Waarom een ijsje met een houten lepel eten voor sommige mensen verschrikkelijk is
Koken & etenEr doen veel verhalen de ronde over eten en drinken. Deze week: houten ijslepels. Laura Obdeijn zoekt uit het zit.
Het liet McFlurry-fans niet onberoerd. Per 1 juni werd de plastic lepel bij het ijs vervangen door een houten exemplaar. ‘Niet te vreten’ en ‘verschrikkelijk’, klinkt het op Twitter. Een vrouw neemt voortaan haar eigen lepel mee. McDonald’s liep een maand vooruit op het verbod op bepaalde producten van wegwerpplastic om de hoeveelheid plastic in zee te verminderen. Bedrijven moesten op zoek naar alternatieven voor hun plastic bakjes, bestek en rietjes. Het komt de smaak volgens sommige consumenten niet ten goede.
Garmt Dijksterhuis, onderzoeker naar eetbeleving aan de Wageningen Universiteit en Research (WUR) en auteur van Hoe smaakt het?, vergelijkt het met het laatste likje roomijs van een houten stokje. ,,Dat is niet het lekkerste likje.” Het is volgens hem inderdaad mogelijk dat het materiaal van het bestek de smaak wat beïnvloedt. Niet alleen je smaakpapillen bepalen of je iets lekker vindt. ,,Alle zintuigen doen mee.” De temperatuur, hoe hard je moet kauwen, maar ook hoe de structuur voelt op je tong. Dat ruwe van het hout, en van een papieren rietje, vinden we een onaangenaam gevoel. ,,Het past niet goed bij het gladde, romige en vette van het ijs, dat we juist wel prettig vinden.”
Aangeleerd
Ook je geheugen speelt hierbij een rol: dat stuurt de perceptie. ,,Zo zal een rood drankje altijd zoeter smaken dan een blauw exemplaar, ook al zijn ze verder precies hetzelfde. Dat is aangeleerd.”
Het zorgt er vermoedelijk niet voor dat we de houten lepels en papieren rietjes links laten liggen. ,,Wie weet compenseert het idee dat deze lepel beter is voor het milieu de mindere smaak.” Daarnaast kun je aan het gevoel wennen. ,,Vroeger vonden we halfvolle melk te waterig, nu drinken we bijna niet anders.”
Mensen laten belonende producten, zoals ijs en frisdrank, bovendien niet gauw staan. ,,Kijk maar naar het houten ijsstokje. Dat ijs heeft er ook niet bepaald onder geleden.”
Smaak is heel persoonlijk. In de serie Ilona Proeft probeerde Ilona Braat allerlei eten voor het eerst uit:
Smaakt jouw ijsje anders met een houten ijslepel?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
Wat Eten We Vandaag: Oosterse vispakketjes met zilvervliesrijst
Een feestelijk gerecht: deze oosterse vispakketjes uit de oven. We kiezen voor pangasiusfilet, maar vul het pakketje met ieder andere witvis naar keuze, en marineer deze in het mengsel van knoflook, rode peper en gembersiroop. -
Wat Eten We Vandaag: Bruine bonensoep
Zelf bruine bonensoep maken? Wij hebben gekozen voor de snelle variant met bonen uit blik. Je kunt ook gedroogde bonen gebruiken, deze moeten wel eerst weken en koken. -
Koken & eten
Winkel waar je maar één lekkernij kunt kopen blijkt gat in de markt
Waar winkels meestal een groot aanbod hebben, verschijnen er in steden de laatste tijd steeds meer zaken die gefocust zijn op één product. In Den Haag heb je de stroopwafels van Van Schaik en de Pindakaaswinkel. Binnenkort komt er nog een bij: De Peppernuts. Een nieuwe trend? -
PREMIUMKoken & Eten
Geen frisdrank maar water met een geurtje: dit zijn de voor- en nadelen
Water drinken is hip. Daarom verschijnen er steeds meer smaakmakers om het glaasje leidingwater op te fleuren.
-
Wat Eten We Vandaag: Spitskoolstamp met gekarameliseerde ananas
De combinatie spitskool, kerrie en ananas klinkt misschien gek, maar is verrassend lekker. Spitskool kun je op verschillende manieren bereiden. Wij kiezen voor wokken, want dan blijft veel van de smaak behouden. -
-
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerDuncan Steijn