Zesgangendiner voor de feestdagen bereiden? Zo doe je dat
Koken&EtenVeel mensen vragen zich af uit welke gangen een zesgangenmenu bestaat, blijkt uit het aantal zoekopdrachten op Goeievraag.nl. Culinair journalist Onno Kleyn geeft antwoord op deze vraag.
Delen per e-mail
Met de feestdagen voor de deur is het een ideaal moment om eens flink uit te pakken in de keuken door bijvoorbeeld een diner met zes gangen te bereiden. Maar waar bestaat zo’n zesgangenmenu eigenlijk uit?
Volgens culinair journalist Onno Kleyn is er niet zoiets als hét traditionele zesgangenmenu. ,,Of je voor zes gangen gaat, is nog altijd een keuze. Je kunt ook kiezen voor drie of twaalf gangen, net wat jouw opvatting is.” Wel bestaan er verschillende benaderingen van een zesgangenmenu, zegt hij. ,,Je hebt bijvoorbeeld de Franse of de Britse benadering, daar zit een verschil in.”
Met een vogel op tafel en een heleboel dingen eromheen, kom je vaak helemaal niet toe aan zo’n grote menuopbouw van zes gangen
Bij de klassieke Franse benadering van een diner met zes gangen wordt over het algemeen gestart met een koud voorgerecht, bijvoorbeeld een salade, gerookte zalm of paté. Daarna volgen soep, een warm voorgerecht (vis), het hoofdgerecht (meestal vlees of gevogelte), een kaasplateau en tot slot een zoet nagerecht.
Kaasplateau
Het grote verschil tussen de Franse en de Britse benadering is dat de Britten eerst kiezen voor een zoet toetje, voordat ze aan het kaasplateau beginnen, legt de culinair journalist uit. ,,Daarnaast is het zo dat men vanuit Britse tradities meestal niet komt tot een zesgangenmenu.”
Net als de Amerikanen kiezen de Britten vaak voor een enorm hoofdgerecht, bijvoorbeeld kalkoen, met veel bijgerechten. ,,Met een vogel op tafel en een heleboel dingen eromheen, kom je vaak helemaal niet toe aan zo’n grote menuopbouw van zes gangen.”
Gerechten tegelijk op tafel
De klassieke Franse benadering van het zesgangenmenu werd in de Nederlandse restaurants pas echt gebruikelijk na de Tweede Wereldoorlog
Ook in Nederland was het heel lang gebruikelijk om alle gerechten tegelijk op tafel te zetten, behalve het toetje. ,,Pas in de loop van de 19de eeuw zijn we in Nederland in gangen gaan eten. Maar de klassieke Franse benadering van het zesgangenmenu werd in de Nederlandse restaurants pas echt gebruikelijk na de Tweede Wereldoorlog”, zegt Kleyn.
Tegenwoordig ziet Kleyn dat chique restaurants bij een zesgangenmenu na het midden van het menu vaak kiezen voor vlees en eindigen met zoet. ,,Bovendien serveren heel veel restaurants geen soep meer, maar kiezen in plaats daarvan voor kleine gerechtjes.” Hoe je je zesgangenmenu ook indeelt, als chef-kok heb je dus veel keuzevrijheid in de opbouw van jouw menu.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Goeievraag.nl. Deze vraag komt oorspronkelijk van Goeievraag.nl, het vraag en antwoordplatform van Nederland.
Op zoek naar een gezond dessert voor tijdens de feestdagen? Bekijk dan de video hieronder voor een gezonde appeltaart:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
60(!) kilo frikandellen, shoarmavlees, hamburgers en kroketten gedumpt in de berm
Een hele trits frikandellen, lamskoteletten, hamburgers, kip en shoarma en hakvlees. Wel drie zakken vol vonden opsporingsambtenaren vanmiddag in de berm van de Hooge Voort in Linden. Nabij de A73-brug lagen de snackbar-lekkernijen voor het rapen. -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. -
Goeievraag.nl Waarom je sperziebonen beter niet rauw kunt eten
Hoe zit het toch met sperziebonen: kun je die ook rauw eten, net als sommige andere groenten? Uit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich het afvragen. Bonenexpert Joke Boon geeft antwoord. -
Wat Eten We Vandaag: Tosti met pesto en gegrilde groente
Je kunt alle kanten op met tostibeleg. Wij kiezen dit keer voor een vegetarische variant, rijkelijk belegd met uiteraard kaas en daar voegen we groene pesto, rucola en gegrilde groente aan toe. -
PREMIUM
Inpakken en zalm eten
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Hoe een tekort aan bubbeltjesplastic mevrouw Hamersma inspireert tot een zalmgerecht.
-
Video Zo maak je tomatensaus als een Italiaanse chef-kok
Hoe maak je een echt lekkere tomatensaus zoals ze die in het Zuiden van Italië maken? In deze aflevering van Koken als een pro legt Fabio Panissidi uit hoe hij dat doet. Een van zijn tips: gebruik in een gerecht óf ui óf knoflook: nooit allebei. -
Koken&Eten Waarom deze appel alleen bij Albert Heijn te koop is
Albert Heijn heeft sinds deze week een eigen appel in de winkel liggen: de Sprank. De producenten vertellen wat er zo bijzonder is aan deze appel. -
PREMIUM
FIT Challenge: dag 10
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten.