Waarom je na het eten van een hele appel voller zit dan wanneer je hem in stukken eet
Wetenschappelijk BewezenIn de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering krijg je uitleg over het stillen van je hongergevoel. Want hoe zorg je er voor dat je daadwerkelijk stopt met eten?
Delen per e-mail
Verzadiging is een ingewikkeld begrip. Soms heb je gegeten en voel je je opgeblazen, de andere keer heb je veel gegeten maar lust je nog wel wat. Guido Camps, onderzoeker Human Nutrition & Health van Wageningen University legt uit hoe dit werkt in de video. Verzadiging wordt volgens hem beïnvloed door je mondgevoel en eetsnelheid. ,,Dit wordt bepaald door de structuur van het voedsel. Het heeft te maken met hoe taai en stroef hetgeen is wat je eet.”
Neem als voorbeeld een hele appel: dat kost meer werk om te eten en werkt dus beter om een verzadigd gevoel van te krijgen. Kleine, gesneden stukjes appel eet je zo op waardoor je later weer honger hebt. Bij volkoren producten werd lang gedacht dat ze verzadigend werken, maar dit komt niet alleen door de vezels. Het komt grotendeels doordat het meer werk is om op volkoren producten te kauwen. Hierdoor zit je sneller vol.
Dichtheid van calorieën
Uit het onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat een hongergevoel meer vanuit je mond komt dan vanuit je buik. Hierdoor is het makkelijker om dat proces van verzadiging te manipuleren. ,,Wanneer je pastasaus bijvoorbeeld aanlengt met water of courgette, krijg je minder calorieën binnen doordat de saus verdund is”, legt Camps uit. De reden dat we overeten is omdat we geconcentreerde calorieën eten zoals chocoladerepen, hierbij ligt de eetsnelheid per calorie hoger. Dit wordt bepaald door de dichtheid van de calorieën.
Hetzelfde aantal calorieën kan bijvoorbeeld in een salade zitten, maar het kost een stuk meer moeite om die weg te werken omdat je meer happen moet nemen. ,,Groenten en fruit hebben een lage caloriedichtheid waardoor je minder eet”, zegt Camps.
Voedingsindustrie
Het doel van de voedingsindustrie is niet om ons zoveel mogelijk te laten eten, maar om eten te produceren dat we lekker vinden. Dit zijn nu eenmaal producten met veel calorieën, die ook nog eens makkelijk te eten zijn. Volgens Camps zou de voedingsindustrie ook een onderdeel kunnen zijn van de oplossing: ,,Als we de voedselproducenten uitdagen om hetzelfde aantal calorieën van een klein bakje chips in een grote zak te stoppen, werkt dat veel verzadigender.” En dan worden we minder dik, is de gedachte.
Tips om thuis verzadigd te eten:
1. Wanneer je fruit eet, eet dan een stuk fruit. Maak geen smoothies of sap, dit zal de honger niet stillen.
2. Groenten zijn laag in calorieën, maar kosten meer moeite om te kauwen. Dit werkt dus erg verzadigend.
3. Eet meer volkoren producten. Dit is niet alleen gezonder, maar hier eet je ook minder van.
4. Kies wanneer je hamburgers eet voor een knapperig broodje. Dit eet je niet zo snel weg als een zacht broodje en hierdoor ben je sneller verzadigd.
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Eva Jinek verklapt aan Miljuschka wat zij het liefst eet: ‘Na de uitzending wil ik een halve kilo kaas’
Miljuschka weet wat lekker eten is en ze deelt haar tips en trucs graag met haar fans. Dit weekend vertelt ze over haar favoriete adresjes in Amsterdam en bespreekt ze met Eva Jinek haar culinaire voorkeuren in haar eigen podcast. -
Wakker Dier krijgt ‘kippenvel’ van besluit AH over scharrelkip
Wakker Dier reageert lyrisch op het besluit van Albert Heijn om over twee jaar uitsluitend nog scharrelkip met een Beter Leven-keurmerk te verkopen. “Fantastisch nieuws” noemt de dierenrechtenorganisatie het. “Daar kregen wij wel even kippenvel van”, luidt het in een reactie op Facebook. -
Wetenschappelijk Bewezen
Wat gebeurt er achter het deurtje van je magnetron?
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In de eerste aflevering krijg je uitleg over de magnetron. Want wat gebeurt er nou precies achter dat deurtje als jij je eten opwarmt? -
Deze kleine onlinesupermarkt heeft nu al honderdduizenden fans
De jonge onlinesupermarkt Crisp heeft in een nieuwe financieringsronde 30 miljoen euro opgehaald en kan hierdoor verder groeien. Investeerders in Crisp zijn onder meer de oprichters van Just Eat Takeaway (moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl), Adyen en het Duitse techbedrijf Target Global. -
Koken & eten
Met deze betaalbare koffie gaat Blokker de concurrentie aan met andere cupjes: 'Dan maar minder marge’
Het begon vorig jaar met een eigen koffiecupmachine. Nu gaat huishoudketen Blokker een stap verder. Vandaag lanceert de winkelketen vier smaken koffie onder de eigen naam. Het is voor het eerst dat Blokker eigen voeding gaat verkopen. Blokker-ceo Jeanine Holscher noemt het een volstrekt logische stap.
-
Nu we ze volop eten: alles wat je moet weten over paaseitjes
De winkels puilen nu uit van de paaseitjes. Hoe gezond zijn die chocoladesnoepjes en welke smaken zijn het populairst? -
PREMIUMKoken & eten
Afvallen? Dan moet je eerst de 'hamster’ in je brein temmen
Twee Nederlandse artsen hebben een totaal nieuwe dieetfilosofie gelanceerd: wie wil afvallen moet de hypothalamus – de veelvraat in het brein – temmen. -
Koken & eten
Janny van der Heijden proeft echt Chinees eten en dit vindt ze van een gefermenteerd ei met sterke smaak
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. De culinaire alleskunner gaat in het nieuwe programma De Smaak van Nederland op zoek naar onze eeuwenoude eetcultuur. In aflevering 2 duikt zij in de Chinees-Indische keuken.