Waarom je dit blauwe bakje binnenkort niet meer vindt in je supermarkt
Koken&EtenHet blauwe champignonbakje verdwijnt uit de schappen. Het is tijd voor een duurzamere, volledig gerecyclede variant.
Delen per e-mail
Wie kent ’m niet: het opvallende blauwe champignonbakje is een icoon in de Nederlandse supermarkt. Toch staan de bakjes binnenkort niet meer in de koeling bij Albert Heijn als het aan producent Verstappen Advanced Packaging ligt. Het bedrijf uit het Limburgse Horst stapt over naar een duurzamere, volledig doorzichtige variant.
Mieke Verstappen, directeur van het verpakkingsbedrijf, vertelt dat het bakje is ontstaan in de jaren 70. Haar vader Jan was destijds een van de mensen die meewerkten aan het ontwerp van het blauwe bakje, dat al geruime tijd voor 80 procent uit gerecyclede frisdrankflessen bestaat.
Duurzaam
De recyclemogelijkheden bij gekleurd plastic zijn veel beperkter
Ze zijn dus al duurzaam. Toch maakt het bedrijf de stap naar een nóg duurzamere, doorzichtige variant, gemaakt van 100 procent gerecyclede frisdrankflessen. Daarmee verdwijnt de blauwe kleur. Met het oog op duurzaamheid een belangrijke keuze, vertelt Verstappen aan de telefoon. ,,Transparant materiaal kun je voor veel meer toepassingen hergebruiken. De recyclemogelijkheden bij gekleurd plastic zijn veel beperkter.”
De verwachting is dat andere supermarkten na verloop van tijd ook zullen overstappen op de duurzamere verpakking voor champignons, maar wanneer precies vindt Verstappen lastig te zeggen. ,,Wij staan in dienst van de supermarkten en krijgen de laatste jaren steeds minder vraag naar de blauwe bakjes. Daaraan kun je zien dat het niet heel lang meer op zich laat wachten, de tijd zal het leren.”
Supermarkten zijn de laatste jaren druk bezig hun verpakkingen te verduurzamen, ziet ook verpakkingskundige Karin van de Stadt van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken. Hoe lang duurt het nog voordat verpakkingen plasticvrij en 100 procent duurzaam zijn? ,,Ik denk niet dat we op een gegeven moment klaar zijn met verduurzamen, het is een activiteit die alsmaar doorgaat.”
Steeds meer producenten investeren in duurzame, circulaire verpakkingen, bijvoorbeeld door bij het ontwerp al rekening te houden met de fase waarin de verpakking afval wordt en daarna goed kan worden gerecycled, legt de verpakkingskundige uit. ,,Er worden steeds nieuwe duurzame technieken en materialen ontdekt, de techniek staat niet stil.”
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken&Eten
Van 20 glazen wijn per week naar 0: 'Ik slaap beter en ik ben mentaal sterker’
Half januari worden de goede voornemens op het gebied van eten en drinken massaal in de ijskast gezet om vervolgens zoet of vet voedsel te bestellen. Ook de drank komt weer op tafel, zo blijkt uit cijfers van een grote bezorgservice. Ervaringsdeskundige Esther ten Hove vermoedt dat mensen met te veel voornemens tegelijk beginnen. ‘Je lichaam draait op routine.’ -
PREMIUM
Borrelhap met echte pieperwijn
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Een bezoekje van een bakgrage foodblogger maakt mevrouw Hamersma wat onzeker, maar meneer Hamersma heeft nergens last van. -
Wat Eten We Vandaag: Hete bliksem van peer en appel
Winters weer vraagt om winterse kost. Deze stamppot combineert het zoete en zure van het fruit met het zoute van de spek. Hete bliksem dankt zijn naam aan het feit dat de appels en peren de hitte in het gerecht lang vasthouden. -
PREMIUM
De opmars van walnoten van eigen bodem: Melissa en Rudolf Jan maken er een rijke olie van voor de salade
Walnoten importeren we uit Californië, Chili, Frankrijk of Oostbloklanden, terwijl het Nederlandse klimaat en bodem ook geschikt zijn. Om die reden, maar ook omdat noten steeds nadrukkelijker als onderdeel van een gezond voedingspatroon worden gepromoot, zien we hier steeds meer walnootbomen. -
PREMIUM
Boer Matthijs wil de witte motor weer sexy maken: ‘Dit is de ‘single malt’ onder de melk’
Hij werd voor gek verklaard, stuitte op onbegrip van boeren en de banken stonden nou niet meteen te trappelen. Toch liggen anderhalf jaar na de lancering van ElkeMelk de schappen van Albert Heijn dagelijks vol met flessen van Metha 101, Geertje 72 en van zo’n 100 andere koeien uit zijn stal in Molenaarsgraaf. En het buitenland lonkt. ,,Melk moet weer sexy worden’’, zegt ondernemer Matthijs Baan (40).
-
PREMIUMPollepel thuis
Illegale palingfuiken zijn bij visrestaurant De Stroper al lang verleden tijd
Visrestaurant De Stroper staat al jaren bekend als een van de beste restaurants van Dordrecht. Tijdens de lockdown kun je er volledige menu’s afhalen, maar ook simpele borrelboxen of koude visschotels. Voor de Pollepel Thuis kiezen we voor de ‘Stoperbox’. -
Klant geeft 3000 dollar fooi bij een biertje (en het was geen foutje)
Deze week bezorgde een vaste klant van restaurant Nighttown's in Cleveland in de staat Ohio het personeel een verrassing. Bij zijn vertrek op de laatste avond dat het restaurant open was, gaf hij 3000 dollar fooi. -
PREMIUM
Tweetal steelt honderden kazen en probeert ze op Marktplaats te verkopen
Honderden kazen van een boer uit het Gelderse Lievelde zijn spoorloos verdwenen na een diefstal. De waarde van de buit bedraagt tienduizenden euro’s. Twee jonge verdachten, die rijk dachten te worden met de verkoop van het gele goud via Marktplaats, zijn dit weekend opgepakt door de politie.