Waarom een klontje boter prima kan en ‘milde’ olie het juist niet is
En IS HET WAT?Ben jij een boter- of olieliefhebber? Bij olie is er keuze genoeg. Denk aan olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of kokosolie. Maar wat is nu eigenlijk het beste om te gebruiken – en waarom? Experts geven hun oordeel over het groeiende aanbod aan producten.
Het eerste punt van discussie – boter versus olie – is al jarenlang onderwerp van discussie en meestal delft boter het onderspit. De reden daarvoor is simpel, volgens Tiny van Boekel, emeritus hoogleraar levensmiddelentechnologie van Wageningen University en Research. Het verschil qua voedingswaarde zit hem in het soort vetzuren. Waar boter bestaat uit de meer verzadigde vetzuren, blinkt olie uit door de grote hoeveelheid onverzadigde vetzuren. ,,Onderzoek heeft verzadigde vetten jaren geleden in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en bloedvaten.’’
Boter is meer dan eens weggezet als een product waarvan je aders dichtslibben. Voedingsdeskundigen roepen al jaren: blijf weg van die slechte vetten, aldus Van Boekel. ,,Daar is de laatste jaren wel wat discussie over geweest; dat olie – en enkel olie – de basis zou vormen van een ‘gezond’ voedingspatroon. In werkelijkheid ligt het genuanceerder.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou getest
Deze olijfolie uit de supermarkt komt als beste uit de test
Olijfolie is gezond, overal voor te gebruiken én lekker. Met name extra vierge: maagdelijke olie van de hoogste kwaliteit. Proef je dat ook in de flessen uit de supermarkt? -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Wat Eten We Vandaag: Wortelcake met walnoten en sinaasappel-roomkaasglazuur
Wortelen geven een zoete smaak aan gerechten, vandaar dat wortelen graag gebruikt worden voor de bereiding van cake. Deze wortelcake is door de toevoeging van sinaasappel-roomkaasglazuur en knapperige walnoten een stuk verrassender dan de traditionele variant en heeft een frisse nasmaak. -
PREMIUM
Grote winkels bomvol spotgoedkope blikjes frisdrank van A-merken: hier komen die blikjes vandaan
EINDHOVEN - Ineens poppen ze overal op: plekken waar je spotgoedkope frisdrank van A-merken kunt kopen. Het zijn ogenschijnlijk dezelfde blikjes als altijd, maar dan veel goedkoper. Een verhaal over goedkope cola uit Denemarken, Dr. Pepper uit Polen, Britse 7UP en tweetalige Fanta. -
Koken & Eten
Waarom je bananen beter niet in de koelkast kunt bewaren
Niets vervelender dan alleen maar groene bananen vinden in de supermarkt of in je eigen fruitschaal thuis. Zeker als je die nog in een smoothie wil mixen voor je ontbijt of een als krachtvoer wil opeten voor je workout. Kan je het fruit sneller rijp krijgen?
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUMKoken & Eten
Risotto in gevaar: dit is de reden dat deze rijst uit de supermarkt verdwijnt
Het noorden van Italie wordt geteisterd door extreme droogte. In sommige delen is al vier maanden niet of nauwelijks neerslag gevallen. Met grote gevolgen voor de landbouw in het gebied.