Waarom een kiwi soms pijn geeft in je mond
Vraag het onsOns panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: hoe kan het dat kiwi soms pijn of jeuk geeft in je mond.
Voedingsdeskundige Karine Hoenderdos legt uit hoe dat zit met pijnlijke kiwi's: ,,Het heeft te maken met de kiwi en met jouzelf. Wat je voelt, is het ‘oraal allergie syndroom’ (OAS). Dat is een prikkeling of jeuk in de mond tijdens of vlak na het eten van fruit en/of noten. Bij jou is het kiwi, bij anderen is het bijvoorbeeld appel, peer of hazelnoot.”
OAS komt vaak voor, vooral bij oudere kinderen en volwassenen, aldus Hoenderdos. ,,Meestal is hierbij sprake van een kruisallergie, dat betekent dat OAS gepaard gaat met bijvoorbeeld hooikoorts. De klachten kunnen geen kwaad en ze verdwijnen vanzelf. Je kunt dus gewoon kiwi’s blijven eten.”
Aankloppen bij de huisarts is niet nodig, aldus Hoenderdos ,,Alleen als de klachten heel heftig zijn, of als je benauwd raakt, is het zaak direct naar een arts te gaan. Overigens zijn OAS-klachten vaak te voorkomen door verhitting. Appeltaart geeft dan bijvoorbeeld geen klachten.”
Wist je dat je je kiwi met schil en al kunt eten? Daarover lees je hier.
Meer inspiratie en tips voor in de keuken vind je hieronder in onze video's over koken en eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Wrap met sticky aubergine en sriracha mayonaise
-
Dit is nou het échte bananenbrood
In Amerika vieren fans vandaag Bananenbrooddag. Wie online op zoek gaat naar recepten voor bananenbrood, wordt overstelpt door het aanbod. Het recept blijkt al meer dan honderd jaar te bestaan, in allerlei varianten. -
Wat Eten We Vandaag: Gestoofde kabeljauw met meergranenrijst en broccoli
Zin in een makkelijk, maar smaakvol gerecht? Ga dan aan de slag met gestoofde kabeljauw met meergranenrijst en broccoli. Door de kabeljauw te stoven in kruidige kokosmelk, wordt deze heerlijk van smaak en lekker mals. -
Zo maak je een cheesecake in de airfryer
Cheesecake kun je op allerlei verschillende manieren maken en in eindeloos veel smaken: wat dacht je bijvoorbeeld van cheesecake met witte chocolade en frambozen van Miljuschka Witzenhausen? Dit lekkere toetje komt niet uit de oven, maar bereid je in de airfryer. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde snoeppaprika’s met cottage cheese en tomaat
Serveer jij meestal een blokje kaas met toastje bij de borrel? Lekker, maar er zijn genoeg alternatieven. Verras je bezoek met deze gevulde snoeppaprika’s met cottage cheese en tomaat. Ze staan binnen een handomdraai op tafel, zien er smaakvol uit, en zijn ook nog eens voedzaam.