Vega-slager begint een restaurant

Onder de naam Vegetarische Slager bouwde Jaap Korteweg (55) vanaf 2010 een imperium op rond 'vegetarisch vlees'. Op 1 april opent hij in Den Haag zijn eerste restaurant, maar gisteren gaf Korteweg alvast een voorproefje. 

Met een beetje wrikken en trekken was de 'Y' van de muur verwijderd. Restaurant New York was daarmee ook echt weg. Een creatieve medewerker van de Brabantse ondernemer Jaap Korteweg verving de 'Y' door een 'P'. En daarmee kon gisteren voor één middag in pop-up restaurant 'New Pork' een voorproefje worden gegeven van de nieuwe loot aan de boom van de Vegetarische Slager.

Voor Korteweg is het restaurant een logisch vervolg. ,,Een restaurant is een mogelijkheid om mensen optimaal met je product in aanraking te laten komen. Want de bereiding is nog wel een puntje.'' Hij maakt een vergelijking met een biefstuk. Als die taai is, weet je dat die niet goed bereid is. Te doorbakken. ,,Maar onze vegetarische slagerproducten zijn minder bekend en als het dan verkeerd bereid wordt dan ligt het aan het product. In het restaurant kunnen we het top klaarmaken en de mensen voorlichten. Zo kunnen ze in ieder geval proeven hoe het moet zijn. Dus dat is een mooie volgende stap.''

De opening is gepland op 1 april. De echte naam houdt de ondernemer nog even voor zich. Met de opening van het restaurant gaat de Vegetarische Slager-winkel tegenover het Haagse stadhuis dicht. Het historische pandencluster aan het Spui ondergaat dan een grondige, 2,5 jaar durende renovatie.

Volledig scherm
© Jacques Zorgman

Na die verbouwingsperiode is het de bedoeling dat de 'slager' terugkeert, maar dan eerder als eetlocatie dan als winkel. De noodzaak is eenvoudigweg minder geworden. De afgelopen jaren heeft de Vegetarische Slager immers ruim 4.000 verkooppunten verdeeld over vijftien landen weten te vinden voor zijn 'visvrije tonyn', vega-saucijzenbroodjes, 'little willies' en vega-kipworst.

Groei

In de ogen van Jaap Korteweg groeit de vegetarische horeca nu hard in Nederland, ook in Den Haag. Naast het openen van een restaurant wil Korteweg dit najaar nog een ambitie verwezenlijken. Het op de markt brengen van een vegetarische 'roockworst'. Daar is hij al sinds zijn beginperiode mee bezig. De Brabander dacht dat het in een jaar wel voor de bakker zou zijn, maar het bleek stukken lastiger dan hij had verwacht. ,,Het is heel specifiek die smaak van rookworst, die bite en de knak van de darm die er omheen zit. Dat laatste alleen al is moeilijk om dat gelijkend te krijgen als je geen echte darm gebruikt.''

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.