Zo maak je zelf gemakkelijk heerlijke zuurkool - milder en knapperiger dan uit een pakje
Koken & etenHet mag buiten al wat warmer worden, maar winterkost en dan zeker zuurkool gaat er altijd in. Hier vind je de allerlekkerste versie volgens culinair auteur Laura de Grave. Zij deelt het recept om de zuurkool heel simpel zelf te maken.
Delen per e-mail
Fermentatie-expert Christian Weij vertelt over het ontstaan van zuurkool. ,,Het is eigenlijk heel simpel. Het is gewoon witte kool met zout.’’ Op de witte kool zitten allerlei bacteriën, schimmels en gisten, als je dit mengt met zout gaat volgens Weij alles dood wat je niet wilt hebben. ,,Uiteindelijk zorgen de melkzuurbacteriën dat de kool zuur wordt.’’
Volgens Weij is zuurkool ‘super gezond’, omdat de zuurkool onder andere levende melkzuurbacteriën bevat die een functie hebben in je lichaam. Ook heeft het een interessante geschiedenis. ,,De VOC-schepen namen zuurkool mee en daardoor konden de schepen van Zuid-Afrika in één keer naar Indonesië oversteken. Hierdoor waren we anderhalf jaar eerder terug in Europa.’’
Na de geschiedenisles over zuurkool gaat De Grave langs bij slagerij Ter Weele voor Gelderse rookworst, zodat zij zelf de zuurkool van Weij kan maken. Slager Herman ter Weele laat zien hoe hij de worst maakt. ,,Voor de worst pakken we het wangspek en de schouder van het varken. Nadat we de zeentjes en vliesjes eruit hebben gehaald, komt er een lekkere kruidenmelange op’’, legt de slager uit. ,,Dat wordt dan sterk verkleind in de gehaktmolen en dan stoppen we hem in de darm en dan gaan ze in de rookkast.’’
De worst wordt gerookt op beuken en eiken. ,,Het programma duurt ongeveer zes uur’’, zegt Ter Weele. ,,Dan zijn ze goudbruin en gereed voor consumptie.’’
Voordat De Grave zelf aan de slag gaat met het maken van de zuurkool, rijdt ze langs Arnhem voor de Arnhemse meisjes. Deze haalt ze bij de oudste bakker van de stad: Bakkerij Hilvers. Bakker Aike geeft uitleg over het koekje. ,,Het koekje is een paar eeuwen geleden verzonnen door bakker Hagdorn. Het verhaal gaat dat zijn vrouw zwanger was en uiteindelijk beviel van een dochter, en daarom heet het koekje nu het Arnhemse meisje.’’ Uiteindelijk heeft Roald Dahl het knapperige koekje beroemd gemaakt. Hij maakte er melding van in zijn boek Roald Dahl’s Revolting Recipes.
Tijd om de zelfgemaakte stamppot van De Grave te proeven. ,,Hij ruikt minder zuur, vind ik’’, zegt De Grave voordat zij een hap neemt. Maar Weij is toch enthousiast. ,,Superlekker knapperig en veel milder van smaak.’’
Zelf zuurkool maken? De Grave neemt de stappen voor het gerecht door vanaf 6.14 min.
Zuurkool met Gelderse rookworst
4 pers. – 40 min. + 5 dagen wachttijd
INGREDIËNTEN
600 g witte kool*
9 g zout
1 gedroogd laurierblaadje
3 jeneverbessen
6 zwarte peperkorrels
1⁄4 tl karwijzaad
1⁄2 tl korianderzaad
1 kg kruimige aardappelen
2 Gelderse rookworsten
150 g ongezouten roomboter
KEUKENSPULLEN
schone weckpot met een inhoud van 750 ml
pureestamper
*Eventueel kun je ook meer zuurkool maken, zodat je er vaker van kunt eten. Reken altijd 1,5 procent zout, dus 15 g zout op 1 kg kool. Pas de overige specerijen op deze hoeveelheden aan. Let op: je hebt dan een grotere weckpot of meerdere weckpotten nodig.
Dag 1
1. Snijd de kool in kwarten en snijd vervolgens zo fijn mogelijk. Weeg de kool af tot 600 gram (of meer) en doe samen met het zout in een grote kom. Sla of knijp met schone handen in de kool, tot er sap ontstaat. Dit duurt ca. 10 min. Hoe meer sap, hoe beter.
