Zelf bepalen hoe duur je eten is en waar het vandaan komt, dat is het idee achter Onze Markt
VIDEOBaas worden over je eigen voedsel. Dat is het idee achter de consumentenbeweging die vier jaar geleden in Frankrijk begon met het verkopen van melk onder het eigen label C’est qui le patron, oftewel ‘Wie is de baas’. Inmiddels verkopen bijna alle Franse supermarkten dertig C’est qui le patron-producten zoals groenten, zuivel en bier. Onder de naam ‘Onze Markt’ begint de beweging nu ook in Nederland.
Delen per e-mail
Simon Schilt, samen met Minne Baukema en uw zus Hester Schilt bent u initiatiefnemer van Onze Markt. Hoe werkt het?
,,Als consument heb je in Nederland geen invloed op de prijs en de herkomst van voedsel dat je in de supermarkt koopt. Dat kan wel via Onze Markt. Het is een nieuw coöperatief merk waarbij de leden democratisch beslissen over hoe de producten worden gemaakt, waar het product vandaan komt, hoe het verpakt wordt en welke eerlijke prijs daarbij hoort. Het begint met het bouwen van een online gemeenschap van mensen die met z'n allen kunnen beslissen welk product ze graag willen kopen en aan welke eisen het moet voldoen. Dat wordt bepaald door het invullen van online vragenlijsten. Dat is een democratisch proces, want de meeste stemmen gelden. Vervolgens gaan we met het eisenpakket richting boeren en verwerkers om te kijken of we zaken kunnen doen. Als dat lukt is de laatste stap de gang naar de supermarkt, want uiteindelijk is het de bedoeling dat onze uien, aardappelen of pakken zuivel in het schap van heel veel supermarkten komen te liggen.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Goeievraag.nl Met deze tip van de pro zet jij je lepel volgende keer ook rechtop in je erwtensoep
Erwtensoep wordt in de winter doorgaans zo dik gegeten dat het meer op pap lijkt dan op soep. Maar hoe zorg je er nu voor dat je erwtensoep een dikke structuur krijgt? Uit de zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich dat afvragen. Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord. -
Koken & eten Kipstuckjes mogen gewoon zo blijven heten: ‘absurd voorstel’ over benaming weggestemd
Vegaburgers, sojasteaks en plantaardige worsten mogen wat het Europees Parlement betreft gewoon zo blijven heten. Het voorstel voor een verbod op zulke namen is vanmiddag met een ruime meerderheid weggestemd. ,,Het was ook een absurd voorstel”, zegt een opgeluchte Anja Hazenkamp van de Partij voor de Dieren. -
‘Langste fastfood drive-through van Europa’ op Vliegveld Twenthe gaat - voorlopig - niet door: ‘Belangstelling té overweldigend’
De culinaire drive-through van Stanislaus Brewskovitch en Vliegveld Twenthe op de strip van het vliegveld gaat komend weekend niet door. De belangstelling voor het evenement is zo groot, dat de bedenkers meer tijd nodig hebben om het op een veilige manier te kunnen organiseren. -
Goeievraag.nl Waarom je sperziebonen beter niet rauw kunt eten
Hoe zit het toch met sperziebonen: kun je die ook rauw eten, net als sommige andere groenten? Uit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich het afvragen. Bonenexpert Joke Boon geeft antwoord. -
PREMIUM
Achter de potten en pannen om het lekkerste gerecht van Mierlo te koken; ‘Braadpan! Garde! Oven 20 minuten op 220 graden!’
MIERLO - Maar liefst 138 mensen schuifelen zaterdagavond de keuken in om mee te doen aan Heel Mierlo Kookt. Ook verslaggeefster Vivianne van Bijsterveld en vriendin Femke koken mee uit een verrassingsbox. ‘Waarom doe ik dit?’
-
Video Dit gebeurt er in je lichaam als je een maand de alcohol laat staan
Of je nu alcohol voorgoed in de ban doet of een maand, je lichaam ondervindt daarvan veel positieve gevolgen. In deze video van de Universiteit van Nederland leggen twee wetenschappers uit hoe je brein en je lijf profiteren. -
Wat Eten We Vandaag: Gebakken scholfilet met pittige honing-citroensaus
Rijst, vis en groenten; een combinatie waar oneindig veel variaties op mogelijk zijn. Wij kiezen voor zilvervliesrijst met boontjes en scholfilet. Om het gerecht helemaal af te maken, voegen wij hier een heerlijke zelfgemaakte pittige honing-citroensaus aan toe. -
Wetenschappelijk Bewezen Waarom je na het eten van een hele appel voller zit dan wanneer je hem in stukken eet
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering krijg je uitleg over het stillen van je hongergevoel. Want hoe zorg je er voor dat je daadwerkelijk stopt met eten?