Wetenschappers ontdekken waarom chocola zo’n onweerstaanbaar gevoel geeft in je mond
Het onweerstaanbare gevoel van smeltende chocolade in de mond komt volgens onderzoekers door de manier waarop het de tong smeert. Met die wetenschap kunnen vetarme producten worden ontwikkeld die een heel romig gevoel nabootsen, zoals ijs en kaas.
De studie onderzocht het fysieke proces waarbij een stevig blokje chocolade verandert in een gladde emulsie. De onderzoekers ontdekten dat chocolade een vetlaagje afgeeft dat de tong omhult en een zacht gevoel geeft terwijl het in de mond is.
Siavash Soltanahmadi, de hoofdonderzoeker van de studie aan de Universiteit van Leeds, stelt dat de bevindingen kunnen worden gebruikt om ‘gezondere’ chocola te maken. ,,Wij geloven dat er een volgende generatie chocolade kan worden ontwikkeld die het gevoel en de sensatie van vetrijke chocolade biedt en toch een gezondere keuze is”, zegt ze in The Guardian. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ACS Applied Materials & Interfaces.
3D-tong
Soltanahmadi en collega’s gingen op zoek naar de sensatie van de textuur met behulp van een luxe merk donkere chocolade en een kunstmatige tong. Het apparaat heeft een 3D-geprinte tongachtige textuur, wordt op 37 graden Celsius gehouden - net zo warm als het menselijk lichaam - en kan bewegen als een echte tong.
Ze ontdekten dat de tong wordt bedekt met een vetlaag, die afhangt van het vetgehalte van de chocolade, kort nadat de chocolade in de mond wordt gestopt. Daarna komen vaste cacaodeeltjes vrij die belangrijk zijn voor de tactiele sensatie, zagen de onderzoekers. ,,We laten zien dat de vetlaag op de buitenste laag van de chocolade moet zitten. Dat is het belangrijkst, gevolgd door een effectieve coating van de cacaodeeltjes door vet. Die helpt om chocolade zo goed te laten voelen.”
Gezonder alternatief
Dat houdt in dat het vet dat dieper in de chocolade zit, slechts een beperkte rol speelt bij het bijdragen aan de prettige sensatie. Daarom kan het worden verminderd zónder invloed te hebben op hoe de chocolade in de mond aanvoelt. De onderzoekers suggereren dat een magere chocoreep die is omhuld met vetrijke chocolade, goed zou kunnen werken als een gezonder alternatief.
Soltanahmadi zegt dat het creëren van gezondere chocolade een uitdaging was voor de voedingsindustrie, omdat vetarme versies niet altijd even smakelijk zijn. ,,Ons onderzoek helpt fabrikanten om op intelligente wijze pure chocolade te ontwikkelen om het algehele vetgehalte te verminderen”, zegt ze. De onderzoekers denken dat vergelijkbare technieken zouden kunnen worden toegepast om gezondere versies van andere voedingsmiddelen te creëren die in de mond van een vaste stof in een vloeistof veranderen, zoals ijs of kaas.
Als je zwanger bent, is het goed om chocolade te eten. Elke dag een beetje, is het advies. Lees hier bij Ouders van Nu hoe het precies zit met zwangerschap en chocolade.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Beste chef-kok ter wereld’ Guy Savoy verliest zijn derde Michelinster
De Franse topchef Guy Savoy, al zes jaar op rij de beste chef-kok ter wereld, verliest dit jaar een Michelinster. Zijn restaurant valt terug van drie naar twee sterren, zo heeft de Michelingids bekendgemaakt. -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
PREMIUM
‘Mijn oma maakt de lekkerste...’: Hollandse prak weer populair
Wie gehaktballen, aardappelpuree of stamppot zegt, denkt meteen terug aan grootmoeders keuken. Oma’s maken immers de lekkerste Hollandse kost. En recepten van die ouderwetse prakkies zijn weer enorm populair. -
Wat Eten We Vandaag: Spitskoolstamp met gekarameliseerde ananas
De combinatie spitskool, kerrie en ananas klinkt misschien gek, maar is verrassend lekker. Spitskool kun je op verschillende manieren bereiden. Wij kiezen voor wokken, want dan blijft veel van de smaak behouden.
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
PREMIUM
Een luxe interieur maar geen kok: nieuw Marokkaans restaurant in Eindhoven na ruim een jaar nog niet open
EINDHOVEN – Een luxueus verbouwd Marokkaans restaurant in Eindhoven zoekt al meer dan een jaar een chef-kok. Bab Mansour, zoals de nieuwe eettent in de Kruisstraat heet, is daarom nog altijd niet geopend. Voor uitbater Mohamed Azarfane dringt de tijd: ,,Waar ben ik aan begonnen?”Eindhoven -
Wat Eten We Vandaag: Bloemkool-kerriesoep met kokosmelk
Bloemkoolsoep maar dan net even anders door de toevoeging van kerrie, geroosterde bloemkool en kokosmelk. Serveer de soep als voorgerecht of nuttig deze als opkikkertje tijdens de lunch.