Waarom (meer) vezels eten zo waardevol is
Eet jij genoeg vezels? Waarschijnlijk niet. Jammer, vinden onderzoekers Jurriaan Mes en Nicole de Wit van Wageningen Universiteit en Research. Vezels helpen je bloeddruk gezond te houden en ziektes te bestrijden.
Delen per e-mail
Boost voor bacteriën
Wetenschappers begrijpen steeds beter hoe vezels de darmen van dienst zijn. ,,We leren meer over de invloed van vezels op bepaalde bacteriestammen’’, zegt Jurriaan Mes. ,,Zo helpen ze bijvoorbeeld het aantal lacto- en bifidobacteriën hoog te houden. Dat zijn de bacteriën waarvan gezonde mensen er meer hebben. Als vezels fermenteren in je darm, worden ze omgezet in korte vetzuren. Die zijn goed voor je darmwand en je immuunsysteem. Er bestaat nog niet genoeg onderzoek voor een gezondheidsclaim, maar veel wijst die kant uit.’’
Wat vaststaat, is dat sommige vezels slechte bacteriën tegenwerken: ,,Ze onderdrukken ziekmakende darmbacteriën zoals salmonella. Die groeien minder goed op sommige vezels, waardoor ze minder kans krijgen om zich in de darmen te nestelen.’’
Verder in het nieuws
-
Koken & eten Grootste privécollectie whisky ter wereld onder de hamer
De grootste privéverzameling van whisky, bestaand uit meer dan 3900 flessen, wordt geveild in de Schotse stad Perth. De veiling brengt mogelijk zo’n 8 miljoen pond (9,5 miljoen euro) op, verwacht het veilinghuis. -
PREMIUM
Koken & eten Restaurants zijn klaar met no-shows en vragen vaker om betaling vooraf
Met de opmars van no-shows zien restaurateurs hun omzet kelderen. Vooral met kerst, de hoogtijdagen in de horeca, zijn niet-nagekomen reserveringen funest. ‘Het kan toch niet zo zijn dat ik failliet ga doordat een ander geen fatsoen heeft.’ -
Wat Eten We Vandaag: Klassieke chocolademousse
Met een extra intense chocoladesmaak door de pure chocolade (70%). De slagroom klop je zonder suiker lobbig en die gaat erbovenop. Tip: je kunt dit gerecht 1 dag van te voren maken. Voeg de slagroom en de frambozen dan pas op het laatst toe. -
Duur ongelukje: fles wijn van 2.500 euro aan diggelen
Een wijnhandelaar die in het Vlaamse dorp Maarkedal een lading peperdure wijnen kwam leveren, zal die levering niet snel vergeten. Toen de handelaar de koffer van zijn auto opendeed bij restaurant Paul De Pierre, viel daar uitgerekend de allerduurste fles uit die hij bij zich had. -
PREMIUM
En is het wat? Deze vegan burger is een voedzame keuze (en neem er vooral mayo bij)
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot. In deze serie beoordeelt een professioneel diëtiste nieuwe producten en geeft antwoord op de vraag: en is het wat? Ditmaal test ze de ‘Supreme Vegan Burger’.
-
Koken & eten Broccolistam weggooien is zonde: zes manieren om deze wél te gebruiken
Volgens laatste cijfers uit 2018 verspillen we per persoon zo’n 40 kilo aan voedsel per jaar. Nergens voor nodig, als je weet hoe je het moet voorkomen. -
PREMIUM
In de overgang? Dit eet je beter wel en niet
Eet eens een banaan, als je klachten hebt tijdens de overgang. Of dadels. Desirée Marsman weet alles van voeding tijdens de menopauze en geeft negen tips. -
Gember is zeer geschikt voor thuisteelt
Als student had Ronald Giphart een huisgenoot die grootverbruiker was van gember. Hij teelde de wortelstok zelf, gewoon in zijn kamer.