Vegan ontbijtjes voedzaam? ‘Mwah, kokos- en amandelyoghurt bevatten eigenlijk alleen maar vet’
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordelen experts producten en wordt antwoord gegeven op de vraag: Is het wat? Ditmaal testen diëtist Berdien van Wezel en trendwatcher Esther Haanschoten de nieuwe plantaardige zuivellijn van Lidl.
Lidl wil vegan zuivelproducten zoals yoghurt en kaas voor iedereen beschikbaar maken, dus ook voor de mensen met een kleinere portemonnee. Sinds kort biedt de keten daarom een ruim, eigen assortiment aan, bestaande uit kokosyoghurt (light), amandelyoghurt, sojayoghurt, haverfraiche (créme fraiche, maar dan van haver), vegan kaasplakken en kaasrasp.
Een opvallende beslissing, vindt Van Wezel. ,,Zeker na hun gelijktijdige beslissing om per direct te stoppen met de verkoop van rookwaren. Wat dat laatste betreft is Lidl de eerste supermarkt van Nederland die een andere weg inslaat.’’
Tekst gaat verder onder de tabel.
Product prijsvergelijking
Lidl Kokosyoghurt 17% vet 350 gr - 1,79 euro
AH Kokosyoghurt 17% vet 300 gr - 1,53 euro
Lidl Amandelyoghurt 9,5% vet 350 gr - 1,99 euro
AH Amandelyoghurt 300 gr - 1,71 euro
Lidl Sojayoghurt 500 gr - 1,29 euro
AH Sojayoghurt 500 gr - 1,29 euro
Lidl Haverfraiche 125 gr - 0,89 euro
AH Haverfraiche 125 gr - 0,85 euro
Lidl Vegan kaasplakken (voor op brood) 200 gr - 1,89 euro
AH Vegan kaasplakken 200 gr - 2,79 euro
Vanaf maandag as: AH Vegan kaasplakken 200 gr - 1,89 euro
Lidl Vegan kaasrasp 200 gr - 1,69 euro
AH Vegan kaasrasp 200 gr - 2,69 euro
Vanaf maandag as.: AH Vegan kaasrasp 200 gr - 1,69 euro
Veestapel
Het gebruik van veganistische zuivelproducten heeft absoluut voordelen. Je kiest voor yoghurt gemaakt van amandelen of kaas op basis van noten om bijvoorbeeld de druk op de veestapel te verminderen, vertelt Van Wezel. Voedsel is een grote vervuiler en verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen, meldt het Voedingscentrum. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel.
We eten nog steeds teveel dierlijke eiwitten, volgens Van Wezel. ,,De cijfers van de voedselconsumptiepeiling veranderen nauwelijks, met name wat vlees betreft. Er is een groep die elke dag het dubbele van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eet. Dus zo’n 200 tot 300 gram per dag, op brood en in de warme maaltijd. Dan is een plantaardig alternatief, dus ook in yoghurt en in kaasvorm, een goede manier om te variëren.’’
Vet
Of de plantaardige zuivellijn van Lidl ook voedzamer is dan normale zuivel, valt te betwijfelen. ,,Yoghurt op basis van kokos en amandelen bevat eigenlijk alleen maar vet, waarvan veel verzadigd vet’’, aldus Van Wezel. ,,Gewone zuivel bevat ook vet, maar véél minder. Lidl heeft wél een kokosyoghurt light in het assortiment, die 6 procent vet bevat, maar even ter vergelijking: volle yoghurt bevat 2 tot 3 procent.
Kokosyoghurt bevat 17 procent vet en amandelyoghurt 9,5 procent. Sojayoghurt is qua voedingswaarde de uitzondering: deze plantaardige variant bevat aanzienlijk minder verzadigde vetten en bevat tevens eiwitten. Voor de kaas en haverfraiche geldt: die bevatten iets minder vet dan de traditionele varianten, maar ook minder eiwitten, dus voedingswaarde.’’
Smaak
Beide experts vinden wel bijna alle producten erg lekker. ,,De kokosyoghurt heeft een zelfde structuur als die van yoghurt en je proeft lekker veel kokos’’, vertelt Haanschoten. ,,Ook de soja- en amandelyoghurt hebben een structuur die goed valt te vergelijken met die van kwark of yoghurt. Qua smaak gaat mijn voorkeur wel uit naar de traditionele kwark of yoghurt.’’
Ze vinden het bovenal een goede ontwikkeling dat Lidl een uitgebreide plantaardige zuivellijn heeft. ,,Ze bieden een alternatief en dat is mooi’’, vindt Haanschoten. ,,De producten worden ook steeds beter waardoor het aantrekkelijker wordt om te proberen.’’ Haar eigen favoriet is nog steeds de havermelk van Oatly Barista. ,,Die is net zo schuimig op te kloppen als koemelk.’’
Duurzaam?
Het succes van de nieuwe zuivellijn van Lidl zal onder meer afhangen van de prijs (is het wel goedkoop genoeg) en de beschikbaarheid, denkt Haanschoten. De populariteit van plantaardige zuivelproducten staat buiten kijf. ,,Mensen zijn zich er steeds meer bewust van dat het eten van minder vlees, vis en zuivel bijdraagt aan een duurzame wereld.’’
Mensen gaan er wel soms onterecht vanuit dat plantaardige zuivelproducten ook duurzaam zijn, stelt Van Wezel als kanttekening. ,,Neem nou avocado’s, die een alledaags voedingsmiddel geworden zijn. Daardoor ontstaat druk op de productie en het vervoer van de producten’’, vertelt zij.
Maar ook kokos, waar complete oerwouden voor worden gekapt om plantages aan te leggen en amandelen die voor de productie enorm veel water nodig hebben. De variatie in producten is wél goed. ,,In de toekomst zouden we bijvoorbeeld ook groenten als uitgangspunt kunnen nemen om yoghurt te maken. Of amandelen op eigen bodem in de kas kweken, dat kan ook.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Minder koolhydraten leidt niet bij iedereen tot gewichtsverlies
Lang was vet de boosdoener. Tegenwoordig moeten koolhydraten het ontgelden. Daarom verschijnt het ene na het andere koolhydraatarme kookboek. Maar is koolhydraatarm eten écht gezonder? -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
Wat Eten We Vandaag: Honingcake met noten
Heerlijk: voor deze cake zijn slechts vijf ingrediënten nodig, en grote kans dat je die al in huis hebt. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
Laat je hersenen niet aftakelen: kies de juiste voeding
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om verschillende situaties te doorstaan. Vandaag: hoe houd je je hersenen in topconditie?
-
Wat Eten We Vandaag: Kabeljauw in knapperig korstje
Een licht stukje vis met een knapperig maar ook romig korstje, dankzij de toevoeging van kwark. -
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
PREMIUMKoken & Eten
Geen frisdrank maar water met een geurtje: dit zijn de voor- en nadelen
Water drinken is hip. Daarom verschijnen er steeds meer smaakmakers om het glaasje leidingwater op te fleuren.