Veel reserveringen bij restaurants in aanloop nieuwe coronamaatregelen
Het aantal lastminutereserveringen bij restaurants stroomt binnen in aanloop naar de verwachte nieuwe coronamaatregelen, melden online reserveringssystemen Eet.nu, Heerlijk.nl, BookDinners en Resengo. Ook merken de platforms dat restaurants vanaf zaterdag weer opengaan voor afhalen.
Het platform Eet.nu, met 20.000 restaurants, ziet vrijdagochtend twee keer zoveel boekingen binnenkomen als een week eerder. ,,Mensen willen toch snel nog even uit eten”, aldus een woordvoerder. Restaurants gaan weer werken met take-away, ziet het platform. ,,Dat zijn ze nu aan het aanzetten en inrichten. Maar er zijn ook plekken waar ze de boel helemaal dicht willen gooien.”
Heerlijk.nl, waar mensen kunnen boeken bij ongeveer 10.000 restaurants, ziet de hele week zowel veel boekingen als annuleringen. ,,Je merkt dat een bepaalde groep mensen een beetje angstig is, en dat er aan de andere kant veel mensen zijn die vanavond juist graag uit eten willen”, zegt directeur Arthur Bassant. ,,De laatste plekjes worden opgevuld, meer dan op een normale drukke vrijdag of zaterdag.” Volgens Bassant vragen veel restaurateurs zich af of het vanaf zaterdag nog zin heeft om open te gaan. ,,Nederland is geen lunchland, ook de zakelijke lunches vallen weg. Dus er blijft weinig over.”
Nederland is geen lunchland, ook de zakelijke lunches vallen weg. Dus er blijft weinig over.
Erwin Dijkstra van Resengo, de aanbieder van een onlinereservingssysteem voor duizenden restaurants in Nederland en België, zegt dat bij zijn Nederlandse klanten voor vrijdagavond alles vol of bijna vol zit. ,,Er is geen plekje meer te krijgen.” Daarnaast is er een verdubbeling van het aantal klanten dat overgaat op bestellen. ,,Anderen proberen de lunch meer onder de aandacht te brengen. Ook een hoop restaurants zeggen dat ze gaan sluiten.”
Paul Wiertz van platfom BookDinners, dat inzicht heeft in de boekingen van zo’n 3000 restaurants, ziet juist niet veel extra reserveringen. ,,Er is veel onzekerheid en mensen stellen hun plannen uit.” Veel restaurants stappen volgens Wiertz over op afhalen, als de menukaart het toelaat. ,,Vooral om verbinding te houden met de gasten. Voor ondernemers is het een pleister op een gapende wond; totaal niet rendabel. Het wordt een zware periode voor de horeca.”
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid houden vrijdagavond een persconferentie waarin zij naar verwachting nieuwe coronamaatregelen aankondigen. Dit zou onder meer kunnen betekenen dat horecabedrijven om 17.00 uur de deuren moeten sluiten. De regels gaan mogelijk zaterdag in.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kam, poten, hart, maag, niertjes, lever: alles van de kip is eetbaar
Een kip levert meer dan een steriele, blote kipfilet. Sterker, alle onderdelen zijn eetbaar, zegt chef-kok Nel Schellekens: ‘De kam is goddelijk in de salade. Van de klauwen werd vroeger kroepoek gemaakt.’ -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Een luxe interieur maar geen kok: nieuw Marokkaans restaurant in Eindhoven na ruim een jaar nog niet open
EINDHOVEN – Een luxueus verbouwd Marokkaans restaurant in Eindhoven zoekt al meer dan een jaar een chef-kok. Bab Mansour, zoals de nieuwe eettent in de Kruisstraat heet, is daarom nog altijd niet geopend. Voor uitbater Mohamed Azarfane dringt de tijd: ,,Waar ben ik aan begonnen?”Eindhoven -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Met video
Roep om statiegeld op álle drankverpakkingen: ‘Alles waar een dop of deksel op zit’
Op alle drankverpakkingen zou statiegeld moeten zitten, niet alleen op blikjes en plastic flessen. Dit zeggen milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux (RNB) en zwerfafvalexpert Dirk Groot naar aanleiding van de invoering van statiegeld op blikjes.
-
PREMIUM
Een pizza uit een automaat, smaakt dat een beetje? ‘Te zacht, te zout en te duur’
EINDHOVEN - Het is midden in de nacht en je hebt zin in een warme pizza? Een nieuwe automaat aan de Aalsterweg in Eindhoven biedt uitkomst. Bij de Resto’Clock pizzakiosk kun je kiezen uit vier smaken. Maar is het een beetje te eten?Eindhoven -
-
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Wat Eten We Vandaag: Aardappelschotel bacon-ui
Aardappelen, maar dan net even anders. Deze ovenschotel met bacon en ui is comfortfood ten top.