te pellen gaat viraal
Zo simpel kan het zijn: teentjes knoflook bevrijden uit hun krappe jasje. De supersnelle methode van een twitteraar wekt alom verbazing en bewondering. -
PREMIUM
De Bijenkorf in Hooge Mierde verlaat ‘de zaal’ en slaat een nieuwe weg in
HOOGE MIERDE - Café & Zaal de Bijenkorf in Hooge Mierde kreeg een facelift en heet nu Restaurant De Bijenkorf. Het enthousiasme om een nieuwe richting in te slaan is er, aan de uitvoering schuurt het nog een beetje. Maar het komt vast goed. Score: een 7-. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
Koken & eten
Veel ouders voelen zich schuldig als ze kinderen ongezond eten voorzetten
Werkende ouders voelen zich weleens schuldig als ze hun kinderen geen gezonde maaltijd voorschotelen. Ze voelen daarnaast druk om eigenhandig een maaltijd te maken en vinden het belangrijk om hun kinderen gezond te eten te geven. Dat blijkt uit een enquêteonderzoek van bezorgapp Uber Eats. -
Kan 't goedkoper?
Brood wordt - net als bijna alles - duurder, loont het om te wachten op een aanbieding?
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: brood. -
Wat Eten We Vandaag: Croque monsieur van krentenbrood met camembert en appel
Croque monsieur is een typische Franse tosti met bechamelsaus. Wij geven een leuke twist aan de klassieke ham-kaas variant door de toevoeging van camembert en appel. Ook gebruiken we krentenbrood om de tosti een wat zoetere smaak te geven.