2. Voeg de kruiden en specerijen toe en meng door de kool. Doe het mengsel in de weckpot, duw stevig aan en sluit hem af. Laat de weckpot minimaal 5 dagen op kamertemperatuur staan. De zuurkool is nu jaren houdbaar.
Dag 5 (of de dag dat je wil gaan eten)
3. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in een pan ruim water in circa 20 minuten gaar. Voeg de laatste 5 minuten de Gelderse rookworsten toe. Haal ondertussen de jeneverbessen en laurierblad uit de zuurkool. Knijp eventueel het sap eruit voor een iets minder zure variant.
4. Giet de aardappelen en de rookworsten af en doe de aardappelen terug in de pan. Voeg de boter toe en stamp fijn met een pureestamper. Zet het vuur uit. Voeg de zuurkool toe en meng door de puree. Serveer de zuurkoolstamppot met de Gelderse rookworst.
Variatietip
Met zuurkool kun je eindeloos variëren. Rodekool geeft bijvoorbeeld roze stamppot en andere kruiden en specerijen geven een nieuwe dimensie. Ook kun je variëren met de zuurtegraad. Door de kool langer te laten staan, worden er meer suikers omgezet in melkzuur, waardoor de zuurkool zuurder wordt. Als je de zuurkool te zuur vindt, kun je er wat sap uit knijpen. Spoel het echter nooit af, dan ben je het zout én smaak kwijt.
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 19 maart 2020. De versie is een licht gewijzigde vorm van dat artikel.
Meer Nederlandse gerechten proberen? Hier vind je meer afleveringen van Lekker Lokaal met Laura de Grave:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Zo maak je een écht goede gehaktbal
Laura de Grave rijdt voor het programma Lekker Lokaal door Nederland op zoek naar de beste lokale gerechten. Vandaag proeft ze de specialiteit van chef-kok Albert Kooy. Hij weet hoe je een heel goede gehaktbal maakt. -
Video
De lekkerste hachee maak je met dit recept
Laura de Grave rijdt voor het programma Lekker Lokaal door Nederland op zoek naar de beste lokale gerechten. Vandaag gaat ze op zoek naar het beste vlees om de lekkerste hachee te maken. Ze vindt het bij Thea Rieff, voormalig eigenaresse van het Utrechtse restaurant Graaf Floris. -
Eindhovense ‘Vegan Heroes’ van Fedde le Grand (en anderen) wil keten landelijk uitrollen
EINDHOVEN - Het Eindhovense veganistisch restaurant Vegan Heroes gaat zijn activiteiten uitbreiden. Na overname van het Eindhovense restaurant door dj Fedde Le Grand en de ondernemers Bart van der Sluijs en William Vlemmix, wil Vegan Heroes een landelijke spreiding van veganistische restaurants. De eerste heropent begin mei in Eindhoven. -
PREMIUMVraag het ons
Wat betekent de BMI en wat zegt het over je gezondheid?
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert Monica Mars, voedingsdeskundige, de vraag: wat is BMI eigenlijk? -
Potjes kruiden waar mogelijk glas in zit, illegaal weer in de handel
Potjes met kruiden die vorig jaar uit de schappen zijn gehaald omdat in de potjes mogelijk glas zit, zijn opnieuw op de markt verschenen. Het gaat om kruiden van het merk Verstegen. De potjes zijn kennelijk niet vernietigd, zo blijkt uit een strafrechtelijk onderzoek.
-
Pubs in Engeland mogen eindelijk weer open: ‘We hebben 300 ton aan biervaten klaarstaan’
De pubs in Engeland mogen morgen hun deuren openen. Kroegbazen, werknemers en vaste klanten kunnen niet wachten tot het eerste biertje uit de tap stroomt. -
PREMIUM
Martijn (45) verdiende Michelinster op een Ierse klif, nu komt hij zijn kookkunsten vertonen in Gouda
Hij was in 2010 de eerste in Ierland die buiten Dublin een Michelinster kreeg. En hij stond achter de stoof voor gasten die soms het vliegtuig namen om te komen eten. Binnenkort bestiert de chef-kok hotel Relais & Chateaux Weeshuis Gouda. Zijn naam: Martijn Kajuiter (45). -
Chef-koks maken bekende snacks na in nieuwe RTL-wedstrijd
Vanaf 27 april is het nieuwe programma Snackmasters op RTL 4 te zien. In de show, gepresenteerd door Martijn Krabbé en Miljuschka Witzenhausen, nemen acht chef-koks het tegen elkaar op om bekende snacks zoals Sultana’s en Hamka’s zo identiek mogelijk na te maken.