Vanja vindt ‘best gezond’ ook prima: ‘Zoveel van die gezonde gerechten vind ik helemaal niet lekker’
Koken & EtenVanja van der Leeden (45) is kok en schrijver van de kookboeken Indorock en Indostok. In haar nieuwe boek laat ze zien dat ‘best gezond eten’ goed genoeg en heel lekker is.
Er zijn al veel boeken over gezond eten, wat miste je?
,,Haalbaarheid, vooral. En smaak. Zoveel van die gezonde gerechten vind ik helemaal niet lekker. Zo houd ik ervan als een gerecht een beetje smeuïg is en dat is droog gekookte zilvervliesrijst niet. Dus gebruik ik liever zelfgemaakte bouillon of wat olijfolie. Het was een uitdaging om in dit kookboek minder vet en zout te gebruiken, maar het is wel gelukt. Helemaal zoutloos vind ik trouwens niks. Als je te veel concessies doet aan de smaak, dan kan je wel gezond eten maar houd je het niet vol.”
Je hebt zelf lange tijd een gecompliceerde relatie met eten gehad. Hoe heb je dat veranderd?
,,Ik was heel streng voor mezelf, ik dacht echt dat het helemaal mis zou gaan als ik een hapje tiramisu zou eten. Daarmee ging ik tegen mijn eigen natuur in, want ik houd juist veel van koken, eten en genieten. Pas toen ik leerde relativeren, ging het beter. Daarom zeg ik in mijn boek ook: best gezond is goed genoeg. Ik geloof niet in diëten, ik geloof ook niet in heel streng zijn. Balans, dat werkt beter. Die boodschap is niet nieuw, maar ik heb in mijn boek wel allemaal nieuwe recepturen en smaken verzameld die gezond genoeg zijn en tegelijkertijd lekker. Ik hoop dat als je de recepten ziet, dat je dan denkt: ja, zo wil ik het wel, gezond eten.”
Hartige kaascruesli
bereidingstijd: 10 minuten + 45 minuten bakken.
‘Deze kaascruesli is lekker over alles! Je zou het ook hartige granola kunnen noemen, maar dan klinkt het weer zo hip. Cruesli klinkt schattig en ouderwets. Tot zover mijn niet-relevante interne overwegingen als receptenschrijver. Dit spul zul je vanaf nu standaard in huis hebben. Het knappert heerlijk door een salade, maar ook over een romige puree of soep smaakt het fantastisch.’
Ingrediënten
100 gram havervlokken
50 gram amandelen, grof gehakt
50 gram pecannoten, grof gehakt
30 gram pompoenpitten
50 gram belegen kaas, geraspt
¼ theelepel zout
snuf cayennepeper
1 theelepel karwijzaadjes (komijn kan ook)
1 eiwit
2 eetlepels olijfolie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 150 °C.
- Doe de havervlokken met alle noten, de pompoenpitten, de geraspte kaas en de specerijen in een kom. Klop in een andere kom het eiwit los met een garde. Meng het eiwit en de olijfolie door de droge ingrediënten en zorg dat alles bedekt is met een laagje eiwit en olie.
- Verdeel de cruesli in één laag over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in het midden van de oven in 40 tot 45 minuten krokant en goudbruin. Neem uit de oven en laat afkoelen. Breek in kleinere stukken en bewaar in een weckpot of afsluitbare koelkastdoos.
Tip: varieer naar eigen inzicht met de zaden en noten. Zo kun je er bijvoorbeeld ook zonnebloempitten of sesamzaadjes door mengen, de pecannoten door walnoten vervangen, enzovoort.
Tips en trucs voor in de keuken vind je in de video's hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Zeven diëten getest op hun werking: ‘Dit is de meest onzinnige van allemaal’
Televisiemaker Teun van de Keuken volgde zeven diëten om te kijken welke het best werkte. ‘De meest mysterieuze was wel goed voor mijn humeur.’ -
Koken & Eten
Bert brouwt het lekkerste bier van Nederland: 'Er zijn nog dingen die beter kunnen'
Bierliefhebbers hebben deze week een goed biertje om te proeven: blond bier De Weldoener van brouwerij Maallust. Het bier van brouwer Bert Calkhoven kreeg gisteren de titel ‘Beste Bier van Nederland’ tijdens de Dutch Beer Challenge. -
Kan 't goedkoper?
Aardappelen fiks duurder geworden, maar met deze tips kun je besparen
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: aardappelen. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Koken & Eten
Deze populaire snack in het vliegtuig verkopen vrijwel alle maatschappijen
Maaltijden smaken anders op grote hoogte en de piepkleine galley (de keuken) is niet uitgerust voor grote gerechten. Maar vliegtuigvoedsel bepaalt voor een groot deel onze beleving van de vliegreis. Zeven handige weetjes op een rij.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUM
Deze 13 keukenhulpjes zijn onmisbaar in je keuken
Bij het koken wil je niet te maken krijgen met een botte kaasrasp of veel te grote stukken knoflook in de saus. Met het juiste keukengereedschap bij de hand vermijd je dat soort valkuilen en wordt koken een makkie. Wij vroegen food- en kookexpert Ilse D’hooge welk keukengerei iedere thuiskok in de keuken moet hebben. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.