Wijnschrijver: ‘Comazuipen is oliedom, maar met een glas wijn af en toe is niets mis’
Koken & EtenJournalist en schrijver Sander de Vaan schudt het ene na het andere wijnboek uit zijn mouw. Na boeken over Spanje waar hij al jarenlang woont, Duitsland en zijn eigen scheurkalender is er nu Wijnzinnig Lekker. Een bundel vol tips, feiten en weetjes over wijn.
Om meteen maar de knuppel in het hoenderhok te gooien: is wijn drinken nog wel van deze tijd?
,,Men drinkt al 8000 jaar wijn. Comazuipen is oliedom, maar er is niks mis met zo nu en dan een glas wijn (bij de maaltijd). Het leven is gevaarlijk, óók als je supergezond leeft. Een slaperige piloot, appende automobilist of omgewaaide boom – het kan zo gebeurd zijn. Iemand zei ooit: ‘Het gaat niet om het aantal jaren in je leven, maar om het leven in die jaren’. Wijn en wijnverhalen kunnen je leven nog mooier maken.”
Walsen, slurpen, snuffelen. Hoe zit het met de elitaire maniertjes bij wijn drinken?
,,Hoed je voor wijnwauwelaars! Wijn is een drank, niet meer en niet minder. Maar het kan wél nuttig zijn om de wijn te laten walsen in je glas en er eerst eens aan te ruiken voordat je een slok neemt. Neem vooral de tijd voor wijn.”
Waarom zijn sommige wijnlabels zo complex voor niet-wijnkenners?
,,Soms wordt er echt geblaat op een etiket, maar als je je op de essentie richt - dus op de wijnstreek, de druiven, het alcoholpercentage - dan kom je een heel eind. Overigens wil het oog ook wat. Een Spaanse wijn belandde ooit op het Oscar-gala omdat de cateraar gecharmeerd was van de bont beschilderde man op het label.”
Hun succes of falen hangt grotendeels af van de grillen van de natuur en daarom zijn ze vaak zo heerlijk bescheiden
Als jij een druif was, welke was je dan?
,,Pinot noir: die heeft de nodige aandacht en liefde nodig en moet zich prettig voelen in zijn omgeving. Maar zit dat goed, dan geeft hij graag door wat hij in een wijnjaar heeft meegemaakt en in de grond is tegengekomen.”
Welke wijnmaker inspireert jou het meest?
,,Vrijwel alle wijnmakers. Hun succes of falen hangt grotendeels af van de grillen van de natuur en daarom zijn ze vaak zo heerlijk bescheiden. Een paar bijzondere namen? Dr. Loosen (Riesling!), Mariano García (ex-wijnmaker van het Spaanse Vega Sicilia) en Andrea Barzagli, een ex-topvoetballer die nu wijn maakt op Sicilië.”
Verrassend. In het boek schrijf je ook dat een Nobelprijswinnaar en ex-pornoster iets met elkaar gemeen hebben. Wat is dat?
,,Alles én niets. Brian Schmidt won die prijs omdat hij ons heelal met al die sterren wist te analyseren. Natalie Oliveros was zelf een ster, maar dan in de pornowereld. Beiden raakten in de ban van wijn en staan nu in de wijngaard. Hij in Australië, zij in Toscane.”
Wat is het gekste feitje uit je boek?
,,Ik blijf de wisselwerking tussen druif en bodem krankzinnig mooi vinden. Hoe kan het dat een witte Chablis naar schelpdieren geurt, terwijl de zee 400 kilometer verderop ligt? Doordat de regio miljoenen jaren geleden aan een binnenzee lag, zit er nu een dikke laag met fossiele oesters in de grond. En druiven halen ook dat verre verleden naar boven.”
Tot slot: wat is jouw meest bizarre wijnervaring?
,,In een restaurant bestelde iemand twee tafels verderop een peperdure rode wijn. Vervolgens liet hij de ober twee ijsklontjes in zijn glas deponeren. Alsof je witte truffel boven een frietje mayo raspt – het kan, maar toch...”
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nico en Michael kweken vissen in mini-zee in een loods: helft is om te eten, andere helft gaat in echte zee
De aanloop kende wat vertraging, maar binnenkort moeten dan toch de eerste tarbotjes rondzwemmen in zeevissenkwekerij Blue Linked in Zuid-Holland. In het afgelopen jaar werkten Michael Laterveer en Nico Leeuwenstein gestaag verder aan hun project en de eerste bassins worden nu gevuld. -
PREMIUMKoken & Eten
Huur een foodtruck of een oesterman: zo krijgt bij je feest thuis een festivalgevoel
Van oesterman tot cocktailshaker: zeven ideëen om flink uit te pakken voor een zomers buitenfeest. Laat een foodtruck voorrijden of huur een dj: zo zorg je ervoor dat jouw party een knalfeest wordt – en dat kan ook zonder lawaai. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Door oorlog geen kaviaar meer bij Albert Heijn: ‘Gênant om te vragen hoe het met de handel zit’
Geen kaviaar meer te koop bij Albert Heijn? Door de oorlog kan de Rotterdamse ondernemer John Simoskie die de supermarkten bevoorraadt met de delicatesse, geen producten meer leveren. Zijn kaviaar wordt gemaakt in Rusland én Oekraïne. ,,Het is gênant om aan zakenpartners te vragen hoe het nou met de handel zit, als mensen doodgaan.” -
Foodtrucks steeds populairder, aantal in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld, meldt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2017 waren in Nederland bijna 1200 foodtrucks geregistreerd, nu zijn dat er bijna 2500, zo blijkt uit cijfers van het KVK Handelsregister. Het gaat om een toename van 110 procent.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Koken & Eten
Graan is straks schaars en duur: dit zijn drie alternatieven voor je deeg
De broodprijzen gaan waarschijnlijk flink stijgen door de oorlog in Oekraïne. Dit land en Rusland zijn twee van de 'graanschuren’ van de wereld. Welke alternatieven zijn er voor graan? Twee experts geven suggesties voor broodvervangers.