Waar eet je op topniveau? In Slovenië. ‘Hier gebéurt iets aan tafel’
Bij Slovenië denk je waarschijnlijk eerder aan knoedels, soep met onduidelijke ingrediënten en vet vlees dan aan culinaire hoogstandjes. Ten onrechte.
,,Prachtig natuurlijk, ik was zeer vereerd’’, zegt kok Jure Tomič. ,,In de finale liet ik achttien chefs achter me. Veel Italianen uiteraard, maar ook chefs uit Spanje en Japan.’’
Tomič is chef en eigenaar van restaurant Debeluh (‘Dikke man’) in Brežice, een kleine stad in zuidoost-Slovenië op een steenworp afstand van de grens met Kroatië. In 2016 werd hij in het Italiaanse Parma wereldkampioen pastagerechten maken, met zijn pasta bereid met courgette, lokale verse geitenkaas en pompoenpittenoliepoeder.
Naast de pasta komt er nog veel meer bijzonders uit zijn keuken, zoals krško poljska svinja: botermals kalfsvlees met kippenleverpaté en gepofte stukjes varkenshuid van het streekvarken krško poljska svinja. Of sepia (zeekat) met een crème van mais en aardappel en een dessert met ijs van boekweitmeelbrood.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Visrolletjes met groene asperges en aardappeltjes
Deze visrolletjes met tomatentapenade zijn een leuke twist op de alledaagse scholfilet. Wij serveren ze met aardappeltjes en asperges uit de airfryer. Probeer ook eens met pesto in plaats van tomatentapenade of vervang de spinazie door basilicum. -
PREMIUMKoken & eten
Hier eet tout bekend Nederland op Bonaire
Sinds een paar maanden hebben Jonnie en Thérèse Boer een restaurant op Bonaire. Tout Bekend Nederland komt er voor een Caribische versie van Boers topkwaliteit. De culinaire wereld op het eiland bloeit op. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Foodtrucks steeds populairder, aantal in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld, meldt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2017 waren in Nederland bijna 1200 foodtrucks geregistreerd, nu zijn dat er bijna 2500, zo blijkt uit cijfers van het KVK Handelsregister. Het gaat om een toename van 110 procent.
-
PREMIUM
‘Beste pizza van Europa’ kun je ook eten in Amsterdam
In de nieuwe lijst van vijftig allerbeste pizzarestaurants van Europa prijkt één Nederlandse superpizzeria: nNea. Het toprestaurant is gevestigd in de hoofdstad en is nog maar een paar maanden open. Eigenaar Vincenzo Onnembo wil dolgraag dat anderen zijn voorbeeld volgen. ,,Dan kan ik op maandag ook ergens pizza gaan eten.’ -
PREMIUMKoken & Eten
Warmer weer op komst: koop deze keer geen bbq-pakket maar laat je inspireren door een expert
De een heeft barbecueën tot een kunst verheven, de ander doet het nog steeds met kant-en-klaar pakketten. Dat laatste is zonde, want er is bijna niets dat je niet op de barbecue kunt bereiden, zeggen experts. Van lasagne, kebab en pizza tot de lekkerste desserts. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.