Waterkefir zou weleens tot zomerhit kunnen uitgroeien
Koken & etenFermenteren is weer helemaal hip. Voor eten, maar zeker ook voor dranken. Tel daar de trend van alcoholvrije aperitieven bij op en waterkefir komt bovendrijven. Met waterkefir sla je twee vliegen in één klap: het gefermenteerde drankje wordt geprezen als een gezond en volwassen alternatief voor mierzoete frisdranken én het is handig voor als je de bob bent.
Fleur De Backer en Ellen den HollanderLaatste update:21-05-21, 08:30
Waterkefir is iets anders dan het zuivelproduct kefir, dat tussen de yoghurt en de skyr in je plaatselijke supermarkt in het koelvak staat. Beide dranken zijn allebei darmvriendelijk, maar ze verschillen meer van elkaar dan de bijna gelijkluidende namen doen vermoeden.
,,Er zijn twee grote verschillen tussen waterkefir en melkkefir”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. ,,Zo is voor melkkefir – zoals de naam al doet vermoeden – melk het hoofdingrediënt. Voor waterkefir wordt, naast water, gebruikgemaakt van vruchten en suiker. Kefirkorrels zetten het fermentatieproces in gang. Die korrels bestaan uit gezonde bacteriën en gistcellen die samenleven. Waterkefirkorrels en melkkefirkorrels verschillen veel van elkaar. Je kunt daarom geen waterkefir maken met melkkefirkorrels of vice versa.”
Waar je rekening mee moet houden, is dat de bacteriën en gisten slechts een deel van de suikers fermenteren. Even ‘light’ als water is het dus niet
Sanne Mouha, Klinisch diëtiste
De herkomst van beide gefermenteerde drankjes ligt op geografisch vlak dan ook ver uit elkaar: voor melkkefir is dat het Kaukasusgebergte, terwijl de roots van de waterkefirkorrels in Mexico liggen. Ze komen van nature voor in een specifieke cactus die daar groeit en worden ‘tibi’ genoemd. Andere exotisch klinkende synoniemen zijn Japanse zeekristallen of Californische bijen.
‘Kefir’ betekent dan weer ‘goed gevoel’ in het Turks. Dat klinkt goed. Maar is het ook gezond? ,,Zeker wel”, bevestigt de diëtiste. ,,Dankzij de melkzuurbacteriën zou waterkefir een goede invloed hebben op je darmwerking. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat de bacteriën en gisten slechts een deel van de suikers fermenteren. Even ‘light’ als water is het dus niet. Toch blijft het een leuke, frisse dorstlesser die weinig calorieën aanlevert. Als je tenminste trouw het recept volgt, en je drankje niet overdadig zoet maakt. Wie de friszure smaak té vindt, kan verse kruiden of fruit toevoegen als alternatieve smaakmakers. Een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is er niet: maar ook voor kefir geldt: overdrijven is nooit goed.”
Voor Felicity Evans, die een aantal boeken over fermenteren heeft gepubliceerd, is waterkefir haar ‘elixer’. In haar boek Zelf dranken fermenteren dat net is verschenen in het Nederlands schrijft ze zelfs dat haar gezondheid afhankelijk is van deze drank in haar leven. Het was de drank die haar voor het eerst in aanraking bracht met fermenteren. Ze vind het transformeren van de vloeistof - dat zich uit in bubbelen en bruisen - nog steeds spannend. De tips die Evan geeft om te herkennen of je drank klaar is:
Hoe weet je wanneer je waterkefir klaar is om te bottelen? - ruik: De waterkefir moet een beetje zuur ruiken. Je zult een verandering van zoet suikerwater naar zuur en een beetje scherp opmerken. Je moet duidelijk een brouw- of gistachtige geur kunnen ruiken.
- kijk: De actieve fermentatie is te zien. Er moeten veel bubbels te zien zijn, die enthousiast naar boven komen. Het is prachtig om te zien.
- luister: Er moet een krachtig borrelend, bruisend geluid te horen zijn terwijl de waterkefir fermenteert.
- proef: De smaak zal veranderen van zoet suikerwater naar pittig, een beetje scherp en een beetje zuur. Je moet ook wat bubbels op je tong voelen sprankelen.
Zelf fermenteren?
• Bij deze winkel vind je naast het nodige materiaal ook heel wat handige fermenteertips en -tricks.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Bas Robben is dol op fermenteren. Hij vertelt over zijn favoriete boek Over rot:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.