Waarom je nooit een koud ei in kokend water gooit en andere tips voor een perfect eitje
Koken & EtenIn de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de kok tips die koken makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: ook een lekker eitje koken vraagt aandacht.
Redactie Koken&EtenLaatste update:02-08-22, 11:20
Iedereen kan toch een eitje koken? Op zich zou dat wel zo moeten zijn, zegt kok Ramon Beuk. ,,Maar toch. Het is een uitspraak die makkelijk gedaan wordt”, vindt hij. ,,De details bepalen uiteindelijk of we tevreden met het resultaat kunnen zijn.”
Beuk, die in zijn kookboek Wayooh! uitlegt hoe je koken makkelijker en toegankelijker maakt, vindt dat niet alle standaardinstructies kloppen. ,,Vaak wordt de instructie gegeven om een gaatje te prikken in het ei alvorens hij de pan in gaat. Ik ben niet zo weg van deze theorie, omdat het veel tijd kost en je eitjes kunnen openbarsten en leeglopen.” Bovendien is zoiets voor een professionele kok niet te doen. ,,Het zou toch wat zijn als ik 30 eieren moet koken en dan in elk ei met een naald een gaatje moet prikken.”
Waarom er niet één vaste kooktijd bestaat voor eieren
Door koude eieren in kokend water te leggen, kan de schil barsten en is de kans groot dat de eieren leeggelopen
Ramon Beuk
,,Tips geven over kooktijden blijft heel lastig. Natuurlijk zijn er richtlijnen waar we ons aan kunnen houden.” En van daaruit moeten we ‘spelen’, zoals Beuk het noemt. ,,Spelen met kleine details. Zoals de temperatuur van onze eigen koelkast, hoe krachtig is ons fornuis, hoe snel kookt het water en hoe groot zijn de eieren die we gebruiken?”
,,De grootte van ons ei en de temperatuur in de koelkast waar onze eieren liggen - ik bewaar mijn eieren het liefst zo koud mogelijk in de koelkast - bepaalt hoe lang onze eieren nodig hebben in de pan. Dus roepen dat een ei in 6 minuten altijd hard is, kan niet waar zijn. Het zou ook zomaar 9 minuten kunnen duren. Afhankelijk van hoe jij je eieren wilt hebben, zal je dus moeten spelen.” Het is het beste als je zelf uitvindt hoe je jouw perfecte eitje maakt: in je eigen keuken en met eieren uit jouw koelkast, vindt Beuk.
Nog een laatste waarschuwing namens Beuk: ,,Leg koude eieren nooit in kokend water. Je krijgt dan juist het omgekeerde schrikeffect. Na het koken willen we het ei schrikken zodat de schil loskomt en makkelijk pelt. Door koude eieren in kokend water te leggen kan de schil barsten en is de kans groot dat de eieren leeggelopen.”
Richtlijnen om een perfect ei te koken
Beuk vertelt in onderstaande video wat zijn richtlijnen zijn voor het koken van een perfect ei. ,,Maar ik zeg er gelijk bij dat het perfecte ei pas perfect wordt nadat je zélf tot in de perfectie naar de details gekeken hebt. En tot die tijd kook je gewoon een lekker eitje. Want het hoeft niet altijd perfect te zijn. Veel succes en eet smakelijk!”
In Wayooh! geeft Ramon Beuk tips om het koken makkelijker te maken. Meer tips van Ramon Beuk vind je hieronder ook in de video's:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.