Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Waarom (meer) vezels eten zo waardevol is

Eet jij genoeg vezels? Waarschijnlijk niet. Jammer, vinden onderzoekers Jurriaan Mes en Nicole de Wit van Wageningen Universiteit en Research. Vezels helpen je bloeddruk gezond te houden en ziektes te bestrijden.

Boost voor bacteriën 
Wetenschappers begrijpen steeds beter hoe vezels de darmen van dienst zijn. ,,We leren meer over de invloed van vezels op bepaalde bacteriestammen’’, zegt Jurriaan Mes. ,,Zo helpen ze bijvoorbeeld het aantal lacto- en bifidobacteriën hoog te houden. Dat zijn de bacteriën waarvan gezonde mensen er meer hebben. Als vezels fermenteren in je darm, worden ze omgezet in korte vetzuren. Die zijn goed voor je darmwand en je immuunsysteem. Er bestaat nog niet genoeg onderzoek voor een gezondheidsclaim, maar veel wijst die kant uit.’’

Wat vaststaat, is dat sommige vezels slechte bacteriën tegenwerken: ,,Ze onderdrukken ziekmakende darmbacteriën zoals salmonella. Die groeien minder goed op sommige vezels, waardoor ze minder kans krijgen om zich in de darmen te nestelen.’’

  1. ‘Cocktails maken is geen hocus pocus, iedereen kan het’
    Video

    ‘Cocktails maken is geen hocus pocus, iedereen kan het’

    De passie spat er vanaf als je met Tess Posthumus praat over cocktails. Ze vertelt enthousiast over het vinden van de juiste mix tussen alcohol, kruiden en fruit. Of over welk glas en welke garnering je het beste kunt gebruiken. Laat het maar aan de Amsterdamse (30) over, ze is niet voor niets de beste vrouwelijke bartender ter wereld. De favoriete cocktailrecepten van Tess zijn verwerkt in haar nieuwe boek Masterclass: Cocktails.