Wat doet een sapkuur met je lichaam?
Koken & EtenWe geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: wat doet een sapkuur met je lichaam?
Een reset voor lichaam en geest: wie wil dat nou niet? Voor de gewillige lezer staat het internet vol met redenen om te detoxen met een sapkuur. Je zou er gezond mee afvallen en je lichaam ontgiften. Het resultaat: een sapdetox is, mede dankzij de aanprijzingen van influencers, al jaren een hype.
Dat hele detoxen is een achterhaald idee, zegt Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie aan Wageningen University. ,,Het is een eeuwenoud concept, gebaseerd op wat ook wel catharsis wordt genoemd. Je wil iets ‘fouts’ uit je lichaam halen. De duivel uitdrijven, bij wijze van spreken.”
Schadelijke stoffen buiten de deur houden
Veel fouts haalt zo’n sapkuur alleen niet uit je lijf. ,,Sterker nog”, zegt Witkamp, ,,dat doet je lichaam zélf al. Vanuit de evolutie hebben we diverse mechanismen meegekregen om schadelijke stoffen buiten de deur te houden, of zo snel mogelijk op te ruimen. Wat je lichaam niet gebruikt, raakt het vanzelf weer kwijt.”
Te lang alleen maar sap drinken kan daarom zelfs slecht zijn voor je lichaam. De voornaamste detox-organen van de mens zijn de lever en de nieren, en die moeten eigenlijk voortdurend licht worden gebruikt. ,,Het hangt af van wat precies in de sapjes zit, maar vaak worden die organen er minder door geprikkeld. Daardoor verliest bijvoorbeeld je lever het vermogen om vreemde stoffen – inclusief medicijnen – om te zetten. Ook loop je met een kuur van puur sap of thee vaak je eiwitten en een deel van je vitamines mis.”
Daarnaast heeft vloeibaar eten nóg een nadeel: het omzeilt verzadigingssignalen. Die seintjes worden normaal gesproken al doorgegeven op het moment dat je op je eten kauwt. ,,Bij een sapkuur heeft je lichaam pas door dat er iets aankomt als het al binnen is.” De honger ebt daardoor later weg. ,,Per saldo krijg je dan vaak méér binnen.”
Een korte sapkuur kan volgens Witkamp vaak geen kwaad, maar je lichaam heeft er weinig profijt van. ,,Sommige mensen vallen er wat van af, maar moeten vervolgens oppassen voor het jojo-effect. Na zo’n extreem dieet krijg je juist zin in eten. Dan vreet je het er zo weer aan en word je alleen maar dikker.”
Scheid jij ook graag zin van onzin? Beluister de podcast Koken&Weten met Tijn Elferink en Ellen den Hollander:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Dit is waarom je zuinig moet zijn met sojasaus
-
Wat Eten We Vandaag: Rabarbercake met ricotta en amandelschaafsel
Een luchtige en sponzige cake dankzij de toevoeging van ricotta. Deze cake is een frisse traktatie, perfect voor tijdens de lente- en zomermaanden. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta guacamole
Je kent het vast wel: guacamole. Een heerlijke dip van avocado, tomaat, rode ui, limoen en koriander uit het zonnige Mexico. Maar wat nou als je deze ingrediënten samenbrengt en verwerkt in een pasta? Het resultaat: een makkelijke, frisse en oh zo lekkere pasta. -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUMKoken & Eten
Expert haalt uit naar voedingsmiddelenindustrie: ‘De consument wordt belazerd’
De wetgeving is niet strak genoeg en er zijn niet genoeg toezichthouders om problemen tegen te gaan. Er gaat veel mis in de voedingsmiddelenindustrie, beweert voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer in zijn boek Leugens op mijn bord, dat volgende week verschijnt. De consument wordt belazerd, vindt hij.
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
-
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
Wat Eten We Vandaag: Traditionele moussaka
Moussaka is een traditionele Griekse ovenschotel op basis van aubergines, aardappel en gehakt in kruidige tomatensaus, afgetopt met bechamelsaus. Voor het ontstaan ervan gaan we terug naar het begin van de twintigste eeuw, toen een Griekse chef naar verluidt Franse invloeden introduceerde in de Griekse keuken, waaronder bechamelsaus.