Voor dit 'ei' is geen kip nodig: het smaakt als ei maar is helemaal plantaardig
Koken & etenGoed nieuws voor ei-liefhebbers, die willen overstappen op een plantaardig dieet. Kipster, het bedrijf dat eieren levert aan Lidl, komt met een veganistisch ‘ei’.
Delen per e-mail
Een ei maar dan gemaakt in een laboratorium. VEGGS, zoals de nieuwe ‘eieren’ heten, zijn helemaal plantaardig. Er komt geen kip aan te pas, aldus producent Kipster. Met het oog op een duurzame voedseltoekomst wil het bedrijf met veel minder dieren, of zelfs helemaal geen dieren meer, voorzien in ons voedsel. Daar hoort volgens de producent een plantaardig eitje bij.
Geen gemakkelijke opgave
Het allermoeilijkste was om een structuur en mondgevoel te creëren dat in de buurt komt van een regulier roerei
De ontwikkeling van het product was geen gemakkelijke opgave, laat mede-initiatiefnemer Ruud Zanders telefonisch weten: ,,Het allermoeilijkste was om een structuur en mondgevoel te creëren dat in de buurt komt van een regulier roerei.” Er was een serie testfases nodig om tot eenzelfde ‘mondgevoel’ te komen.
De producenten van Kipster werken er al ruim twee jaar aan, in samenwerking met topkoks, de voedseltechnologen van het Wageningse TOP BV, Flevo Campus uit Almere en studenten van Wageningen University and Research.
Gist en sojaproteïne
Het veganistische ei is een mengsel van onder andere gist en sojaproteïne en zal straks verkrijgbaar zijn als een vloeibaar goedje in een fles. Waar de ‘eieren’ nog meer uit bestaan wil Zanders niet zeggen: ,,We zetten nu de laatste puntjes op de i, en willen de rest van de ingrediënten nog even geheim houden.”
Qua voedingswaarde en smaak hoeft de consument volgens Zanders weinig in te leveren. ,,De VEGGS zullen iets minder eiwit bevatten, maar we zijn nu de laatste stappen aan het zetten om ze zo goed mogelijk in de buurt te laten komen van het dierlijke ei. Anders dan bij het mondgevoel is de smaak door middel van kruiden gemakkelijker aan te passen. De smaak komt wat mij betreft vrij overeen.”
Hoewel het volgens Zanders lastig is om nu al iets te zeggen over de prijs, verwacht hij dat die (in liters eieren) niet veel hoger zal zijn dan die van een biologisch ei. Kipster streeft ernaar om de VEGGS volgend jaar op dierendag in de schappen te kunnen leggen. De gesprekken met potentiële afnemers lopen volop. Zanders: ,,We hopen en verwachten dat de VEGGS volgend jaar verkrijgbaar zijn in de meeste supermarkten.”
Bekijk hieronder alle video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hamburgerbezorger gaat door het lint en krijgt ontslag: ‘Dit gedrag is absurd’
Een hamburgerbezorger die door het lint is gegaan tegen een man, is per direct ontslagen door zijn werkgever Burgerme. Op beelden op de bekende videowebsite Dumpert is te zien hoe de tierende bezorger in het centrum van Nijmegen de man hardhandig vastpakt, hem duwt en hard tegen hem schreeuwt. -
PREMIUM
Koken & eten Zij eten vooral vlees, tot meer dan een kilo per dag: ‘Ik voel me optimaal’
Natuurlijk doen alle flexitariërs, vegetariërs en veganisten vandaag mee met Eet Geen Dierendag. Maar dat geldt niet voor de twintigers en dertigers die het carnivoordieet omarmen en groenten en fruit hebben ingeruild voor maaltijden met bijna alleen maar vlees. ,,Dankzij dit dieet zijn mijn sombere gevoelens verdwenen.” -
Koken & eten Coronapatiënten die reuk verloren kunnen hun neus trainen
Dat is gek: je ruikt ineens niks meer en je lievelingsgerecht smaakt heel anders. Veel coronapatiënten verliezen hun reuk- en smaakvermogen door het virus. Onderzoeker Elbrich Postma van de Universiteit van Wageningen ontdekte dat er hoop is voor deze mensen. -
Maaltijdvervangende repen en shakes zijn ongezond: te veel suiker, te weinig eiwitten
De meeste maaltijdvervangers, bedoeld om mee af te vallen, zijn slecht voor de gezondheid. De shakes en repen bevatten weinig eiwit en veel suikers, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. -
Koken & eten Lubach maakt vleesproducenten belachelijk: ‘You have to murder to call it a burger’
Welke dag is beter om je visie op de discussie over namen van vleesvervangers te geven dan Dierendag, moet Arjen Lubach hebben gedacht. Gisteravond bespotte hij in het satirische Zondag met Lubach de vleesproducenten die klagen dat de namen van de vleesvervangers, zoals ‘kipstuckjes’ of ‘vegan schnitzel’, te veel lijken op die van echt vlees.
-
Wat Eten We Vandaag: Pompoen-plaattaart met chipolataworstjes
Een plaattaart is supersnel klaar en je kan er van alles op doen wat je lekker vindt. Een handig gerecht om je restjes in te verwerken! Wij kiezen deze keer voor pompoen en chipolataworstjes. Dit recept is niet alleen lekker als avondmaaltijd, maar ook heerlijk als borrelhapje. -
PREMIUM
Pizza of patat? Andrea (25) wil eens wat anders en zet een keten van Indonesische dorpstoko's op
De 25-jarige Andrea de Fonkert uit Numansdorp was een beetje klaar met de friet, Chinees en pizza die in menig dorp al járen worden aangeboden. In april 2019 opende ze in haar geboortedorp een eigen Indonesische afhaalzaak genaamd Le Toko. Inmiddels zijn er drie Le Toko's - de vierde opent binnenkort - en een pop-upvariant. ,,Met Picnic en KLM zou ik graag een samenwerking aangaan.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Kokos Laka met koriander visballetjes
Laksa is een currysoep afkomstig uit Singapore. Een pittige, romige noodlesoep die vaak gecombineerd wordt met vis. Wij gebruiken in dit recept witvis. Je kunt de currypasta zelf maken maar als je weinig tijd hebt, kun je ook kant-en-klare currypasta gebruiken.