We willen minder vlees eten: dat ziektes van dier op mens overspringen, hangt velen de keel uit
Koken & etenZeven op de tien Nederlanders vindt dat we minder vlees moeten eten. Vooral het voorkomen van het overspringen van ziektes van dier op mens is een belangrijke reden waarom mensen zouden moeten minderen met de vleesconsumptie.
Delen per e-mail
Van de mensen die vinden dat we minder vlees moeten eten, noemt 80 procent het tegengaan van nieuwe ziektes die van dier op mens overspringen als belangrijk argument, meldt ProVeg op basis van een enquête onder 8575 Nederlanders.
,,Ik vind het fascinerend", zegt woordvoerder Pablo Moleman van ProVeg, een non-profitorganisatie die wereldwijd dierlijke producten wil vervangen door plantaardige en cellulaire alternatieven. ,,Ik had niet gedacht dat deze reden zo hoog zou scoren, omdat het voor veel mensen een relatief nieuw argument zal zijn.”
Een van de bekendste voedselschandalen waarbij een ziekte van dier op mens overging, is de gekkekoeienziekte. De ziekte van Creutzfeldt-Jakob hield Europa halverwege de jaren negentig in zijn greep. In Nederland speelde in 2017 ook de fipronil-affaire. Kippeneieren bevatten toen een schadelijke insecticide.
Smerige markt
Hoe het nieuwe coronavirus is ontstaan, is nog steeds onduidelijk. Een dierenmarkt in Wuhan lijkt de bron, maar onderzoek daarnaar werd tot voor kort door China tegengehouden. Het onderzoek is politiek zeer gevoelig, maar ging halverwege deze maand toch van start. Een groep internationale onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet nu onderzoek naar de mogelijke oorsprong van het coronavirus dat leidde tot de pandemie. Ook de Nederlandse viroloog Marion Koopmans maakt deel uit van dat team.
We zagen in het onderzoek dat het aantal zelfbenoemde flexitariërs in de periode 2019-2020 wel is gegroeid
De kans op ziektes was voor veel ondervraagden een nog belangrijkere reden om minder vlees te eten dan klimaatverandering. Moleman ziet wel dat het enthousiasme om daadwerkelijk minder vlees te gaan eten nog klein is. ,,Zo'n een op de tien ondervraagden geeft aan dat ze vanwege het coronavirus overwegen om minder vlees te eten", aldus de ProVeg-woordvoerder. ,,Dat is natuurlijk een stuk minder dan de 80 procent die zegt het een belangrijk argument te vinden, maar de vraag is dan ook heel specifiek gesteld."
Hoe het werkt bij vlees minderen is gissen. ,,Ik vermoed dat het voor een grote groep vooral een aanvullend argument is. Dat veel mensen al probeerden minder vlees te eten om andere redenen. We zagen in het onderzoek dat het aantal zelfbenoemde flexitariërs in de periode 2019-2020 wel groeide met bijna 8 procent, en dat ging af van het aantal vleeseters. Het aantal vegetariërs en veganisten is vrijwel constant gebleven.”
De wil lijkt er bij veel mensen wel te zijn. Aan de Nationale Week Zonder Vlees deden vorig jaar 2,4 miljoen mensen mee.
Challenge
Nederland telt op dit moment ongeveer 1,5 procent veganisten (die alleen plantaardig eten), zo'n 5,5 procent vegetariërs (die wel zuivel en eieren eten), 46 procent flexitariërs (die af en toe vlees eten) en 47 procent vleeseters.
Challenges om plantaardig eten te promoten zijn er volop: aan de Veggie Challenge doen dit jaar 50.000 mensen mee. De vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees is dit jaar van van 8 tot en met 14 maart.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Bye bye Trump, hello Coca-Cola: Antwerps café heft na 4 jaar boycot Amerikaanse producten op
The Washington Post, Newsweek, Daily Pakistan, CNN Indonesia en Het Laatste Nieuws. Het was wereldnieuws vier jaar geleden toen het Antwerpse café ’t Zeezicht alle Amerikaanse producten in de ban deed bij de aanstelling van president Trump. Nu Biden de eed heeft afgelegd zijn Coca-Cola, Lays en Tabasco weer welkom in de kroeg. -
Koken & eten
Het regenboogdieet: hoe meer kleur op je bord, hoe beter?
We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: het regenboogdieet. -
Wat Eten We Vandaag: Sinaasappel-rijstevlaaitjes
Deze superleuke sinaasappel-rijstevlaaitjes zijn een heerlijke, frisse variatie op de traditionele rijstevlaai. De rijstevlaaitjes hebben een lekkere, krokante bodem doordat deze is gemaakt van croissantdeeg. Top de vlaaitjes af met slagroom en genieten maar. -
Koken & eten
Janny van der Heijden proeft echt Chinees eten en dit vindt ze van een gefermenteerd ei met sterke smaak
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. De culinaire alleskunner gaat in het nieuwe programma De Smaak van Nederland op zoek naar onze eeuwenoude eetcultuur. In aflevering 2 duikt zij in de Chinees-Indische keuken. -
Koken & eten
Met deze betaalbare koffie gaat Blokker de concurrentie aan met andere cupjes: 'Dan maar minder marge’
Het begon vorig jaar met een eigen koffiecupmachine. Nu gaat huishoudketen Blokker een stap verder. Vandaag lanceert de winkelketen vier smaken koffie onder de eigen naam. Het is voor het eerst dat Blokker eigen voeding gaat verkopen. Blokker-ceo Jeanine Holscher noemt het een volstrekt logische stap.
-
Koken & eten
Eigenaar van Chinees restaurant is pijnlijk eerlijk over zijn gerechten: ‘Ik ben niet zo'n fan van onze versie’
Chinees restaurant ‘Aunt Dai’ in de Canadese stad Montreal is ineens heel populair door social media. De eigenaar is op de menukaart extreem eerlijk over de gerechten die erop staan. Sinds een klant foto's van de menukaart postte op Twitter komen er meer klanten op het restaurant af. -
BinnensteBuiten: de makers vieren duizendste uitzending met een feestelijk ananasdrankje
Huis, tuin, kook- en natuurtips: ze komen elke werkdag voorbij in het KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten. Vanavond is de duizendste aflevering te zien. Een lekker kijkmoment net na etenstijd, vinden de fans. -
Koken & eten
Goedkopere groente en fruit stapje dichterbij: al 40.000 handtekeningen voor lager btw-tarief
De petitie van supermarktketen Dirk van den Broek om de btw op groente en fruit te verlagen van 9 naar 6 procent kent in een week tijd al 40.000 ondertekenaars. Algemeen directeur Marcel Huizing van Dirk zal na de Tweede Kamerverkiezingen de petitie in Den Haag overhandigen. Bovendien, zegt de topman, lijken veel politieke partijen betaalbare voeding belangrijk te vinden.