Waarom een glas water in een restaurant of op een terras vaak niet gratis is
Koken & EtenEen van de grootste ergernissen tijdens een gezellig etentje is wel dat glas water waar je plotseling toch voor blijkt te moeten betalen. Of het krijgen van een fles Spa blauw in plaats van kraanwater. Mag je als gast bepalen wat voor water je op tafel krijgt? En waarom wordt het in het ene restaurant in rekening gebracht en in het andere niet?
Restaurant en cafés die geen gratis kraanwater serveren: veel mensen vinden dat irritant. In 2014 was het volgens foodplatform Culy al een van de grote ergernissen van horecagasten. Toen stond het in de top 10 van grootste ergernissen, maar in 2022 is het nog steeds een fenomeen dat veel mensen stoort.
Tv-kok Alain Caron heeft vier succesvolle restaurants in Amsterdam. Hij ziet kraanwater als een eerste levensbehoefte en vindt dan ook dat het in de meeste gevallen gratis moet zijn. „Op kraanwater mag geen winst gemaakt worden. Voor lucht betaal je toch ook niet?” vindt hij. Een recensent van Het Parool meldde onlangs in een recensie het ‘stom te vinden’ dat zij de karaf kraanwater op de rekening terugvond.
Kraanwater moet plastic terugdringen
Toch zijn het de horecaondernemers die bepalen wat op tafel komt en hoeveel zij daarvoor vragen. Daar zijn in Nederland namelijk geen regels of wetten voor, zo meldt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit desgevraagd. In Spanje is dat deze maand bijvoorbeeld veranderd. Daar is een wet aangenomen die het serveren van kraanwater in de horeca verplicht. Het gratis geven van een glas water is een manier om het gebruik van plastic flesjes terug te dringen, is de opvatting.
Kraanwater moet de standaard worden
In Nederland zouden we ook meer kraanwater moeten drinken, vindt KRNWTR+. Deze sociale onderneming zet zich al meer dan tien jaar in voor het verminderen van single-use waterflesjes (zowel van plastic als van glas). Horeca-adviseur Lars de Boer is aangesloten bij de stichting. Hij vindt dat kraanwater in restaurants de standaard moet worden. „Het Nederlandse leidingwater is van uitstekende kwaliteit. Waarom zouden we bronwater van ver halen?”
De Boer ziet in de afgelopen tien jaar wel een verbetering: „Geen kraanwater serveren is nu eerder uitzondering dan regel, eerst was dit andersom.” Mocht je toch kraanwater willen en dit niet geserveerd krijgen, dan helpt het volgens etiquette-expert Jan Jaap van Weering om dit met humor en fatsoen aan te pakken. „Het is een kwestie van correct met elkaar omgaan. Als je iets vraagt met een lach kan dat wonderen doen en het kost je niks.”
Uit een onderzoek van Gfk (een van oorsprong Duits marktonderzoeksinstituut en een van de vier grootste marktonderzoeksorganisaties in de wereld, red.) uit 2018 onder ruim 47.000 Nederlanders blijkt dat 94 procent van de mensen vindt dat kraanwater gratis moet zijn als zij ook andere consumpties bestellen. Als het geld naar een goed doel zou gaan, is het weer een ander verhaal: dan is 60 procent bereid om te betalen voor kraanwater.
Een woordvoerder van de Consumentenbond noemt het serveren van gratis kraanwater ‘klantvriendelijk’, maar de keuzevrijheid voor beide partijen is belangrijk. „Het staat een restaurant vrij om te serveren wat ze willen. Daarnaast staat het de gast ook vrij om te beslissen wat te drinken en dus weg te gaan als het water niet naar wens is.”
Bij ieder glas water dat wij serveren komen er voor ons kosten bij, zoals voor het wegbrengen en spoelen
Ook kraanwater serveren kost geld
Restaurants die in eerste instantie bronwater aanbieden en daar geld voor vragen, doen dat vaak om financiële redenen. Restauranteigenaar Caron kan zich erin vinden dat sommige kleine horecazaken wel geld vragen voor water. „Ik zeg: als het kan, geef het dan gratis. Tegelijkertijd wordt alles duurder en ik snap dat dat soms te veel wordt voor ondernemers.”
Jan Meurs, eigenaar van brasserie Ome Jan in Oisterwijk vraagt 0,99 euro voor een glas water. Kraanwater serveert hij, maar wel op verzoek, geeft hij schuchter toe. Want ook het serveren van kraanwater kost geld. „Bij ieder glas water dat wij serveren komen er voor ons kosten bij, zoals voor het wegbrengen en spoelen.”
Daar staat tegenover dat Ome Jan zijn producten voor een lagere prijs aanbiedt dan menig ander restaurant, zegt hij. „Andere horecazaken geven gratis kraanwater maar berekenen die kosten wel door in bijvoorbeeld een duurdere wijn.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft 9 tips om daarmee om te gaan
Hoe moeilijk is het om gezond te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Wat Eten We Vandaag: Auberginehachee met aardappelpuree
Hachee is een traditioneel stoofgerecht, wij hebben een vegetarische variant bedacht waarbij het rundvlees wordt vervangen door aubergine en paddenstoelen. De structuur van deze groenten komt dicht in de buurt van draadjesvlees. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Koken & Eten
Geld besparen: zo gooi je veel minder kostbaar eten weg
Voedselverspilling is makkelijk te voorkomen. In het boek Zero waste koken voor dummies leer je de basisprincipes om hiermee om te gaan. Van restjes gebruiken tot lelijke producten kopen en composteren: dit zijn de leukste tips.
-
Wat Eten We Vandaag: Gele curry met krieltjes
Een lekkere Thaise curry heeft de juiste balans tussen pittige, zoete en zure smaakmakers. Voor een friszuur element gebruiken we limoensap, kokos geeft het gerecht iets zoetigs. Houd je van pittig? Snijd dan een rode peper in ringetjes en garneer hiermee de curry. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaat en olijven
Boerenkool kun je gebruiken in een salade, verwerken in een lasagne of bijvoorbeeld in een taart. Deze boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaten en olijven heeft een knapperig korstje en een zoet-zoute smaak dankzij de feta. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer