Salades zijn heerlijk maar de kant-en-klare versie zorgt voor nieuwe ziekten.
Volledig scherm
Salades zijn heerlijk maar de kant-en-klare versie zorgt voor nieuwe ziekten. © Shutterstock

‘Voorverpakte salades zorgen voor nieuwe ziekten’

Koken & etenSinds de intrede van kant-en-klare salades in de vroege jaren 80, zijn vers gesneden bladgroenten in zakjes gestaag populairder geworden. Maar naarmate die markt groter wordt, duiken er ook steeds meer nieuwe ziektes op.

Dat blijkt uit een artikel van wetenschappers van de universiteit van Turijn die verscheen in het toonaangevende tijdschrift Plant Disease. Er zijn verschillende redenen voor. Ten eerste worden de seizoensgebonden producten onder een hoge oogstdichtheid geproduceerd. Probleem is dat dit gebeurt tijdens wel vijf tot zes cycli per jaar en dan ook nog bij bedrijven waar een tekort heerst aan de juiste chemische middelen die ziekten bij planten bestrijden (fungiciden). 

Bovendien worden de gewassen nu door de internationale handel niet alleen meer in hun oorspronkelijke omgeving geteeld, maar ook op vreemde ondergronden, waar zich andere ziektes voordoen. In sommige gevallen kan het zijn dat een laag niveau van zaadbesmetting al leidt tot de snelle opkomst van nieuwe ziekten in nieuwe geografische gebieden. Daardoor kan het natuurlijk biologische evenwicht verstoord worden en een verwoestende epidemie ontstaan.

Klimaatverandering

Ook de klimaatverandering vormt een dreiging doordat de ontwikkeling en verspreiding van plantenziektes beïnvloed wordt. Daarnaast zorgen stijgende temperaturen ervoor dat planten minder weerstand hebben tegen ziekteverwekkers. Daarom moeten bedrijven hun strategieën om die ziekteverwekkers te bestrijden herzien zodat ze ook bestand zijn tegen de nieuwe, warmere temperaturen. 

De nieuwe ziektes die opduiken op voorverpakte bladgroenten komen namelijk vaak doordat ze een voorkeur hebben voor hoge temperaturen.

Geen paniek

De onderzoekers ontdekten vooral nieuwe ziekten die de bladeren doen verwelken en bladvlekken veroorzaken en dat op tal van soorten bladgroenten zoals raketsla, veldsla, andijvie en spinazie. Hoewel de grootste dreiging schuilt voor de producenten, kunnen de ziektes ook de consument schaden. ,,Bladgroenten kunnen geïnfecteerd worden en als de hygiënische omstandigheden het laten afweten, dan kunnen ziektes als E. Coli en Salmonella veel sneller verspreid worden”, aldus de onderzoekers. Toch is er niet meteen reden voor paniek. ,,Producenten van kant-en-klare producten moeten zich aan strikte voorschriften houden. Als daaraan voldaan wordt, is de kans klein dat de ziekteverwekkers zich verspreiden.”

Ondanks die regels zijn er wereldwijd wel al ziekteverwekkers gevonden op die kant-en-klare bladgroenten. Wil je voorkomen dat je ziek wordt, dan eet je volgens de onderzoekers de voorverpakte sla het best zo snel mogelijk op zodat de bacteriën minder kans hebben om zich te vermenigvuldigen. 

Toch liever verse groenten en salade? Probeer deze bloemkoolsteak met salade eens: