Toprestaurant Noma krijgt eindelijk derde ster van Michelin
Het is al meerdere jaren bekroond met de titel van beste restaurant ter wereld en chef-kok René Redzepi wordt beschouwd als een van de grootste in de huidige gastronomie: restaurant Noma in Kopenhagen kreeg gisteren zijn derde Michelin-ster, na jaren wachten.
Sinds twaalf jaar is het Deense restaurant geclassificeerd met twee sterren (2008-2020) en is het het vlaggenschip van de nieuwe Scandinavische keuken. Ook is het een van de beroemdste restaurants in Europa en de wereld en nu ook een van de twee nieuwe driesterren in Scandinavië. Ook de Noorse vestiging van Maemo, in Oslo, kreeg een derde ster.
Noma wordt beschreven als een “stedelijke oase”, en wordt volgens Michelin bekroond vanwege zijn ‘sterke verbinding met de natuur’ en omdat ‘zijn holistische benadering ongebruikelijke seizoensingrediënten terug te zien is in creatieve en complexe gerechten’, schreef de Michelin-gids in een verklaring.
Het restaurant was gedwongen enkele maanden te sluiten tijdens de Covid-19-crisis, maar dat heeft het restaurant niet geschaad. ,,Het is sterker en krachtiger teruggekomen”, stelt de beroemde gastronomische gids.
De naam is een afkorting van de Deense woorden “nordisk” (Nordic) en “mad” (voedsel). Noma opende in 2003 open aan een kade in het centrum van Kopenhagen en verhuisde in 2018 naar een iets meer afgelegen en bosrijk gebied van de Deense hoofdstad. ,,Het is een van de hoogste bergen in de restaurantwereld”, zei chef-kok Redzepi op Instagram. Hij bedankte alle medewerkers die al twee decennia in het restaurant werken. ,,We hebben het gedaan!”
Vier jaar lang (2010, 2011, 2012 en 2014) is Noma uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld in de ranglijst van Restaurant Magazine en het ontbreken van een derde ster is al lang onderwerp van discussie in de gastronomische scene. Te gewaagd, te visionair, te revolutionair of te wisselens? Met de twee nieuwkomers hebben de Scandinavische landen (Zweden, Denemarken, Finland, Noorwegen en IJsland) nu drie restaurants met drie sterren, met Stockholms Frantzén dat zijn sterren behoudt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Wat Eten We Vandaag: quiche met sardine en venkel
Deze quiche heeft een zoetzure smaak dankzij de vulling van ui, venkel en sardines. We gebruiken zelfgemaakt deeg. Geen zin of tijd om je eigen deeg te mixen? Koop dan bevroren bladerdeeg. -
Koken & eten
Pas op met innemen van je pillen: bij sommige kun je beter niet eten
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Klaske van Norren, voedingsdeskundige, de vraag: is het beter om te eten als je medicijnen inneemt? Of liever niet? -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Wat Eten We Vandaag: Loaded hotdog Asian style
De hotdog kent verschillende bereidingen. De variant met zuurkool en mosterd bijvoorbeeld is met recht een klassieker. Ditmaal kiezen wij voor een pittigere variant met koriander en srirachasaus: een aanrader.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Koken & Weten
Schaaltje yoghurt als ontbijt: ‘Als we iets in de darm doen, verandert er iets in de hersenen’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kan voeding je stemming beïnvloeden?