Winkel waar je maar één lekkernij kunt kopen blijkt gat in de markt
Koken & etenWaar winkels meestal een groot aanbod hebben, verschijnen er in steden de laatste tijd steeds meer zaken die gefocust zijn op één product. In Den Haag heb je de stroopwafels van Van Schaik en de Pindakaaswinkel. Binnenkort komt er nog een bij: De Peppernuts. Een nieuwe trend?
De Haagse binnenstad barst van de winkels die zich richten op een bepaalde categorie spullen. Maar dan gaat het vaak om kleding of schoenen. Het lijkt er nu op dat er steeds meer zaken komen die een hele winkel inrichten voor specifieke etenswaren. Zo opende afgelopen december bijvoorbeeld de Pindakaaswinkel in het centrum.
Het traditionele beleg dat in bijna alle supermarkten wel te vinden is, heeft nu dus een eigen winkel. En dat loopt behoorlijk goed, vertelt mede-eigenaar Chiel Spruitenburg (28). Het bedrijf begon hij met zijn compagnons vanwege hun enorme voorliefde voor, inderdaad, pindakaas. ,,En dan met name voor het combineren ervan met andere dingen. Denk aan sambal, hagelslag en zelfs komkommer. Dat was niet in een pot te krijgen.”
Hetzelfde is zo met sekswinkels. Er zijn genoeg alternatieven
De keuze was eigenlijk: crunchy of niet crunchy. ,,Het idee was simpel. We doen die variaties in een pot en dan is er vast wel een bij die heel lekker is.” Dat bleken er uiteindelijk meer te zijn. ,,Zo ontstonden al snel tien smaken.” De Amsterdamse woning van de mede-eigenaar mocht ook gebruikt worden als winkel. De Pindakaaswinkel was geboren.
Dat was vijf jaar geleden. Sinds kort heeft Den Haag er ook eentje in de binnenstad. ,,Die stad stond al best lang op ons lijstje. Maar je moet een geschikt pand vinden. Nu lukte dat. Ik denk dat Den Haag wel echt passend is, het voldoet aan alles. En het is een grote stad, dat is voor ons ook heel belangrijk. Dat er toeristen langskomen, er veel mensen zijn.”
Trend
Dat zijn inderdaad de ingrediënten die nodig zijn om zo’n specifieke winkel te laten slagen, zegt retailmanager Cor Molenaar. Ook hij ziet de trend van de speciaalzaken. ,,Daar is behoefte aan. Aan de ene kant zijn het winkels om jezelf of anderen mee te verwennen. Zoals chocolateriewinkels waar er steeds meer van komen. Aan de andere kant is het aantrekkelijk voor toeristen. Denk aan de winkel waar alleen stroopwafels worden verkocht. De hele wereld kijkt naar die lekkernij. Dat is typisch een toeristenwinkel.”
Hoe komt het dat deze trend nu gaande is, terwijl andere speciaalzaken verdwijnen, zoals videotheken. Dat ligt aan de behoeftes van mensen, legt Molenaar uit. ,,Wat we zien gebeuren is dat producten die makkelijk op internet te verkrijgen zijn, moeilijker worden verkocht in winkels, zoals schoenen en kleren. Zodra een fysieke aanwezigheid belangrijk is, vaak bij speciaalzaken, hebben die een voorsprong.” En dat is met alles zo, aldus de retaildeskundige. Zoals die videotheken die niet meer te vinden zijn, nadat Netflix aan populariteit won. ,,Hetzelfde is zo met sekswinkels. Er zijn genoeg alternatieven. De behoefte is er niet meer. Dan verdwijnt het.”
Oosterse kruiden
Voor versgebakken stroopwafels en aparte pindakaas ben je nu in ieder geval in de Haagse binnenstad aan het juiste adres. Het aantal smaken van het beleg neemt door de populariteit nu ook toe. ,,In principe hebben we tien vaste en elf wisselende smaken. Die laatste zijn seizoensgebonden. Dat deden we vroeger minder, toen hadden we er drie per jaar.” Wat klanten kunnen krijgen in de zomer? ,,Oosterse kruiden.”
Die diversiteit is belangrijk en nodig, aldus Molenaar. ,,Je moet niet willen concurreren met een supermarkt, maar onderscheidend zijn. Dan heb je ook een goed cadeauproduct. Met wie weet ook nog een mooi verhaal erachter.”
Meer tips en inspiratie nodig over eten en drinken? Bekijk hieronder de video's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Geen frisdrank maar water met een geurtje: dit zijn de voor- en nadelen
Water drinken is hip. Daarom verschijnen er steeds meer smaakmakers om het glaasje leidingwater op te fleuren. -
PREMIUM
Een pizza uit een automaat, smaakt dat een beetje? ‘Te zacht, te zout en te duur’
EINDHOVEN - Het is midden in de nacht en je hebt zin in een warme pizza? Een nieuwe automaat aan de Aalsterweg in Eindhoven biedt uitkomst. Bij de Resto’Clock pizzakiosk kun je kiezen uit vier smaken. Maar is het een beetje te eten?Eindhoven -
Wat Eten We Vandaag: Vegan appeltaart
Appeltaart, maar dan vegan. In dit recept gebruiken we plantaardige margarine en sojamelk, en dat doet niets af aan de smaak. -
Wat Eten We Vandaag: Tiramisu light
Tiramisu is het favoriete toetje van velen en met reden. Wij maken deze lichtere variant met slechts vier ingrediënten: eierkoeken, espresso, magere kwark en cacao. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
-
Wat Eten We Vandaag: Bruine bonensoep
Zelf bruine bonensoep maken? Wij hebben gekozen voor de snelle variant met bonen uit blik. Je kunt ook gedroogde bonen gebruiken, deze moeten wel eerst weken en koken. -
-
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’