Wakker Dier krijgt ‘kippenvel’ van besluit AH over scharrelkip
Wakker Dier reageert lyrisch op het besluit van Albert Heijn om over twee jaar uitsluitend nog scharrelkip met een Beter Leven-keurmerk te verkopen. “Fantastisch nieuws” noemt de dierenrechtenorganisatie het. “Daar kregen wij wel even kippenvel van”, luidt het in een reactie op Facebook.
Delen per e-mail
Wakker Dier heeft vaak felle kritiek geuit op de supermarktketen. In 2019 riep de organisatie Albert Heijn nog uit tot ‘Liegebeest’ van het jaar, vanwege de verkoop van vlees van kippen die volgens de verpakking “meer ruimte” hadden. “Terwijl Albert Heijn met zestien kippen op een vierkante meter de kippen juist de minste ruimte geeft - zonder daglicht”, aldus het persbericht van destijds.
Nu is de toon compleet tegenovergesteld. “We zijn onwaarschijnlijk blij met deze stap van Albert Heijn voor dierenwelzijn”, schrijft Wakker Dier. Volgens de organisatie verbetert hierdoor het leven van 35 miljoen kippen per jaar. Ze krijgen daglicht en kunnen naar buiten lopen. De medewerkers van de stichting krijgen “kippenvel om het toekomstbeeld van scharrelende kippen in het Nederlandse landschap”.
Vanaf 2023 is alle kip in de schappen van AH scharrelkip met minimaal één ster van het keurmerk. De kippen leven langer en groeien langzamer dan hun soortgenoten die als ‘plofkip’ bekendstaan. Ook is er meer aandacht voor hun gezondheid en welzijn.
AH heeft met 200 vaste leveranciers afgesproken dat ze ook duurzamer gaan produceren. Zo is het de bedoeling dat zij vanaf 2025 hun eigen stroom duurzaam opwekken met zon en wind. Verder verwacht de supermarktketen dat de uitstoot van fijnstof en ammoniak door de pluimveebedrijven op termijn met ongeveer de helft zal afnemen.
Krijg jij er ook kippenvel van?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat niet als censuur, maar omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
Koken & eten
Oudste ‘supermarkt’ van Moskou sluit de deuren: lege vitrines na 120 jaar geschiedenis
De winkel overleefde de laatste tsaar, alle Sovjet-leiders, Twee Wereldoorlogen en twee Russische presidenten. Maar morgen valt het doek voor Jelisejevski, de oudste en bekendste supermarkt van Moskou. -
Koken & eten
‘Kefir is super gezond’: feiten en fabels rondom populair melkdrankje
We geloven niet alles zomaar. Daarom onderzoeken we hier de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: wat is er te claimen over melkkefir? -
Wat Eten We Vandaag: Panzanella salade met zelfgemaakte vinaigrette
Deze typisch Italiaanse broodsalade vindt zijn oorsprong in het prachtige Toscane. Van origine een recept voor de arme bevolking, gemaakt van restjes oud brood en tomaat. Tegenwoordig een klassieke salade en nog lekkerder met een olijfolie van goede kwaliteit. -
PREMIUM
Sandra’s zelfbedachte kruidenpasta’s liggen nu bij de Jumbo: ‘Ik ben met de lepel in mijn hand geboren’
Je producten in de schappen van tientallen filialen van een enorme supermarktketen zien te krijgen: de Rotterdamse Sandra van Houwelingen–Ramadhin (58) kreeg het met haar drie zelfbedachte Surinaamse kruidenpasta’s voor elkaar. ,,Ik ben met de lepel in mijn hand geboren.’’
-
Wat Eten We Vandaag: Spinaziecurry met witte kaas en flatbread
Wist je dat het in India heel normaal is om met je handen te eten? Met dit recept kun je haast niet anders! Dip het flatbread in de heerlijke spinaziecurry en geniet van deze lekkere maaltijd. -
PREMIUM
Horecaondernemers durven niet te vroeg te juichen: ‘Ik houd er stiekem rekening mee dat het 1 mei wordt’
Horecaondernemers hopen vurig dat zij hun terrassen 21 april open kunnen gooien. Ook de gasten kunnen niet wachten: de reserveringen stromen inmiddels binnen. Toch willen de ondernemers niet te vroeg juichen. ,,Eerst zien en dan geloven”, klinkt het. -
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’
0 reacties