Voor wie wat anders wil: beleggen in whisky, het vloeibare goud
Koken & etenIn Sassenheim gaat binnenkort een 'whiskymuseum' open. Maar je mag er als gewone sterveling niet in. En proeven behoort evenmin tot de mogelijkheden. Het gaat om een marketingstunt van een beleggingsfonds. En beleggen in sterkedrank is niet zonder risico.
Het gaat bij het nieuwe Zagatti museum om een museum tussen aanhalingstekens, legt marketingmanager Paul van der Hulst. ,,Je kunt er geen entreeticket kopen of whisky proeven, maar je kunt wel grootschalige investeringen doen in één van de meest exclusieve en uitgebreide whiskycollectie ter wereld.'' Scotch Whisky International opent op 9 oktober de deuren.
De complete collectie bevat ruim 3000 verschillende whisky's van 360 verschillende merken. In de vitrines prijken onder andere flessen van Parkmore, Glen Grant en Macallen. ,, Een walhalla voor de echte liefhebber'', zegt whiskykenner Hans Offringa. De collectie is door beleggingsmaatschappij Scotch Whisky International overgenomen van de Italiaan Valentino Zagatti. Meer dan twintig investeerders hebben een deel van het overnamebedrag opgebracht, maar wie wil, kan ook investeren. De collectie was van de inmiddels 83-jarige Zagatti. Hij verkocht zijn flessen op voorwaarde dat de collectie tien jaar lang intact blijft. De investeerders mogen er na vijf jaar afstand van doen.
Rendement
Het rendement ligt op ongeveer 9 procent, schat Van der Hulst. Dat klinkt aanlokkelijk, maar vermogensbeheerders benadrukken desgevraagd dat dat eventuele investeerders zich niet moeten laten verblinden.
Ik schat de waarde van deze gehele collectie op zo'n 5 tot 8 miljoen
Analist en strateeg bij ACTIAM, Corné van Zeijl, benadrukt vooral de risico's van het investeren in exotische producten, zoals whisky. ,,Je ziet dat mensen steeds vaker de behoefte voelen om anders te gaan beleggen. Er wordt veel reclame gemaakt voor dit soort initiatieven.''
Volgens Van der Hulst is whisky een uitstekend beleggingsproduct. ,,De Schotse single malts die we hier hebben, zijn schaars en daarom ook zeer rendabel. Ik schat de waarde van deze gehele collectie op zo'n 5 tot 8 miljoen.''
Volgens Van Zeijl kan schaarste prettig zijn. Toch zegt dit volgens hem weinig over de vraag naar het product in de toekomst. ,,Het blijft met dit soort producten toch een beetje afhankelijk van wat de gek ervoor wil geven. Bitcoins waren ook schaars, maar zijn nu ook sterk gedaald in waarde.''
Minder transparant
Ook Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer benadrukt dat consumenten zich er op zijn minst goed in moeten verdiepen. ,,Beleggen in whisky is veel minder transparant dan beleggen op de beurs.'' Ook wordt het pas interessant op de lange termijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Stromboli
Liefhebbers van de Italiaanse keuken kunnen hun hart ophalen bij stromboli: een opgerolde pizza afkomstig uit Amerika. Waarbij bij calzone het pizzadeeg wordt dubbelgeklapt, wordt bij deze variant het deeg van de pizza opgerold. Een gerecht dat zich goed leent om restjes groenten en beleg zoals Parmezaanse kaas, bacon of salami in te verwerken. -
Rauwe kip afspoelen verspreidt juist meer bacteriën dan dat het wegneemt
Meer dan een kwart van de kip etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan om bacteriën weg te krijgen. Logisch, denk je misschien, maar juist door de spetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriën zich door de keuken. Het Voedingscentrum raadt dan ook af om rauwe kip te wassen. -
Koken & eten
'Afslankbacterie' over circa drie jaar op de markt
Over drie jaar kunnen mensen met overgewicht mogelijk afvallen door bacteriën te eten of te drinken. Die wil het nieuwe bedrijf A-Mansia in bijvoorbeeld yoghurt of voedselsupplementen gaan stoppen. -
Whisky kun je nu ook op brood smeren
Wakker worden met whisky lijkt een slecht idee, maar het Engelse bedrijf Firebox wil het mogelijk maken. Niet gegoten in een glas, maar als beleg op je brood. -
Koken & Eten
Maak van Hemelvaartsdag de perfecte aspergedag: ‘Nu zijn ze op hun best’
De een eet ze zodra de eerste oogst van het land komt, de ander eet asperges met Pasen. Maar er zijn ook Nederlanders die iets langer wachten. Dat is niet eens zo’n gek idee: asperges zijn nu op hun best. Een ander voordeel is dat de prijs ook flink is gezakt. Goede keuze dus als je familie met Hemelvaartsdag komt eten.
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.