Zo gevaarlijk zijn koekenpannen voor jou, het milieu en de vogels
Koken & etenDe Keuringsdienst van Waarde las een opmerkelijke tekst op de gebruiksaanwijzing van een pan met antiaanbaklaag: als de pan te heet wordt kunnen dampen vrijkomen die gevaarlijk zijn voor vogeltjes. Een antiaanbaklaag is gevaarlijker dan je denkt, ook voor het milieu, ontdekten de makers van het tv-programma.
Delen per e-mail
De stoffen die gebruikt worden voor een antiaanbaklaag zijn zo sterk dat alle etensrestjes zo van de pan glijden. Het lijkt ideaal, maar de keerzijde is minder handig: als deze stoffen in het milieu komen, verdwijnen ze nooit meer.
De antiaanbaklaag in je pan is teflon, een soort plastic. ,,Zodra je wat vet in de pan hebt zitten en er bijvoorbeeld vlees in bakt wordt de pan ongeveer 200 graden. Dan is er niks aan de hand, ook niet voor de vogel”, legt chemicus Jacob de Boer in een tv-uitzending van Keuringsdienst van Waarde uit. ,,Wanneer je de pan verhit op gas, zonder vet erin, kan de pan tot wel 400 graden worden. Dan kan teflon ‘monomeren’ en ontstaan er brokstukjes die extreem giftig zijn, ook voor de mens.” Vogels hebben veel gevoeligere luchtwegen dan mensen en zijn dus ook vatbaarder voor de giftige stoffen die vrijkomen: ze worden benauwd en overlijden in de meeste gevallen heel snel.
Volgens De Boer moeten we goed oppassen met pannen met een antiaanbaklaag: ,,Zodra er krasjes in zitten, moet je hem weg doen. Vooral pannen met schilfertjes zijn gevaarlijk, omdat je dan kleine stukjes teflon binnenkrijgt.” Zelf bakt hij met stalen en keramische pannen, zonder antiaanbaklaag.
Geen zeep, wel heet water
Kun je zonder een antiaanbaklaag ook bakken zonder dat het aanbakt? Chef-kok Joris Bijdendijk zegt van wel: ,,Je moet het zien als een magnetron, het enige wat een pan écht doet, is je product opwarmen”, vertelt hij in de uitzending. Zelf gebruikt hij ook alleen pannen waar geen teflon op zit: pannen van gietijzer, RVS en plaatstaal. Met die laatste creëert hij zelf een antiaanbaklaag: ,,Deze pan moet je eigenlijk niet met zeep gaan schrobben, daar poets je die laag mee weg. Heet water en een sponsje is genoeg.
Koken zonder antiaanbaklaag is niet voor iedereen makkelijk, blijkt uit dit artikel. Chef Jasper Videler van restaurant Jaspers kookt op inductie. ,,De alternatieven zijn niet zaligmakend, alles wat ik heb geprobeerd trekt krom.” Zelfs voor veel chefs is een antiaanbaklaag dus essentieel.
Milieu
Niet alleen vogeltjes zijn de dupe van die antiaanbaklaag, ook het milieu. Toxicoloog Jamie DeWitt legt uit dat de grootste zorg die wetenschappers hebben over het gebruik van poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS), die gebruikt worden voor de antiaanbaklaag, de effecten op het milieu zijn. ,,Tijdens de productie van PFAS kan de stof in het milieu terechtkomen, ook als het product uiteindelijk op de vuilnisbelt belandt”, legt ze uit. ,,De PFAS kan losraken van de pan.”
Ook voor mensen is dit gevaarlijk. Volgens DeWitt heeft een epidemioloog een bepaalde PFAS-variant, PFOA, in het lichaam van mensen met meerdere aandoeningen gevonden. ,,Zoals nier- en teelbalkanker, schildklieraandoeningen, verhoogd cholesterol, verhoogde bloeddruk en pre-eclampsie bij zwangere vrouwen”, noemt ze als voorbeelden. ,,Ook reageren kinderen minder goed op vaccins en hebben we bewijs gevonden van voortplantings- en ontwikkelingstoxiciteit en leverziektes door deze stof.” Sinds 2014 is PFOA verboden. Nu wordt er veel gewerkt met GenX, maar dat levert dezelfde pan op met dezelfde milieuproblemen.”
Keuringsdienst van Waarde is vanavond te zien op NPO3 om 20.25 uur.
Is dit voor jou reden de antiaanbakpannen de deur uit te doen?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Meer weten over wat de wetenschap te melden heeft over eten en drinken? Bekijk de video's van (W)etenschappelijk Bewezen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Bietentortilla’s met aardbeien, kwark en gepofte quinoa
Deze heerlijke bieten tortilla’s zijn in een handomdraai gemaakt en ideaal als ontbijt. De combinatie van aardbeien, kwark en gepofte quinoa zorgt voor een goed begin van je dag! -
Nederlandse meelwormenkweker in Franse handen: kans om mensen insecten te laten eten
De Nederlandse meelwormenkweker Protifarm wordt overgenomen door zijn Franse branchegenoot Ynsect. Die ziet grote kansen om mensen de insecten te laten eten, nu dat sinds 1 januari veilig wordt geacht in de Europese Unie. Van de meelwormen kunnen onder meer voedingssupplementen voor sporters en mensen met spijsverteringsziekten worden gemaakt, maar ook gewoon vleesvervangers. -
Ook Plus geeft kippen beter leven: ‘Ze kunnen weer een beetje meer kip zijn’
Supermarktketen Plus stapt voor de verkoop van kip over op het Beter Leven-keurmerk. Kippen met één Beter Leven-ster krijgen meer ruimte en daglicht in de stal. Ze groeien langzamer in een gezonder tempo, meldt Anne Hilhorst van Wakker Dier. -
Wat Eten We Vandaag: Aubergineschnitzel met pastinaakpuree en gepofte tomaatjes
Aubergines hebben een heerlijke vlezige textuur en zijn daarom ideaal als vleesvervanger. In dit gerecht maken we krokante schnitzels van deze donker paars gekleurde groente. Heerlijk in combinatie met gepofte tomaatjes en een puree van pastinaak en knoflook. -
Wat Eten We Vandaag: Panzanella salade met zelfgemaakte vinaigrette
Deze typisch Italiaanse broodsalade vindt zijn oorsprong in het prachtige Toscane. Van origine een recept voor de arme bevolking, gemaakt van restjes oud brood en tomaat. Tegenwoordig een klassieke salade en nog lekkerder met een olijfolie van goede kwaliteit.
-
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis. -
Koken & eten
Eva Jinek verklapt aan Miljuschka wat zij het liefst eet: ‘Na de uitzending wil ik een halve kilo kaas’
Miljuschka weet wat lekker eten is en ze deelt haar tips en trucs graag met haar fans. Dit weekend vertelt ze over haar favoriete adresjes in Amsterdam en bespreekt ze met Eva Jinek haar culinaire voorkeuren in haar eigen podcast. -
Koken & eten
Weer pizza of wil je nu eens iets anders eten? Pieter bedacht slimme app: bezorgroulette
Bestel je altijd hetzelfde? Pieter Boerboom (27) kent het probleem en bouwde een app waarmee je eens iets anders kunt vinden dan dezelfde pizza of pokébowl: de Thuisbezorgd Roulette.
0 reacties