Zo maak je je oven weer blinkend schoon
videoHet is belangrijk je oven regelmatig schoon te maken. Maar hoe doe je dat? Hygiëne-expert Zoë Zwaanenburg van Poetsprins weet raad. In deze aflevering van ‘Schoonmaken als een pro’ vertelt ze hoe zij deze klus aanpakt.
Lat van een aangekoekte bende in je oven? Dit is het stappenplan van Zoë Zwaanenburg van Poetsprins:
- Zuig de kruimels van brood, pizza en croissants eerst uit je oven. Als het erg vet is op de bodem van je oven is dit niet aan te raden.
- Haal de roosters uit je oven.
- Haal het ergste vuil weg met een stuk keukenpapier. Daardoor voorkom je dat je sop straks meteen heel vies wordt.
- Schraap de aangekoekte etensresten van de bodem. Dit kan met de achterkant van je plastic afwasborstel. Er zijn speciale schrapers voor, maar dit is net zo makkelijk en een goedkope oplossing.
- Heb je een zwarte, aangekoekte plak die je niet wegkrijgt? Dat is frequent verhit vet. Dat krijg je moeilijker weg, maar het kan wel. Spray de vlekken royaal in met ovenreiniger. Dan kan het middel overal goed zijn werk doen.
- Laat het middel een halfuur inwerken. Doe de deur van de oven dicht vanwege de walm die zich anders door je hele keuken verspreidt.
- Begin met de roosters. Het ergste vuil kun je weer verwijderen met een krabbertje. Tijd voor de ovenspray. Laat de roosters daarna zwemmen in het schoonmaakmiddel. Bedek de roosters met keukenpapier. Laat dit ook een halfuur inweken.
- Boen de roosters schoon in de wasbak. De ovenreiniger laat makkelijk los. Droog de roosters af.
- Dan de oven: het sop is waarschijnlijk bruin geworden. Neem een krasvrije spons en boen de bodem schoon. Hier kun je best wat kracht zetten om de vlekken goed weg te krijgen. Neem het bruine sop weg met een keukendoek en spoel deze tussendoor uit in een teiltje sop. Maak de oven droog.
- De roosters kunnen weer in de oven. ,,Klaar voor de appeltaart", aldus Zwaanenburg.
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 29 oktober 2020. Bekijk alle schoonmaaktips:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
Koken & eten
Pieter leert je ‘lui koken’ met een airfryer: ‘Ik wil zo kort mogelijk in de keuken staan’
Altijd willen leren koken maar geen puf. Pieter van Konijnenburg schreef Het Luie Kookboek, met makkelijke en snelle eenpersoonsrecepten uit de airfryer. Voor iedereen die na een dag werken geen zin heeft om lang in de keuken te staan, aldus Van Konijnenburg. -
PREMIUM
Insecten op het menu: ‘Ik gooi weleens krekelballetjes in de oven als borrelhap. Net een bitterbal’
Ze worden het voedsel van de toekomst genoemd, maar we lopen nog niet echt warm voor een gebakken eitje met meelwormen of salade met gefrituurde sprinkhaan. Toch kunnen we er maar beter aan wennen.
-
Wat Eten We Vandaag: Oosterse vispakketjes met zilvervliesrijst
Een feestelijk gerecht: deze oosterse vispakketjes uit de oven. We kiezen voor pangasiusfilet, maar vul het pakketje met ieder andere witvis naar keuze, en marineer deze in het mengsel van knoflook, rode peper en gembersiroop. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Gele curry met krieltjes
Een lekkere Thaise curry heeft de juiste balans tussen pittige, zoete en zure smaakmakers. Voor een friszuur element gebruiken we limoensap, kokos geeft het gerecht iets zoetigs. Houd je van pittig? Snijd dan een rode peper in ringetjes en garneer hiermee de curry. -
Wat Eten We Vandaag: Kabeljauw in knapperig korstje
Een licht stukje vis met een knapperig maar ook romig korstje, dankzij de toevoeging van kwark.