Zo schadelijk kan het gebruik van een koekenpan zijn
Koken & WetenIn de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: wat kan een koekenpan doen met je vruchtbaarheid?
Delen per e-mail
Ze zitten in regenjassen en in de spray om je nieuwe schoenen waterafstotend te maken. Maar ook in de keuken kom je poly- en perfluoroalkylstoffen (afgekort PFAS) tegen. Ze zitten in de anti-aanbaklaag van bepaalde pannen, in bakpapier en in pizzadozen. PFAS is een verzamelnaam voor vijfduizend stoffen die door de mens zijn gemaakt en extreem langzaam vergaan.
Forever chemicals
Het maken van deze ‘forever chemicals’ is extreem vervuilend en de schadelijke stoffen komen in het milieu terecht. ,,Ontlopen is gewoon niet mogelijk”, zegt Majorie van Duursen, hoogleraar toxicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. ,,Ze zitten in drinkwater, zuivel, eieren, vis en vlees. En zelfs in fruit.”
Wie een stukje zalm eet, zit al aan z’n wekelijkse taks zoals de Europese Voedsel en Warenautoriteit EFSA voorschrijft. Als de stoffen in ons lichaam terechtkomen, kan het tot zes jaar duren voordat ze weer uit ons bloed en organen zijn verdwenen. ,,Zolang deze stoffen gebruikt worden, krijgen we er in ons lichaam dagelijks nieuwe bij”, zegt Van Duursen.
Niet alleen het productieproces is schadelijk, maar ook het gebruik van producten waar deze stoffen inzitten. PFAS onderdrukken het immuunsysteem, verstoren de cholesterolbalans en worden in verband gebracht met een lager geboortegewicht en vruchtbaarheidsproblemen. Vooral baby’s en jonge kinderen lopen meer risico.
Controleer je koekenpan
Van Duursen vindt het onbegrijpelijk dat kledingsprays, bakpapier en koekenpannen waarin PFAS zit nog worden verkocht. Toch hoeft de koekenpan van de toxicoloog niet meteen de afvalbak in. ,,Zolang de antiaanbaklaag er niet afschilfert, valt de blootstelling door gebruik mee. Het is wel belangrijk om je koekenpannen regelmatig te controleren.”
Juist zonder antiaanbaklaag krijg je een betere maillardreactie
Van Duursen drukt consumenten op het hart geen nieuwe pannen met een PFAS bevattende antiaanbaklaag te kopen. Maar wat dan wel? Zelfs voor een professionele chef is een antiaanbaklaag essentieel. ,,De alternatieven zijn niet zaligmakend”, zegt chef Jasper Videler van restaurant Jaspers. ,,Ik kook op inductie en alle alternatieven die ik heb geprobeerd trekken krom.”
Wel denkt Videler dat veel mensen te snel naar een pan met een antiaanbaklaag grijpen. ,,Bak vlees en groenten sowieso nooit in een koekenpan”, zegt de chef die bij toprestaurants als Beluga en Inter Scaldes kookte. ,,Juist zonder antiaanbaklaag krijg je een betere maillardreactie; het bruin worden van eiwitten en suikers.” Wees niet bang dat vlees tijdens het bakken vast komt te zitten. ,,Het komt vanzelf weer los.” Een oude Creuset is volgens hem perfect. ,,Nooit schoonmaken met afwasmiddel; alleen heet water en af en toe schuren met zout.”
Ikea-pannen
Voor het bakken van vis en een gebakken ei is Videler toch echt aangewezen op de zwarte toverlaag. ,,Het is een publiek geheim dat chefs Ikea-pannen gebruiken. Van de bekende merken gingen er per week soms wel vijf doorheen. Die van Ikea blijven mooi plat en slijten minder snel.”
