Van een boterham ‘oorlog’ tot plakfobie: dit wist je nog niet over pindakaas
pindakaasdagHet is vandaag in Amerika Nationale Pindakaasdag. Omdat het broodbeleg ook in Nederland immens populair is, vieren wij de feestdag mee. Dit wist je nog niet over het bruine goedje.
Delen per e-mail
Pindakaas werd eind 19de eeuw bedacht door een Amerikaan. Het beleg is nog steeds populair in Amerika, waar het peanut butter heet. Net na de Tweede Wereldoorlog werd peanut butter in ons land geïntroduceerd. Maar omdat het woord ‘boter’ alleen bedoeld was voor roomboter, mocht het product hier geen ‘pindaboter’ heten. Daarom is voor pindakaas gekozen.
Er rollen jaarlijks 20 miljoen potten met Calvé-pindakaas van de band voor de Nederlandse markt, laat producent Unilever weten. De populairste smaken zijn de ‘gewone’ pindakaas en de variant met stukjes pinda. Qua populariteit in de supermarkt verslaat pindakaas de hagelslag en chocoladepasta, ziet Albert Heijn.
,,We merken bij onze categorie van ontbijt en broodbeleg de trend van steeds puurder en gezonder willen eten’’, zegt woordvoerder Felicity Bijnaar. ,,Dat zien we terug aan de populariteit van pindakaas die enkel uit gemalen pinda’s of noten bestaat, zonder toevoegingen.’’
Er verschijnen steeds meer variaties op het product, van ‘pure’ pindakaas tot diverse smaken. De Pindakaaswinkel verkoopt smaken als knoflook en gebakken ui en kokos. ,,Al blijft onze best lopende de natural-versie’’, zegt woordvoerder Chiel Spuitenburg. ,,Kort daarna komen de karamel zeezout en chilipeper citroengras. Die laatste is scherp en daarom niet voor iedereen.’’
Wist jij dit over pindakaas?
- Een pinda is eigenlijk geen noot. Het is een peulvrucht en behoort tot de peulvruchtenfamilie, net als erwten, bonen en linzen.
- Als je lijdt aan arachibutyrofobie, dan ben je bang voor pindakaas die aan je gehemelte blijft plakken.
- Een boterham ‘oorlog’ is pindakaas op een boterham met curry, mayonaise en uitjes.
- Voor 500 gram pindakaas zijn ongeveer 1100 pinda’s nodig.
Zelf pindakaas maken?
Dit heb je nodig:
450 gram ongezouten pinda’s
½ el zout
2 eetlepels arachideolie (pindaolie)
1 eetlepel honing
Keukenmachine
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verdeel de pinda’s over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in ongeveer acht minuten lichtbruin. Schep regelmatig om. Maal de warme pinda’s in de keukenmachine in vier minuten tot een grove, dikke pindakaas. Schep de rand van de kom regelmatig schoon met een spatel.
Voeg het zout, de olie en honing toe en maal nog één minuut tot een gladde pindakaas. Schep in een pot en sluit af.
Variatietip: Houd je van pindakaas met een smaakje? Voeg dan na de honing een eetlepel sambal badjak, een theelepel gemalen kaneel of een theelepel fijngehakte pure chocolade toe.
Bewaartip: Je kunt de pindakaas drie weken in de koelkast bewaren.
Je kunt doodgaan van het eten van een pinda. Hoe dat zit, zie je in deze video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bietjes met een fruitfeest
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Op ontdekkingstocht in haar eigen winkel stuit mevrouw Hamersma op het kortste recept aller tijden. -
Koken & Eten Zo smaakt je kop koffie nóg beter volgens experts
Er gaat weinig boven een stomende kop koffie ’s ochtends. We drinken nu eenmaal graag een lekkere kop van het zwarte goud. Goed nieuws: de wetenschap kan je helpen de omstandigheden voor je koffie te verbeteren voor de beste smaak. -
koken&weten Staat jouw kerstboom nog? Maak er iets lekkers van voor je hem op straat zet
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is je kerstboom eetbaar? -
PREMIUM
Koken & eten Benny Blisto kreeg wéér geen ster: ‘Ergens denk ik: laat maar zitten’
Ook dit jaar bleef een Michelinster voor restaurant BAK in Amsterdam uit. Chef-kok Benny Blisto (33) over zijn liefde voor de biet, perfectionisme, succes en angstaanvallen. ,,Ik kreeg hartkloppingen en kon niet ademhalen. Ik dacht dat ik doodging.’’ -
PREMIUM
Dry january De gevaren van alcohol: ‘De lever kan al beschadigen van een glas per week’
Tijdens Dry January blijft een groeiend aantal Nederlanders van de drank af. Dikke kans dat je daardoor zes maanden lang minder drinkt en dus minder ziekten aanwakkert, zegt de Britse arts David Nutt.
-
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Koken & eten Waarom je beter geen light frisdrank drinkt als je fit wilt worden
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. In deze video geeft ze antwoord op vragen van deelnemers aan haar challenge. -
PREMIUM
Interview Dit is de baas van AH: ‘Toen ik begon heb ik een brief van de familie Heijn gekregen’
Marit van Egmond (46) staat een jaar aan het roer van Albert Heijn. De grootste supermarktketen van ons land groeit gestaag verder onder haar leiding. Rode draad van Van Egmonds beleid is ‘gezond’. Minder suiker, meer en goedkopere groente en fruit. Toch komt er geen ban op sigaretten of drank. ‘Wij adviseren, maar klanten bepalen zelf wat ze kopen.’