'Warm weer zorgt voor Nederlandse wijn van Zuidfranse kwaliteit'
Koken & etenHet warme weer van de afgelopen weken was heel goed voor de Nederlandse wijn: de druiven liggen in groei negen dagen voor op vorig jaar. De wijnboeren zijn daarom optimistisch over dit wijnjaar.
Te vroeg juichen is onverstandig. Dat weet Simon Crone, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten ook wel. Maar: het ziet er goed uit: door het warme en droge weer zijn de druivenplanten bij de circa 140 commerciële wijngaarden enorm gegroeid. Nederland telt volgens Crone tussen de 240 en 250 hectare wijngebied en dat levert jaarlijks tussen de 800.000 en 1,1 miljoen flessen wijn op. ,,In 2017 begon het goed, met een warm voorjaar, maar toen kregen we veel regen. Daardoor kampte heel Europa met een mindere oogst.''
Die goede start is er nu weer. ,,We hebben een vroege bloei gehad in mei en juni'', zegt Crone. ,,Die verliep goed, in een week was het klaar. Het was mooi weer en er was geen stress door te lage temperaturen of te veel regen. Als dat gebeurt, dan verloopt de bevruchting niet goed en krijg je minder druiven.''
We waren de afgelopen tijd veel tijd kwijt aan het snoeien en aanbinden van takken
Daarna ging het hard. ,,We hadden ontzettend veel werk: de takken groeiden hard, dus we waren de afgelopen tijd veel tijd kwijt aan het snoeien en aanbinden van takken.'' Nu is het zaak om voldoende te 'ontbladeren'. Collega Job Huisman, die samen met zijn vouw Neeltje wijnboerderij Heekerenbroek in het Achterhoekse Drempt runt, is daar nu druk mee bezig. Met de hand verwijdert hij bladeren van de wijnstruiken. ,,Een deel heb ik vanmorgen al met de ontbladermachine gedaan. Als er te veel blad aan de wijnstokken zit, krijgen de druiven niet genoeg zon’’, legt hij uit. En dat niet alleen, weet Crone. ,,De trossen moeten ook los hangen, zodat ze snel van de dauw af zijn 's ochtends. Je moet ook niet te veel blad weghalen, want anders verbranden de bessen.''
Zuid-Frankrijk
Als er een paar kapotgaan krijg je schimmel en dan kun je de hele tros weggooien.
Want zon is er in overvloed. Qua temperaturen lijkt het dit voorjaar wel of we in Zuid-Frankrijk leven. ,,Tot nu toe is het allemaal heel positief’’, zegt Sylvia Sonderen van wijngaard Schepershof in Groenlo. ,,Een warm voorjaar en dito begin van de zomer. Vaak heb je bij zo'n mooi voorjaar in april nog wel eens nachtvorst, maar die is dit jaar ook uitgebleven. Daardoor hebben de stokken goed kunnen uitlopen. Ook in de periode van de bloei was het weer perfect. Daardoor zitten er ontzettend veel druiven aan de wijnstokken. Eigenlijk te veel.’’
Uitdunnen
Voor Job Huisman komt er na het ontbladeren dan ook nog een klus: het uitdunnen van de struiken. Want té veel druiven is ook niet goed. ,,Kleine trossen en trossen die te laat op gang zijn gekomen, halen we weg. Zodat alleen de mooiste druiven rijpen’’, vertelt hij. ,,Onze opbrengst zal door het mooie weer dan ook niet zozeer hoger zijn dan andere jaren. Wel hebben we kans op kwalitatief heel goede druiven, omdat we kunnen selecteren. Maar voor een goede rijping van de druiven zijn de maanden augustus en september het belangrijkst. Als het dan ook warm en zonnig is, krijgen we echt een topjaar. Dan kunnen we echt heel mooie wijn maken. Maar als het in die periode drie weken regent, kan het allemaal nog misgaan. De druiven, die dan bijna rijp zijn, kunnen openbarsten doordat ze te veel vocht opnemen. Als er een paar kapotgaan krijg je schimmel, en dan kun je de hele tros weggooien.’’
Diepgeworteld
In het Rijk van Nijmegen, waar verschillende wijngaarden zijn, staan de ranken er ook mooi bij. De aanhoudende droogte leidt niet tot veel problemen, zegt Adam Dijkstra van het Nederlands Wijnbouwcentrum. ,,Wij hebben te maken met meerjarige gewassen die diepgeworteld zijn. Dan maakt het niet uit dat het in juni erg droog is.’’
Wordt Nederland door de opwarming van de aarde een wijnland bij uitstek? Job Huisman uit Drempt denkt van wel. ,,Ik heb gelezen dat het rond Bordeaux over vijftig jaar zo heet is dat er geen druiven meer verbouwd kunnen worden. Zuid-Limburg en de Achterhoek zijn dan perfect. Dat worden de nieuwe wijnstreken.’’
Niet te vroeg
Of het echt zo'n mooie oogst wordt, dat is afwachten. ,,Als de druiven veel zon hebben gehad en de verhouding tussen suiker en zuur goed is,'' zegt Crone. ,,Dan is het van belang dat je op het juiste moment oogst.'' Dus niet te vroeg, als ze nog niet zoet genoeg zijn, maar ook niet te laat, omdat druiven die veel water opnemen kunnen openbarsten als de schil door de zon dun is geworden. ,,Ik heb ook weleens gedacht: ik kan nu oogsten of nog een paar dagen wachten. Het begon te regenen en 80 procent van de oogst ging verloren. Dat is de kunst van de wijnmaker.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Wat Eten We Vandaag: Kokosyoghurtblokjes
Noten en dadels kun je gebruiken als een lekkere bodem voor taarten. Maak dit recept ook eens met een mix van andere noten. Rooster de noten eerst in een droge koekenpan, zo krijgen de noten nog meer smaak en dat proef je in het eindresultaat. -
Nederlanders eten te veel kikkerbillen: de kikker wordt bedreigd
De een vindt het een lekkernij, de ander gruwelt ervan. Kikkerbilletjes staan wereldwijd overal op de menukaart. Nederland is een van ’s werelds grootste afnemers. In tien jaar tijd importeerde Nederland 2,6 miljoen kilo aan kikkerbillen. Daarmee is het na Frankrijk en België de grootste afnemer in Europa. -
Wat Eten We Vandaag: Witte asperges uit de oven met uitgebakken pancetta, doperwten en krieltjes
De ultieme lentegroente: asperges, ook wel het witte goud genoemd. Te koop bij de supermarkt, groentewinkel, maar ook bij de boer. Dit gerecht is een variatie op asperges à la flamande, wat traditioneel wordt gegeten met ham. In dit recept wordt die ham vervangen door heerlijke krokante pancetta.
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Koken & eten
Josie (18) raakte binnen een jaar zestig kilo kwijt: 'Afvallen was mijn beste beslissing ooit'
Een Australische tiener heeft haar leven veranderd door maar liefst de helft van haar gewicht te verliezen in minder dan een jaar. Op 16-jarige leeftijd woog Josie Desgrand uit Brisbane maar liefst 112 kilo. -
VIDEO
Waarom je het onderste puntje van je ijshoorntje beter niet opeet
Eerst komt het roomijs, dan het ijs in combinatie met het hoorntje en uiteindelijk het allerlekkerste: het onderste puntje vol met chocola. Maar volgens chemicus Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) kun je dat deel van je ijsje maar beter niet opeten. Waarom dat zo is, vertelt hij in zijn college bij de Universiteit van Nederland.