De Zweedse woonwinkel zegt op de website dat er bij de fabricage van de pannen ‘bijvoorbeeld geen PFOA’ wordt gebruikt. ,,Het is namelijk beter voor jou en voor de natuur om dit te vermijden.” De formulering roept bij Van Duursen vragen op. ,,De antiaanbaklaag als zodanig is PTFE”, geeft een woordvoerder van Ikea aan. ,,PFOA-vrij betekent niet PFAS-vrij”, zegt Van Duursen.
Misleidend
,,We mogen het gevaar van PFAS niet onderschatten”, zegt Tweede Kamerlid Corrie van Brenk. ,,En zeker niet bagatelliseren, zoals Ikea lijkt te doen.” De 50Plus-politica vindt de overheid ‘te laks in het bestrijden van PFAS’. ,,Ik vind dat de overheid producenten moet verplichten om met hoogwaardige alternatieven te komen voor al die attributen waar PFAS in zit. En dat consumenten actief meer bewust moeten worden gemaakt van de brede aanwezigheid van dit soort stoffen.”
De claim ‘is beter voor de natuur’ is niet terecht
Ikea benadrukt dat het gebruik van hun pannen met PFOA veilig is. ,,Inderdaad”, zegt Van Duursen, ,,maar door de productie komen er nog steeds meer PFAS in het milieu dan er verdwijnen. Als je voorloper wilt zijn, moet je alle PFAS verbannen. Ook in de productieketen. Dus de claim ‘is beter voor de natuur’ is niet terecht.” Ikea laat weten te hebben besloten de claim wereldwijd te verwijderen.
Het oordeel cx
De PFAS, die worden gebruikt voor de antiaanbaklaag van pannen, zijn heel ongezond. PFAS zouden daarom moeten worden verboden. Maar ook het gebruik van de pannen, bakpapier en pizzadozen brengt - zeker als ze niet in goede staat zijn - risico’s met zich mee. Gebruik ze daarom zo min mogelijk.
De perfecte biefstuk bakken? Tv-kok en kookboekenauteur Julius Jaspers doet het zo:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met één bericht op LinkedIn verkopen Merijn en Daan 100.000 bitterballen
Met hun bedrijf Risottini zijn Merijn Kok en Daan Klein campagne begonnen om van hun bitterballen af te komen. Vanwege de langdurige sluiting van de horeca lagen er nog 100.000 risotto-bitterballen in de vriezer en om te voorkomen dat ze smaakverlies zouden lijden kon iedereen hun snackjes bestellen. -
Koken & Eten
Havermelk in een paar jaar tijd enorm in populariteit gestegen
We drinken in Nederland nog altijd veel melk van de koe, maar plantaardige ‘melk’ is in opkomst. Vooral havermelk heeft een groeispurt gemaakt. Het is nu zelfs meer in trek dan sojamelk. -
PREMIUM
Dit sterrenrestaurant gooit na corona de deuren in het weekend dicht
Ze speelden al langer met de gedachte maar de tweede lockdown heeft Tabitha en Rik Jansma van Basiliek in Harderwijk het laatste zetje gegeven. Na coronatijd gooien ze de deuren van hun sterrenrestaurant in het weekend dicht. De Jansma’s hebben het afgelopen jaar een rijker sociaal leven ontdekt en willen dat niet meer kwijt. -
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
Koken & eten
Deze makkelijke tosti scoort miljarden views op TikTok
Op TikTok is een truc om makkelijk met een tortilla een tosti te maken een grote trend. De video’s scoren bij elkaar miljarden views.
-
Horeca krijgt zware klap door coronacrisis: sterkste omzetdaling ooit
De omzet in de Nederlandse horeca is vorig jaar door de coronacrisis met ruim een derde gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het voor de branche om de sterkste krimp ooit. Hotels en cafés zijn het zwaarst getroffen. -
Koken & Weten
Zoveel gezonder zijn pure chocolade-eitjes dan de variant met melkchocolade
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: zijn paaseitjes van pure chocolade gezonder dan melkchocolade eitjes? -
Wetenschappelijk Bewezen
Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt.