Waterkefir zou weleens tot zomerhit kunnen uitgroeien
Koken & etenFermenteren is weer helemaal hip. Voor eten, maar zeker ook voor dranken. Tel daar de trend van alcoholvrije aperitieven bij op en waterkefir komt bovendrijven. Met waterkefir sla je twee vliegen in één klap: het gefermenteerde drankje wordt geprezen als een gezond en volwassen alternatief voor mierzoete frisdranken én het is handig voor als je de bob bent.
Waterkefir is iets anders dan het zuivelproduct kefir, dat tussen de yoghurt en de skyr in je plaatselijke supermarkt in het koelvak staat. Beide dranken zijn allebei darmvriendelijk, maar ze verschillen meer van elkaar dan de bijna gelijkluidende namen doen vermoeden.
,,Er zijn twee grote verschillen tussen waterkefir en melkkefir”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. ,,Zo is voor melkkefir – zoals de naam al doet vermoeden – melk het hoofdingrediënt. Voor waterkefir wordt, naast water, gebruikgemaakt van vruchten en suiker. Kefirkorrels zetten het fermentatieproces in gang. Die korrels bestaan uit gezonde bacteriën en gistcellen die samenleven. Waterkefirkorrels en melkkefirkorrels verschillen veel van elkaar. Je kunt daarom geen waterkefir maken met melkkefirkorrels of vice versa.”
Mexicaanse fauna in je glas
Waar je rekening mee moet houden, is dat de bacteriën en gisten slechts een deel van de suikers fermenteren. Even ‘light’ als water is het dus niet
De herkomst van beide gefermenteerde drankjes ligt op geografisch vlak dan ook ver uit elkaar: voor melkkefir is dat het Kaukasusgebergte, terwijl de roots van de waterkefirkorrels in Mexico liggen. Ze komen van nature voor in een specifieke cactus die daar groeit en worden ‘tibi’ genoemd. Andere exotisch klinkende synoniemen zijn Japanse zeekristallen of Californische bijen.
‘Kefir’ betekent dan weer ‘goed gevoel’ in het Turks. Dat klinkt goed. Maar is het ook gezond? ,,Zeker wel”, bevestigt de diëtiste. ,,Dankzij de melkzuurbacteriën zou waterkefir een goede invloed hebben op je darmwerking. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat de bacteriën en gisten slechts een deel van de suikers fermenteren. Even ‘light’ als water is het dus niet. Toch blijft het een leuke, frisse dorstlesser die weinig calorieën aanlevert. Als je tenminste trouw het recept volgt, en je drankje niet overdadig zoet maakt. Wie de friszure smaak té vindt, kan verse kruiden of fruit toevoegen als alternatieve smaakmakers. Een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is er niet: maar ook voor kefir geldt: overdrijven is nooit goed.”
Het moet een beetje zuur ruiken
Voor Felicity Evans, die een aantal boeken over fermenteren heeft gepubliceerd, is waterkefir haar ‘elixer’. In haar boek Zelf dranken fermenteren dat net is verschenen in het Nederlands schrijft ze zelfs dat haar gezondheid afhankelijk is van deze drank in haar leven. Het was de drank die haar voor het eerst in aanraking bracht met fermenteren. Ze vind het transformeren van de vloeistof - dat zich uit in bubbelen en bruisen - nog steeds spannend. De tips die Evan geeft om te herkennen of je drank klaar is:
Hoe weet je wanneer je waterkefir klaar is om te bottelen?
- ruik: De waterkefir moet een beetje zuur ruiken. Je zult een verandering van zoet suikerwater naar zuur en een beetje scherp opmerken. Je moet duidelijk een brouw- of gistachtige geur kunnen ruiken.
- kijk: De actieve fermentatie is te zien. Er moeten veel bubbels te zien zijn, die enthousiast naar boven komen. Het is prachtig om te zien.
- luister: Er moet een krachtig borrelend, bruisend geluid te horen zijn terwijl de waterkefir fermenteert.
- proef: De smaak zal veranderen van zoet suikerwater naar pittig, een beetje scherp en een beetje zuur. Je moet ook wat bubbels op je tong voelen sprankelen.
Zelf fermenteren?
• Bij deze winkel vind je naast het nodige materiaal ook heel wat handige fermenteertips en -tricks.
Bas Robben is dol op fermenteren. Hij vertelt over zijn favoriete boek Over rot:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Is het echt nodig om 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag?
Minstens 1,5 of zelfs 2 liter water per dag drinken, die aanbevelingen hoor je geregeld. Maar waarop is dat idee gebaseerd en hebben we écht minimaal 2 liter water per dag nodig om voldoende gehydrateerd te blijven? Wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Koken & Weten
Dit gerecht zou weleens het geheim van hoge leeftijd Japanners kunnen zijn
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: Is gefermenteerde voeding echt zo gezond? Deel 2: alkalische fermentatie. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Koken & Weten
Zelf yoghurt maken kan in één nachtje: fermenteren maakt je eten lekkerder én gezonder
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is gefermenteerde voeding echt zo gezond? Deel 1: melkzuurfermentatie.
-
1
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUMKoken & Eten
Is opeten de oplossing voor de kreeftenplaag? 'Vissers gooiden tot wel 50 kilo per week terug'
De Amerikaanse rivierkreeft vormt een ware plaag in onze Nederlandse sloten. Maar als het aan twee ondernemers uit Moordrecht ligt, wordt deze kreeft een lekkernij op ons bord. Het jonge bedrijf maakt de schadelijke beestjes klaar voor consumptie. -
Wat Eten We Vandaag: Tortilla’s met gamba’s en gerookte zalm
Fan van vis en schaaldieren? Probeer dan deze tortilla met gamba’s én gerookte zalm. Wij grillen de gamba’s en maïs waardoor de tortilla’s een lichtrokerige smaak krijgen. Geef een pittige twist aan de tortilla’s door ze te bestrooien met chilivlokken of door een rood pepertje toe te voegen.