Volledig scherm
© Shutterstock

Willie Wortels vinden koffie uit zonder koffiebonen

Het klinkt een beetje raar: koffie die naar koffie smaakt, eruit ziet als koffie maar die niet van koffiebonen is gemaakt. De makers van de moleculaire koffie proberen via crowdfunding geld bij elkaar te krijgen om hun koffie op de markt te brengen.

Andy Kleitsch en Jarret Stopforth zijn beiden voedselwetenschapper, biochemicus en ondernemer. Samen hebben zij een koffie ‘uitgevonden’ die niet van koffiebonen is gemaakt, maar die wel zo smaakt en die bij een test zelfs een groot koffiemerk versloeg. Het Amerikaanse duo wil ruim 8.000 euro bij elkaar krijgen om Atomo op de markt te brengen.

In een video leggen ze op Kickstarter uit waarom ze de nieuwe koffie hebben gemaakt. Veel mensen vinden het bittere in koffie niet lekker en maskeren die smaak met suiker en melk. Dat bittere zit daarom niet in hun koffie. Ook belasten koffieplantages de natuur en de vraag naar koffie neemt alleen maar toe. 

Om hun verhaal kracht bij te zetten, laten de mannen uit Seattle zien dat het leeuwendeel van studenten op een campus hun koffie verkiezen boven die van Starbucks. 

Absurd

Kan het? En wat zit er in deze drank? Dát vertellen de ondernemers niet. Barista James Hoffmann, die World Champion Barista is, vindt het initiatief intrigerend. Hij schaart de vinding onder de categorie ‘absurd’. Hoffmann vermoedt dat het gaat om het aloude chicorei (dat in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt als vervanging voor koffie omdat het echte spul niet te krijgen was) waaraan cafeïne en smaakstoffen aan zijn toegevoegd. 

Het plan van de makers van Atomo is om eerst een zacht smakende koffie te produceren. Daarna willen Kleitsch en Stopforth ook andere smaken gaan aanbieden zoals Colombiaanse, Keniaanse en Ethiopische. Wellicht komt er ook nog een cafeïnevrije versie. 

Het project, hoe wonderlijk het ook klinkt, is nog maar een paar dagen geleden geïntroduceerd en heeft al bijna het volledige bedrag binnengehaald. Over 25 dagen sluit de fundingsactie.

Hoe maak je perfecte cappuccino met reguliere koffie? Dat zie je hier: